1975
Inhoud
1975, Toerisme
De World Tourism Organizaiton meldt dat in 1974 197,117 miljoen toeristen wereldwijd 33,822 miljard $ uitgaven.
1975, 1 februari, Statuut
Goedkeuring van een aanvullend Koninklijk Besluit ter beteugeling van het fenomeen reisconsulent, dat echter op 28 maart 1978 door het Hof van Cassatie zal worden vernietigd.
1975, juni, Stagiair
Jozef Lowyck, docent aan het Hoger Technisch Instituut (thans KHBO) verzoekt mij om één van zijn moeilijkste studenten als stagiair op te nemen. Volgens Lowyck is hij: verstandig, ambitieus, arrogant en een beetje lui. Maar er zit wel iets in. Het gaat om een zekere Paul Loose, die later furore zal maken als stichter en eigenaar van Escape.
Paul Loose
Paul Loose wordt geboren in Torhout op 14 december 1951 als jongste kind van Georges (1920-1991) en Anne-Marie Dancos (1920-2013). Vader is algemeen directeur en mede-eigenaar van de hemdenfabriek, Loose & Depuydt, die in haar bloeitijd meer dan 200 arbeidsters te werk stelt. Oudere broer Marc (1949-2010) is boekhouder en zal later bij hem werken, zus Ghislaine (°1947) is historica.
Paul volgt de lagere school in het St. Jozefsinstituut in Torhout maar wordt, de bourgeois mentaliteit van de familie indachtig, voor zijn middelbare studies naar de abdijschool van Zevenkerke gestuurd, dezelfde school waar later, de Belgische Coburgs, Philip en Laurent, deze laatste weliswaar met weinig succes, zullen proberen Nederlands te leren. Na redelijk goede resultaten in Zevenkerke wenkt de universiteit. Samen met de latere minister Stefaan De Clerck studeert (?) hij rechten aan het KULAK in Kortrijk, maar na twee jaar meent hij dat binnenhuisarchitectuur boeiender is. Maar ook daar vindt hij zijn draai niet. Dan maar toerisme en jawel, zonder bissen, studeert hij er in 1975 samen met o.a. Paul Moeyaert (later P&O) en Kathleen Bertien (Congrestoerisme Brugge) af.
Onderweg treft hij er ook nog de latere voorzitter van de VVR, Jan Van den Abeele. Allen herinneren zij zich Paul, vooral van de naschoolse activiteiten.
In afwachting van zijn legerdienst bij de transmissietroepen in Krefeld, werkt hij een paar maand op mijn kantoor maar in 1976 treedt hij in dienst bij Reizen Wasteels in Roeselare, waar hij samen met Marc Van Holm (later Vlam Reizen) voor de afdeling Vlacanam (charters naar Canada) verantwoordelijk is.
Op 29 september 1978 sticht hij zijn eigen reisbureau, Hansa Reizen in Brugge en bouwt het samen met zijn echtgenote Lieve Leys (°1953), verpleegster en dochter van de directeur van de groendienst van de Stad Brugge, uit tot een bloeiend bedrijf.
Ondanks de drukke bezigheden is er nog tijd om vier kinderen op de wereld te zetten: Valerie (°1980, psychologe), Olivier (°1982, handelsingenieur) en de tweeling Frederic (°1987, handelsingenieur) en Delphine (°1987, dierenarts).
Loose wil geen traditioneel reisbureau dat alleen of hoofdzakelijk producten van (grote) touroperators verkoopt. Hij wil eigen producten en kiest daarvoor bestemmingen die enerzijds een breed publiek aantrekken maar anderzijds niet zomaar door de collega’s kunnen worden overgenomen.
Zijn keuze valt op Egypte, later op Praag, en op een aantal bestemmingen in het Midden-Oosten. Het succes van Egypte is zo groot dat hij eind 1984 beslist om touroperator te worden (verkoop via reisbureaus), hiervoor creëert hij eerst een merk en in 1991 een aparte vennootschap:
Escape.
Het wordt een groot succes, mede door de steun van de reisagenten maar in 1997 slaat het noodlot toe. De aanslag aan de tempel van Hatsepsut snijdt de Egypte specialisten voor lange tijd de adem af. Noodlottig toeval, Loose had al enkele maanden voordien een contract getekend voor de huur van een rivier-cruiseschip op de Nijl (s/s Sudan). Door deze nefaste omstandigheden kan hij de 100 % garantie niet waarmaken en verliest in een paar jaar meer dan 500.000 € op deze operatie. Ook het wegvallen in 2000 van zijn trouwe rechterhand, de betreurde Jef Desramault (1951-2018) speelt hem parten.
Nauwelijks is hij uit het dal gekropen of opnieuw komt er een tsunami op hem af: 11 september 2001. De financiële reserves zijn op en na advies en met medewerking van de VVR wordt naar een overnemer gezocht. In februari 2002 neemt de Frans-Tunesische zakenman Lofti Belhasine (1) Escape en Hansa Reizen over.
Belhasine vindt bij Escape / Hansa een bedrijf met veel krediet bij de reisagent, een team enthousiaste medewerkers (2) maar ook een financieel en boekhoudkundige puinhoop. Toch handhaaft hij Loose, eerst als commercieel directeur later als consultant. In juni 2007 verlaat Paul de Liberty groep en wordt onafhankelijke consultant. Hij houdt zich nog bezig met de special products van het sterk groeiend Brugs reisbureau Van Renterghem
Paul Loose is een echte reisagent! Een man die leeft van en voor zijn klanten, die opfleurt als zij tevreden zijn en bedroefd als de door hem georganiseerde of verkochte reis niet is meegevallen. Ook een ander aspect van de echte reisagent is hem niet vreemd: hij is een Bourgondiër, in de levenskunstige betekenis van het woord. Hij is ook een echte middenstander: gewiekst, zelfs een beetje sluw en zeker niet vies van combines die hem of zijn bedrijf voordeel bieden.
1975, 15 juli, Sabena
Gaston Coppée (1913-1993, CVP, oud kabinetschef van minister Dequa) secretaris generaal van financiën, volgt Baron Van Houtte op als voorzitter van de raad van bestuur. Prof. Raymond (1990 baron) Lemaire (1921-1997) wordt ondervoorzitter, Marcel Goossens (Opglabbeek 1918-?) afgevaardigde bestuurder. Andere bestuurders zijn: J.M. Borsu (PVV), Baron Jacques de Staercke (Brussel 1927-Evere 2017, Fabrimetal), Edouard Grandry (1914-2003, BSP, secretaris-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken), Joseph Haverland (1914-2005) (3); Jozef Houthuys (1922-1991, ACW-topman), Gerrit Kreveld (1919-2005, partijsecretaris BSP), Albert Maertens (Aardenburg 1915-Oostende 2015), PVV, directeur Laatste Nieuws), Jan Piers (1920-1998, CVP, gewezen staatssecretaris voor toerisme), Hugues Pirotte, Raymond Pullinckx (VBO, 1925-2000), Raymond Scheyven (PSC, 1911-1987, gewezen minister), E. Taymans.
1975, september-oktober, VVR
De beslissing om, na een proefperiode van enkele jaren, een echte beroepsvereniging op te richten, die het zou moeten opnemen tegen machtige unitaire lobby’s, zoals l’Union Professionelle des Agences de Voyages (UPAV/VVR), de nationale luchtvaartmaatschappij SABENA, de NMBS en de twee grote touroperators, Airtour en Sunair, lag niet echt voor de hand. Ik was pas 34, volop bezig met de uitbouw van mijn eigen reisbureau alsook met de franchiseketen Europareizen en met het nieuw opgerichte samenwerkingsverband United Travel Organizers (UTO).
1975, 8 oktober, VVR
Stichting van de v.z.w. Vereniging Vlaamse Reisbureaus door: Antoon Van Eeckhout (toen Europareizen Brugge), (+) Yvan De Sutter (Europareizen Merelbeke, (+) Guido Gielens (toen Fiesta Reizen), Willy Vlamynck (Apollo Reizen) en de beruchte Lieven Van Parijs (toen Reiscenter).
Guido Gielens
Via de politiek brengt vader Wintern het tot directeur bij de NMBS na een passage bij verschillende ministeriële kabinetten. Guido en Lieve krijgen drie kinderen, Christel (°1964) (4), Erik (°1965) (5) en Inge (°1967). Deze laatsten zijn beide bachelor boekhouding.
Na zijn middelbare studies aan het Sint Jozefcollege in Turnhout kiest Guido voor het zakenleven en wel in de textielsector waar een oom al actief is. Vanuit zijn bedrijven in Eeklo en Kessel Lo houdt hij zich vooral bezig met de verkoop en de export en treedt ook op als zelfstandig agent. Eén van zijn grootste klanten is Mondiale, die later zal uitgroeien tot de multinational C & A.
Toen al ergert hij zich mateloos aan de arrogantie van de grote concerns en voor hem is het één van de redenen om over te stappen naar een andere sector. Hij kon toen niet weten dat ook in het toerisme de concentratie meedogenloos zou toeslaan. Na 10 jaar is hij uitgekeken op textiel en ook de crisis in deze sector zet er hem toe aan andere uitdagingen aan te gaan.
Zijn ervaring met export, vervoer en reizen en een interne studie van de Kredietbank over de reisbureausector, hem doorgespeeld door zijn vader, drijven hem naar onze sector. In 1965 sticht hij Fiesta Reizen met hoofdkantoor in Leuven en maakt er één van de toonaangevende Vlaamse reisketens van, die op haar hoogtepunt meer dan 20 kantoren, in eigendom of in franchise, exploiteert. De naamkeuze is op marketing geïnspireerd en suggereert dat reizen vooral feesten is en houdt verband met de grootste markt, Spanje.
Gielens wordt betrokken bij vrijwel alle initiatieven die er in de Belgische reiswereld tussen 1965 en 1995 plaatsvinden. Door zijn ervaring, wijsheid, gevoel voor diplomatie, humor en charme speelt hij een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Vlaamse reissector. Hij is een discrete maar onmiskenbare kracht binnen en buiten de VVR. Zo is hij voorzitter van het eerste samenwerkingsverband voor reisagenten, UTO (1974-1983) en van haar opvolger, UTO International (1980-1986); stichter, ondervoorzitter en penningmeester van de VVR (1975-1999) en in december 1998 waarnemend voorzitter; lid van het Technisch Comité (1985-2000), enz.
Naast een belangrijke reisbemiddelaar is Guido ook een pionier als touroperator. Hij is een promotor van de wintersport, mede door de organisatie van Skisalons (6). Met Skirama, is hij één van de eersten die Zuid Tirol voor de Vlamingen opent.
Ook op gebied van de upmarket autovakanties levert hij baanbrekend werk. Space Travel wordt eerst de touroperator afdeling van Fiesta Reizen maar in 1993 omgevormd tot een aparte vennootschap. Zijn selectie van hotels is gebaseerd op individuele service en gastronomie. Andere touroperators, bijv. Caractère, zetten dit concept thans met succes verder.
Aan flair heeft het Guido nooit ontbroken, hij voelt zich volkomen thuis bij de Brabantse bourgeoisie en beweegt zich in smetteloze kledij in en om het golfterrein van Keerbergen. Parlementairen begroet hij met een schouderklopje en ministers net iets afstandelijker.
Nooit vergeet ik wat wij hebben meegemaakt tijdens een studiereis naar Indonesië in 1982.
In Jakarta waren wij, als bestuurders van de VVR, voor de terugvlucht met Garuda als first class passagiers door onze lokale agent aangemeld als Vips. Tot mijn verwondering werden wij aan de ingang van de luchthaven opgewacht door de chef van het protocol en vier in gala-uniform gestoken politiemannen. Wat een ontvangst voor reisagenten! Check-in en paspoortcontrole waren een fluitje van een cent en geflankeerd door onze kleurrijke escorte werden wij niet naar de gebruikelijke first class lounge maar naar nog luxueuzer salons geëscorteerd.
Aangezien Guido duidelijk de oudste was, werd hij aangesproken met Mister president – wat hij zich goedgunstig liet weggevallen, ondanks het feit dat niet hij maar ik de voorzitter was. Ik speelde dan maar de rol van tourleader en vroeg aan de beambte van het protocol inzage in de documenten die hij bij zich had. De tekst was in het Indonesisch maar één met viltstift aangeduide zin trok mijn aandacht: President of the Federation of the Flemish Republic. Inderdaad, door een vergissing had men in Jakarta van de president of the Flemish Travel Bureau Federation een andere president gemaakt, Wij hebben geen moeite gedaan om het misverstand recht te zetten en Guido heeft zijn rol met overtuiging gespeeld. Hij leek zelfs een beetje teleurgesteld dat bij aankomst in Amsterdam hem niet hetzelfde eerbetoon te beurt viel.
De leeftijd, gebrek aan een gemotiveerde opvolger en gezondheidsproblemen met zijn echtgenote nopen Guido er toe om in 1997 afscheid te nemen van de reissector. Space Travel wordt verkocht aan de groep Hernould (7) en Fiesta Reizen wordt overgenomen door Ludo Smets (8).
Het wordt stil op de heuvel aan de Holleweg in Rotselaar. De geur van de barbecues, het gekletter van glazen en borden, het geplens van de gasten die in het zwembad duiken of worden geduwd, de schaterende lach van de blonde gastvrouw, zijn herinneringen geworden. De premier grand crus in de kelders zijn, samen met Guido, oud geworden; de Jaguar met de golf clubs op de achterbank, staat nog op de oprit, alhoewel Guido de zondagse koffiekoeken nu met de fiets gaat halen, het verbruik van zijn grote slee kost immers meer dan de koeken zelf.
Maar achter dit uiterlijk en soms cynisch vertoon, schuilt een goed mens en de trouwste vriend die ik ooit had.
De toewijding die Guido zijn echtgenote Lieve, in de laatste jaren van haar leven – slachtoffer van de vreselijkste ziekte die een mens kan overkomen – heeft betoond is zonder meer bewonderenswaardig en verdient het respect van allen.
Guido leefde als een seigneur en is ook als zodanig, op 1 januari 2012 om 12.12 h heengegaan. Maar vooraf, op 19 november 2011, nodigde hij zijn vrienden, het waren er bijna 200, uit op het feest ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Iedereen, ook hijzelf, wist dat het zijn laatste feest zou zijn, en in alle openheid werd er over gepraat. Toch was dit geen droevige gebeurtenis en de champagne vloeide overvloedig tot vroeg in de morgen.
Op 20 december 2011 hebben wij dan persoonlijk afscheid genomen bij Comme Chez Soi in Brussel. Wij hebben zijn lievelingschampagne (Moet & Chandon) en zijn lievelingswijn (Corton Charlemagne) gedronken en voor het laatst nuttigde hij een schitterende variante op één van de duizenden sole meuniere waar hij in zijn lange gastronomische carrière heeft van genoten.
Bij het naar buiten gaan gaf hij mij een knuffel met het verzoek die door te geven aan alle reisagenten, bij voorkeur de vrouwelijke, die hem tijdens zijn carrière in de reissector zoveel vertrouwen, vriendschap en vreugde hebben gegeven.
Willy Vlamynck
Willy Vlamynck is geboren in Kortrijk op 7 juni 1934 als zoon van Maurice (1901-1961) een ondernemer uit de textielsector (bewerken van matrassen). Na zijn middelbare studies aan het college van de Josefieten in Melle vangt hij de studie van de geneeskunde aan in Gent. Naar verluid wil hij gynaecoloog worden maar hij blijft steken bij de praktische oefeningen.
Na zijn legerdienst bij de luchtafweer in Lombartsijde verzeilt hij in de transportsector. Van 1959 tot 1961 werkt hij bij een douane-agentschap in Brussel; van 1961 tot 1964 bij de cargo afdeling van Lufthansa en van 1964 tot 1968 is hij kaderlid van een IATA-cargo-agentschap in Zaventem.
Ondertussen studeert hij handelswetenschappen aan de Aloysius Hogeschool in Brussel maar door zijn huwelijk met Rosetta Regoodt (°1935) en de geboorte van zijn dochter Nadia (°1960) legt hij nooit examen af.
Na nog een korte passage bij Lufthansa als sales representative vervoegt hij zijn echtgenote bij het expansieve Caro Travel en opent een franchisekantoor in Deinze. Na het faillissement van Caro richt hij op 28 december 1971 Apollo Reizen op. Het wordt snel een van de bloeiendste kantoren van Oost-Vlaanderen.
Geplaagd door gezondheidsproblemen (zowel in 1991 als in 1996 wordt hij getroffen door hartaanvallen) beslist hij in 1989 om de zelfstandigheid op te geven en hij verkoopt zijn kantoor aan de Nederlandse fantast en oplichter: Albert de Konink.
Na het faillissement van de Groep de Koninck, start Willy op 26 maart 1991 opnieuw met Apollo Travel en nadat zoon Joeri (°1974) hem in november 1994 vervoegt, wordt het kantoor in zijn vroegere uitstekende reputatie hersteld.
Vandaag kijkt Willy van de zijlijn toe, volgt de financiën van Apollo Travel op en ergert zich nog steeds mateloos aan de arrogantie van de grote touroperators, de kortingen en het gebrek aan professionalisme bij sommige collega’s. In 2015 is hij, terecht laureaat van “den Tone”.
Livinus (Lieven) Van Parijs
Livinus (Lieven) Van Parijs wordt geboren in Wanegem-Lede op 17 maart 1942. Na Griels-Latijnse studies aan het Onze Lieve Vrouw College in Oudenaarde probeert hij het even aan de universiteit maar wordt uiteindelijk maatschap-pelijk assistent.
Tussen 1964 en 1971 werkt hij achtereenvolgens bij een brouwerij, een sociaal secretariaat en een verzekerings-maatschappij.In dat jaar belandt hij als directeur en minderheidsaandeelhouder bij Reiscenter (Waregem). Hij wordt er in 1979 echter wegens gesjoemel ontslagen.
Ondertussen is hij wel geïnfiltreerd bij de liberale PVV waar hij zich laat benoemen tot arbeidsrechter en die hem lange tijd zal afschermen tegen gerechtelijke vervolgingen. Hij geraakt immers betrokken bij tal van duistere zaakjes o.a. een grote fraudezaak in Oudenaarde waar het Gemeente-bestuur voor miljoenen Belgische frank wordt opgelicht in verband met een wereldkampioenschap speedboot dat nooit plaats zal hebben. Hij gaat ondermeer, samen met zijn tweede echtgenote, Monique Vanquickelberghe (°Gent 15 maart 1945) failliet in 1986 met de n.v. VPM Services en de bvba International Travel Office (ITO) en in 1989 met de n.v. Advies en Service Bureau (ASM) en tenslotte met Progresse International.
In de jaren negentig keert hij terug in de reissector als commercieel directeur bij het TC Travel van de oplichter Jacky Aernoudt en gaat vervolgens nog maar eens failleit met Omega Tours en Omega International/Euroworld (1997). Enkele jaren geleden wordt hij gesignaleerd als uitbater van een kraam op de markt waar varkensribbetjes worden verkocht. De naam van dit bedrijf luidt natuurlijk: International Meat Corporation !
1975, 19 november, VVR
Eerste algemene vergadering van de VVR. De eerste leden, naast de vijf stichters, waren (cursief: niet meer actief in de sector).
(1345) Bogaert International Travel Organisation (Bito), Kortrijk was eigendom van Geert Bogaert (zie verder bij biografie).
(1175) Reisbureau Centrum in Kortrijk, gesticht in 1948, was eigendom van Walter Lammens. In 1993 stopte hij zijn activiteiten.
(2005, 5063) Demol Reizen in Torhout was oorspronkelijk de hobby van de gemeente-ambtenaar Jozef Demol. Zijn dochter, de aantrekkelijke Greet (°Brugge 1950), die de stiel had geleerd bij Antoon Van Eeckhout; maakte er een bvba van in 1990 en verkocht het bedrijf in 1991 aan de dynamische apothekerszoon Filip Van Halst (°Brugge 1966).
(1313) De Ra Reizen, International Travel Service (ITS) pvba, Gistel werd gesticht door Albert De Maeyer (1918-?) maar in 1997 vereffend nadat het handelsfonds was verkocht aan Rose Marie Van de Kerckhove die er al sedert 1972 werkzaam was maar die het doorverkocht aan Gino Tours van Reddy Deschacht (°1958).
(1077) Reizen De Wimpel n.v., Diest werd gesticht in de jaren vijftig door de familie Geyskens en was vele jaren het toonaangevend reisbureau en autocarbedrijf van Diest. In 1969 kwam dochter Chris (°1944) in het bedrijf maar zij verkocht het handelsfonds in 1978 aan Transintra. Het autocarbedrijf verhuisde in 1989 naar Genk en in 1996 naar Lubbeek en kwam in handen van een zekere Hugo Gauderis die het in 2003 in vereffening stelde. Ondertussen was de vergunning in 1992 ingetrokken.
(1163) De Zwaluwen dat nu Sun Reizen/Skyways heet, werd opgericht in 1949 door Bob De Meutter (1927-2017). De dagelijkse leiding berustte echter van 1966 tot 1981 bij zijn neef Robert Vandenbussche (zie 15.04.1980). De Meutter verkocht het in 1981 aan de Sun Groep, die het later ombouwde tot een airbroker. Erik Van Hoornyck (9) kocht het bedrijf in 2004 voor één euro van de Britse groep Mytravel (eigenaar van de Sun Groep, later opgegaan in Thomas Cook) naar verkocht het in november 2018, na het overlijden van zijn echtgenote aan de Nederlandse broker Airtrade.
(lic. onbekend) Eureca Travel uit Mechelen was eigendom van Philippe Maertens. Hij was de gewezen filiaaldirecteur van Standaard Boekhandel Mechelen en echtgenoot van een kaderlid van de touroperator Suncomfort, die ook gedeeltelijk eigendom was van de Standaard Groep. Hij werd later codirecteur van Reisbureau De Raedt, toen nog onder de Boerentoren in Antwerpen. Men ging in 1984 failliet.
(1339) Europareizen Beeck bvba, Keerbergen wordt opgericht op 13 oktober 1975 door het echtpaar Chris Beeck-Yolande D’Hulst (zie ook biografie van Chris Beeck) en beëindigt haar reisbureauactiviteiten in november 2010.
(1029) Flandria Reizen bvba, Antwerpen van de familie Vandenbossche was één van de oudste reisbureaus van Antwerpen (1928). Paul (°1935) opende het kantoor op de Meir en Carl (°1966) was de derde generatie. Ook de ooit succesrijke autocar touroperator Relaxtours behoorde tot dezelfde groep. De bvba die het handelsfonds exploiteerde werd opgericht op 30 december 1981 maar legde onverwachts de boeken neer in mei 2014.
(1115) Bij Reisbureau Flandria bvba in Gent was tot 1998 de, letterlijk en figuurlijk, rondborstige Susanna Van Oostende-De Buck (Melsen 7 maart 1921 – Gavere 11 september 2015), de ziel van het bedrijf, dat in de jaren vijftig haar activiteit als autocar bedrijf was gestart. Haar zoon Bernard Van Oostende (°1960) nam met minder succes over. De bvba die het reisbureau exploiteerde werd gesticht op 20 december 1984 en ging failliet in november 2016, echter zonder schulden achter te laten in de reissector.
(1913) Intra Mundi Limburg werd opgericht op 14 januari 1986 maar was de overnemer van een gelijknamige vennootschap die oorspronkelijk Reisbureau De Raedt heette en in juni 1988 werd vereffend. Dit reisbureau met hoofdzetel in Antwerpen werd in 1967 door Standaard Boekhandel gekocht. Gedurende enkele maanden was ik er codirecteur. In 1975 was Jos Ulburghs (zie 19.11.1975) er belast met de leiding. Intra Mundi was toen eigendom van Hendirk Vanheusden (De Zigeuner). De dagelijkse leiding was in handen van Ovide Knuts. In 2014 ging de vennootschap, door fusie, op in De Zigeuner.
(1109) Limburg Toerisme n.v., Hasselt werd in 1947 gesticht en in 1971 overgenomen door de notariszoon Walter Van Soest. Toen UPAV, waar hij bestuurder was; zich in 1989 uit Vlaanderen terugtrok en de VVR de voorkeur gaf aan Francine Sak (Karveel Reizen) om de Vlaamse UPAV-leden te vertegenwoordigen in haar raad van bestuur, trok Van Soest zich uit de VVR terug. Later overleefde Walter een vliegtuigcrash in Kenia en sedertdien rolt hij, letterlijk, met een bewonderingswaardige moed en energie, door het leven. Toch werd de fysische en psychologische druk hem te groot. Eerst sloot hij zich aan bij het Uniglobe-franchisesysteem en in 2006 verkocht hij zijn reisbureau aan een ander Uniglobe kantoor. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, in 2010 startte zijn echtgenote, Nicol De Rivière, opnieuw met LIM Travel in Genk en werd VVR-lid. Dit liep echter niet zo goed af want de activiteiten werden gedwongen gestopt in augustus 2013.
(lic. onbekend) Redan Cars n.v., Nieuwpoort werd lid van de VVR toen Roger Vanhove er eigenaar en Frans Beernaert (zie Beernaert Reizen) er directeur waren, maar verliet de VVR in 1979 toen Roger, die een gewelddadige figuur was, zich verplicht zag, wegens een verblijf in de gevangenis, zijn bedrijf over te dragen aan de dubieuze Roland Desmet (later actief bij Ostend Holidays). Redan Cars ging failliet in maart 1986. Roger Vanhove startte in september opnieuw met Vanhove Tours (zie juni 1980).
(1137) Sunnytours in Antwerpen wordt in 1975 als eenmanszaak opgericht door Eddy De Smet (1943-2016) en later ongevormd tot naamloze vennootschap.. Ten gevolge van een kafkaiaans conflict met Jetair in verband met reservaties door een ontslagen werknemer van Sunnytours wordt in 1996 op verzoek van Jetair het faillissement uitgesproken.
(lic. onbekend) United Travel Organisation s.v. (UTO), Brussel was een samenwerkingsverband voor reisbureaus actief van 1974 tot 1980. Stichters waren: Europaeizen Merelbeke (De Sutter), Fiesta Reizen (Gielens), Apollo Reizen (Vlamynck), Reiscenter (Van Parijs). In 1983 werd het in vereffening gesteld. In de eerste algemene vergadering na de stichtingsvergadering wordt de raad van bestuur van de VVR uitgebreid met: Chris Beeck, Geert Bogaert, Kris Gheyskens en Jos Ulburghs.
Geert Bogaert
Geert Bogaert, werd geboren te Gent op 11 januari 1942 als zoon van Albert, een vertegenwoordiger bij Standaard Boekhandel en Johanna Soubry (1912-1992) die in de pré-vergunningsperiode (dus voor 1966) reizen verkocht voor Generalcar in de Grand Bazar (GB) van Kortrijk. Hij studeerde aan het Provinciaal Technisch Instituut te Kortrijk met de bedoeling om in de fotografie / film carrière te maken. Zijn studies in St. Lucas in Gent en het Ritz in Brussel leidden echter niet tot een diploma maar wel tot een job bij Universal Video waar hij belast werd met reportages over reizen en in contact kwam met de VTB / VAB. Zijn carrière in de reisbureausector ving dan ook aan in 1966 bij de VTB in Kortrijk. De traditioneel lage verloning bij deze non-profit organisatie beviel hem echter niet en hij stapte over naar de reisketen van Rudolf Vanmoerkerke, Sun Reizen, waar hij van 1968 tot 1970 kantoorhoofd werd in Oostende. In die functie ontmoette hij Willy De Ketelaere (10) die één van de geldschieters van RC Travel werd.
Samen met Roger Van Poyer (11), Rony Coene (12) en Lieven Van Parijs namen zij het heft in handen bij RC Travel, de touroperator afdeling van het reisbureau Reiscenter waar Lieven Van Parijs, directeur was. Op 1 mei 1974 achtte Geert het echter voor bekeken en richtte zijn eigen reisbureau (BITO Reizen) op. Maar vijf jaar later (1979) gaf hij zijn vrijheid op door franchisenemer van Neckermann te worden. Hij bleef het tot 2001.
Geert is aimabel en een groot vakman. Honderden studenten van de KHBO en van het Syntra, waar hij van 1975 tot 2006 doceerde hebben de beste herinnering aan zijn lessen Van de drie kinderen die hij met zijn echtgenote Roos Courtens (°1950) heeft, is er slechts één in de reiswereld beland: Sofie (°1970) is (was) samen met haar echtgenoot Yves Rosseel (1967-2012) kantoorhoofd van Neckermann in Kortrijk. Hans (°1968) is road manager van een entertainment bedrijf in Spanje en Griet (°1979) is lerares.
Chris Beeck
Chris Beeck (°Mechelen 1948), is de zoon van een architect en studeerde toerisme aan Thomas Moore in Mechelen. Samen met zijn echtgenote, Yolande d’Hulst, de dochter van een succesrijke aannemer, kwam hij in 1972 terecht in de sector. In 1975 werd hij eigenaar van Europareizen Keerbergen die tot het gelijknamig samenwerkingsverband behoorde. Beeck verliet de VVR in 1981 na een conflict over het aandeelhouderschap van Europareizen bij Airtour 2000. Het handelsfonds werd in 2010 verkocht aan Mira Tours. Beeck was een goed vakman maar met een slecht karakter. Wantrouwen, na-ijver, muggenzifterij en achterbaksheid waren de leidraad van zijn professioneel bestaan. In de periode dat hij bestuurder was bij de VVR was hij voor de vereniging en haar leden een aanwinst, in de jaren daarop volgend enkel een irritatie.
Chris Geyskens
Chris Geyskens werd geboren in Diest op 10 mei 1944 en kreeg het reizen van kindsbeen ingelepeld via het bedrijf van haar vader (het autocarbedrijf De Wimpel in Diest) waar zij sedert 1969 actief was. Nadat zij haar handelsfonds in 1978 aan Transintra verkocht, werd Chris verantwoordelijk voor de incentive afdeling van deze groep tot zij in 1993 haar eigen bedrijf International Travel Consultants oprichtte dat in 2006 opging in Wagonlits.
De halve (mannelijke) reiswereld en de ganse incentive wereld is ooit verliefd geweest op Chris. Met haar lange blonde haren en haar rijzig figuur, waar alles in de juiste proporties op zijn plaats zat, kon zij alles verkopen aan de door haar vastgestelde prijs. Dit betrof niet alleen haar reizen maar ook haar bedrijven. Met haar echtgenoot, Jean-Pierre Hannon, heeft zij een dochter Dominique (°1967).
Jos Ulburghs
Jos Ulburghs werd geboren in Zonhoven op 3 januari 1939 in een familie van landbouwers en zelfstandigen. Een kozijn was de priester en politicus Jef Ulburghs (1922-2010). Zijn eerste betrekking in de reissector was, zoals voor zo velen, de VTB in Antwerpen. In 1969 werd hij door Antoon Sap aangezocht om de directie waar te nemen van Intra Mundi (voorheen Reisbureau De Raedt), toen een reisketen die eigendom was van Standaard Boekhandel. Toen de groep het reisbureau in 1985 verkocht aan De Zigeuner vervoegde Jos zijn grote liefde, Katrien Abeele, in Kortrijk en werd er mededirecteur van Avatours. In 1992 werd hij het slachtoffer van een ongeval (val van een trap), met een hersenbloeding tot gevolg. Sedertdien bekeek hij nog bewust maar in grote onmacht wat er rond hem omging. Bij de VVR was hij een kortstondige maar wijs en behoedzaam bestuurder.
1975, december, UFTAA
De Fransman Philippe Bamberger (13) volgt de Australiër Osmond Pitts op als voorzitter van UFTAA. Hij blijft het tot 1977.
1975, december, IATA
Na twee jaar onderhandelen tussen IATA en UFTAA (de wereldfederatie van reisbureauverenigingen) wordt de commissie voor reisbureaus van 7 op 8 % gebracht. Later zal zij nog met 1 % worden verhoogd. Veel later (vanaf 2000) zal zij worden afgeschaft
Voetnoten
- Lofti Belhasine (°1947) begon zijn carrière als consultant van de Wereldbank. Later werd hij promotor van hotelprojecten, eigenaar van de Aquarius Clubs (1991 verkocht aan Club Med), in 1987 hoofdaandeelhouder van Air Liberté (1997 verkocht aan British Airways) en werd hij één van de belangrijkste aandeelhouders van het beursgenoteerde Thema Vision, eigenaar van Liberty TV. In 2013 kwam er een einde aan zijn belangen in de reissector Volgens de Franse krant Le Nouvel Observateur bedraagt zijn privé vermogen 47 miljoen €.
- Waaronder de vroegere directeur Paul Ryckaseys (°1963, bachelor pedagogie
- Deze Haverland werd later in de geruchtmakende OMOB affaire veroordeeld wegens fraude.
- Christel Gielens is enkele jaren directeur van Space Travel geweest maar keert de reissector uiteindelijk de rug toe. Zij houdt zich thans bezig met probleemjongeren.
- Erik Gielens is bachelor boekhouding en werkt een aantal jaren voor de groep Hernould. Hij is thans leraar middelbaar onderwijs en staat zijn echtgenote bij in haar kinderdagverblijf.
- Uiteindelijk fusioneert zijn Skisalon met dit van Eddy Hernould.
- Een upmarket product zoals Space Travel blijkt niet te passen in het budgetconcept van de groep Hernould. Het bedrijf wordt in 1999 opgedoekt.
- Ludo Smets (°1955), die al een faillissement had meegemaakt met zijn Express Travel uit Balen, blijkt een onbetrouwbaar figuur te zijn. In 2003 wordt het eens zo prestigieuze Fiesta Reizen, dat nu de naam VDTV draagt, failliet verklaard
- Erik Van Hoornyck (°Sint Niklaas 1963) is regent handel en behaalde later nog een licentie in de handelswetenschappen. Na 5 jaat in het onderwijs werd hij boekhouder bij Travel 44 en later bij Airtop en Skyways dat hij in 2001 overnam. Erik is bijna de enige professioneel die met iedereen in de sector op goede voet staat.
- Vader van Luc De Ketelaere, eigenaar van Seagul.
- Roger Van Poyer richt later Air Travel Center op en wordt Vice-President van TAAG Angolian Airlines.
- Rony Coene was privésecretaris van Rudolf Vanmoerkerke en verdween in de jaren negentig in Brazilië.
- Philippe Bamberger (Blonvuille 1923-2017) was eigenaar / stichter van Daro Voyages (1951-1986) en CEO van Airtour France (1958-1974) en werd voorzitter van de SNAV in 1963.