1979
Inhoud
1979, Toerisme
De World Tourism Organization meldt dat in 1978 257,366 miljoen toeristen wereldwijd 68,845 miljard $ uitgaven.
1979, Kenia
Stichting van de Kenya Associaiton of Travel Agents (KATA) in opvolging van de in 1956 gestichte East Africa Society of Travel Agents.
1979, 1 januari, Commissariaat voor toerisme
Louis Verheyden (1923-2011) volgt Arthur Haulot op als commissaris generaal voor toerisme. Deze ambtenaar van CVP strekking is licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen en wordt in 1959, na voor een aantal andere overheidsdiensten te hebben gewerkt, hoofd van de studiedienst van het commissariaat-generaal. Hij is geen vernieuwer maar een goed organisator en brengt rust en evenwicht in de instelling.
1979, februari, UPAV
UPAV richt, ten gevolge van de leegloop van zijn Vlaamse ledenbestand -niet-statutair- een Vlaamse en Franstalige vleugel op.
1979, 7 februari, VVR
Antoon Van Eeckhout en Willy-Paul Carlier, respectievelijk voorzitter en algemeen secretaris van de VVR worden ontvangen door Rika De Backer (1923-2002). De minister bevestigt dat toerisme een persoonsgebonden materie is en dat de volledige bevoegdheid erover aan de Vlaamse Gemeenschap toekomt.
1979, maart, VVR
Gaston Van de Velde volgt Roland Swaenepoel op als administratief secretaris van de VVR.
Gaston Van De Velde
Gaston Van de Velde wordt geboren in Tienen op 5 februari 1927 als zoon van een schilder die zijn carrière bij de NMBS eindigde. Na zijn middelbare studies (Grieks-Latijnse) aan het college van Tienen behaalt hij in 1950 een licentie scheikunde in Leuven.
Gaston brengt zijn volledige loopbaan buiten de reiswereld door bij de Union Chimique Belge (UCB) of bij aanverwante bedrijven door. Bij Fabelta/Zwijnaarde klimt hij op tot afdelingshoofd, maar als het nylon vezel product waarvoor hij de verantwoordelijkheid draagt, in 1978 wordt afgestoten, is er voor hem geen plaats meer. Een royale afvloeiingsvergoeding, gekoppeld aan een spaarzaam bestaan, dwingen hem niet meteen om naar een nieuwe betrekking uit te kijken. Maar Gaston verveelt zich stierlijk, vertelt dit aan zijn reisagent Yvan De Sutter, die mij op zijn beurt inlicht met de melding: ik heb hier een heel pientere klant die een baan zoekt om zich bezig te houden en zich tevreden stelt met een kostenvergoeding.
Zo belandt Gaston Van de Velde als administratief secretaris bij de VVR. Van 1979 tot 1985 betrekt hij een kantoor op de tweede verdieping in de Brugse Steenstraat, in hetzelfde pand waar ook de toenmalige VVR-voorzitter zijn reisbureau runt. In het précomputer tijdperk produceert Gaston met zijn mechanische Adler-schrijfmachine duizenden brieven en honderden bladzijden VVGRAM’s. Soms vraag ik mij af hoe hij/wij het allemaal klaarspeelde(n).
In 1984 verliest Gaston zijn echtgenote. Maar het leven gaat verder. Met zijn nieuwe vrouw, Godelieve Moniquet, een verpleegster die hoofd wordt van de kinderopvang van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe en hem twee zonen schenkt (Pierre-Henri en Lievin), verhuist hij naar Brussel.
Maar zo iemand laten wij niet los! Van 1985 tot 1993 fungeert Gaston als secretaris van de Geschillencommissie.
Hij levert er baanbrekend werk. De commissie dankt haar succes voor een groot stuk aan de inzet en werkkracht van Gaston Van de Velde.
Gaston is een intelligent man, die zonder problemen van een totaal verschillende werkkring (scheikunde) naar het toerisme overstapt. Bovendien beschikt hij over een veel energie en een grote loyaliteit ten overstaan van de VVR. Zijn enige irritante eigenschap is zijn onvoorstelbare zuinigheid en zijn soms obsessieve planningsmanie. Tijdens zijn dagelijkse treinrit tussen Gent en Brugge en terug knipt hij met overgave alle mogelijke kortingsbonnen uit. Deze filosofie past hij ook toe in zijn dagelijks leven. Zo herinner ik mij nog levendig een Nopri-promotiecampagne voor rijst met ananas-conserven. Gaston koopt vijf kratten ineens en eet maandenlang ’s middags rijst met ananas. Bij een verbouwing van onze kantoren in 2002 vinden wij nog enkele dozen. Wij hebben ze aan Gaston terugbezorgd maar het is ons onbekend of hij ze ook nog heeft genuttigd.
Een ander, beetje luguber, verhaal betreft het overlijden van zijn eerste vrouw die aan een slepende ziekte leed. Even voor haar, te voorzien overlijden, kocht Gaston uit een uitverkoop van een drukker, doodsbrieven. Maar zoals wel meer gebeurt bij terminaal zieke patiënten kwam er plots een lichte beterschap. De paniek bij Gaston was opmerkelijk, dit in verband met de, mogelijk mislukte, aankoop.
Gaston Van de Velde overleed op 4 december 2012 in zijn woonplaats, Sint Lambrechts Woluwe. Hartelijk dank Gaston in naam van de VVR en de Geschillencommissie, hoewel deze laatste of één van haar voorzitters dit dankwoord nooit over de lippen heeft gekregen.
1979, april, Concurrentie
Sunsnacks lanceert haar nieuwe product: JET-ROOM-SERVICE. Jetair brengt op haar beurt SUN-ROOM-SNACKS op de markt. Na een wederzijds proces worden beide benamingen – op bevel van de rechter – wegens aanleiding gevend tot verwarring, afgevoerd.
1979, 4 mei, Vlaamse Geschillencommissie
Stichting van de v.z.w. Vlaamse Geschillencommissie door de VVR. Voorzitter wordt Willy-Paul Carlier, Ondervoorzitter: Antoon Van Eeckhout; Penningmeester: Guido Gielens. Andere stichters zijn: Gaston Van de Velde, Advocaat Kris Govaerts (toenmalig raadsman van de VVR) en de VVR zelf.
1979, 15 mei, VVR
De VVR publiceert haar eerste VVGRAM, een soms gevreesde, maar in principe confidentiële en invloedrijke nieuwsbrief voor de leden. Het eerste nummer (5 gestencilde bladzijden) omvat ondermeer een analyse van het probleem van de brandstoftoeslagen. (citaat):
De fueltoeslagen schrijven geschiedenis! Om de maand worden ze veranderd …, de touroperators zijn het niet eens met elkaar hoe ze moeten geïnd worden …, de carriers weten van niets …, de petroleummaatschappijen gebruiken hun machtspositie …, en de reisagenten worden er buiten gehouden …
In meer dan dertig jaar is er dus niets veranderd! De VVR publiceert ook haar eerste aanbevolen loonschalen. Leuk detail: een 25 jarige in de 4de categorie verdient 646 € bruto per maand.
1979, 16 mei, Egypte
Voor het eerst in mijn carrière bezoek ik Egypte. Reisagenten van vandaag kunnen zich niet meer voorstellen hoe het er aan toeging. In Cairo was er slechts één top hotel (Hilton). Zelfs al had je een bevestigde reservatie zonder baksjis (fooi) aan de receptionist vond men je reservatie niet terug en kreeg je dus geen kamer. Telefoneren naar huis was vrijwel onmogelijk (telexen wel). Ik heb ooit van elf uur ’s avonds tot vijf uur ’s morgens aan de receptie van het hotel gestaan vooraleer ik een verbinding kreeg.
1979, juni, Wisseltoeslag
Er ontstaat grote heibel over de wisseltoeslag, (de zogenaamde peseta-toeslag) die voor het eerst wordt ingevoerd door de touroperators, op basis van de Internationale Overeenkomst betreffende het Reiscontract (de voorganger van de reiscontractenwet).
Ook toen breekt er een discussie los of deze toeslagen nu al dan niet commissioneerbaar moeten zijn. Jetair bijt de spits af en Gerard Brackx motiveert het als volgt: Ik heb vorig jaar peseta’s gekocht, en het was een misrekening, ik heb er dit jaar geen gekocht en het was ook een misrekening. Nu moet de klant maar betalen
1979, juni, Algemene voorwaarden
De VVR publiceert haar eerste modelbestelbon en algemene voorwaarden.
1979, 1 juni, Travel Express
Voor het eerst wijdt de toenmalige BRT een belangrijk TV-debat aan het georganiseerd toerisme. Naast Rudolf Vanmoerkerke (Sunair), Theo Vanden Driessche (Intop), Robert Anciaux (UPAV) neemt ook Antoon van Eeckhout (VVR) deel aan het debat
1979, juli, VVR - Ledenlijst
De VVR publiceert voor het eerst haar ledenlijst. Zij bevat 139 reisbureaus wat 50,5 % van de Vlaamse vergunninghouders (273) vertegenwoordigt. De met * gemarkeerde bedrijven zijn nog lid van de VVR. Cursief, zijn niet meer actief in de reisbureausector.
(1441) ACB Reizen, Antwerpen, werd in 1978 gesticht door Franke Lok (°1949, later Ever Travel) die het later overdroeg aan zijn ex-echtgenote, Marie-Roos Dombrecht (°Beernem 1952). Deze verkocht het handelsfonds in 1999 aan Maretours en zette haar activiteit verder bij All Travel-ABI. De vennootschap was nog actief onder de naam Antwerps Consultatiebureau voor Reizen en Budgetreizen, tot de invereffeningstelling op 29 december 2011.
(1613) Air Charter Center, Meise (later Brussel) werd gesticht op 22 november 1971 door Roger Van Poyer en Jacques Van Gils. De vennootschap werd vereffend in 2005. Op 20 augustus 1980 werd Air Travel Center opgericht die later het handelsfonds van Air Charter Center overnam en op 31 december 2007 de reis-activiteiten beëindigde.
(1397) Albion Tours, Heist, was reeds in 1927 actief als het vervoerbedrijf van Alfred Wittesaele, een Heistenaar die na de 1ste wereldoorlog korte tijd naar de V.S. was geëmigreerd. Zijn zoon André (1926-1994) trad in zijn voetsporen, maar werd na zijn tragisch overlijden (hij werd voor zijn kantoor overreden) opgevolgd door zijn dochter Fabienne (°1968) en haar man Stefaan Baekelandt (°1967), zoon van Henri (Alberto Tours Zedelgem).
In 2011 werden de reisbureau-activiteiten overgedragen aan Continental Tours, het bedrijf van een andere dochter Michele en haar echtgenoot Dirk Overstraete (1).
(2111) Alizé Reizen, Halle, werd in echt begin van de jaren zeventig gesticht door mevrouw Wendrickx en in 1989 overgenomen door Reizen De Valk.
(1467) Alom Travel, Veerle-Laakdal werd als eenmanszaak gesticht door André Cools (1938-2003) die werd opgevolgd door zijn zoon Ludwig (°1965). Het handelsfonds werd overgenomen door de bvba Halbraco die het in 2007 overdroeg aan *Direct Services Consult, eigendom van Eddy De Smet en Ludwig Cools (zie aldaar).
(1279) Apollo Reizen, Deinze, in 1991 vervangen door Apollo Travel, 5057, zie biografie van Willy Vlamynck, 08.10.1975.
(1203) Arac Reizen, Antwerpen, werd op het einde van de jaren zestig gesticht door de beruchte autocarist Leon Smets (+2005) voor zijn flamboyante en knappe dochter Soni (1945-2003) en was jarenlang gevestigd in de Van Wesembekestraat. Smets maakte fortuin door zijn talrijke bussen jarenlang op rode mazout (stookolie) te laten rijden maar verloor een deel(tje) opnieuw toen de douane dit (laattijdig) ontdekte. Ondanks een liederlijk leven overleed hij op hoge leeftijd in Fuengirola onder de hoede van zijn vierde (Colombiaanse) vrouw. Hij schreef zijn goede conditie toe aan het feit dat hij niet alleen de helft van zijn vrouwelijke familie-leden maar ook een deel van zijn vrouwelijk personeel frequent had geneukt. ARAC ging later onder andere eigenaars over kop.
(1773, 5139) Asat Belgica bvba (Asat I), Lier, wordt gesticht in het midden van jaren zeventig door Suzanne (Suzy) Gellaerts (°1949). De activiteiten worden in 1988 overgedragen aan de op 5 mei van dat jaar opgerichte Asat International Mundicolor Belgica bvba (Asat II) met maatschappelijke zetel in Sint Joost te Node, met als eigenaars Willy De Hert (1936-2016) en Dirk Van de Velde. De vereffening van Asat I wordt afgesloten op 27 september 1999. In januari 1992 wordt er een nieuwe naamloze vennootschap opgericht onder de naam Asatours Mundicolor (Asat III) die een nieuwe vergunning aanvraagt (5139) en waar Suzy Gellaerts en Willy De Hert de eigenaars zijn. Deze vennootschap gaat plots failliet op 16 december 2002. De vereffening van Asat II is ondertussen op 15 maart 2002 afgesloten.
De voornaamste activiteit van de diverse Asat vennootschappen is de vertegenwoordiging van de Spaanse incoming touroperator Mundicolor, die één van de filialen van Iberia was.
(1435) Atlantis Reisbureau, Mechelen, zie biografie Leo Vanderpooten, 03.10.1985.
(1033) Avac Reizen, Vilvoorde, wordt in de jaren zestig opgericht door een zekere Pieders. De vergunning wordt ingeleverd in mei 1998 en het faillissement wordt uitgesproken op 22 juni 1999.
(1253) Avatours n.v., Kortrijk, wordt op 29 januari 1965 gesticht als franchisekantoor van Reizen De Zwaluwen, door een arts, maar wordt in 1973 onafhankelijk onder zijn dochter Catharina Abeele (°Izegem 1951). Gedurende enkele jaren staat haar vriend Jos. Ulburghs haar bij maar een spijtig ongeval maakt daar een einde aan (zie biografie van Ulburghs 19.11.1975). De reisbureau activiteiten werden in 2016 stopgezet.
(2047) Axa Reizen, Willebroek, was de eenmanszaak van Staf Willems en zijn echtgenote Emiliana Brys. In 2003 werden de activiteiten stopgezet.
(1149) Belgian Arrow Express, Oostende, werd in het begin van de jaren zestig gesticht door L. Goovaeerts. Men hield zich vooral bezig met incoming voor Engelse toeristen. De activiteiten werden in 1981 beëindigd.
(2055) Het reisbureau Best & Osterrieth n.v., Antwerpen, was een afdeling van het gelijknamig, eens zeer befaamd, scheepvaartbedrijf, opgericht in 1927. De reisbureau activiteiten werden in het begin van de jaren tachtig stopgezet en de naam van de firma werd in 1988 veranderd in John P. Best & Co. Een andere vennootschap van dezelfde groep (Osterrieth Maritime) nam in 1992 de naam Best & Osterrieth aan. Een zekere heer De Becker had de leiding van het reisbureau.
(2095) Betax Reizen, Beveren, was een eenmanszaak, eigendom van mevrouw Van Broeck. Het kantoor werd in het begin van de jaren tachtig verkocht aan Weemaes Reizen.
(1437) Beveren Travel, Beveren, werd in het begin van de jaren zeventig gesticht als eenmanszaak door Magda Van Overloop en André Van Remoortel en in 1979 omgevormd tot een bvba.
Het handelsfonds werd in 1998 overgenomen door Maretours. De vennootschap bestaat nog steeds en Magda Van Overloop dook in 2011 opnieuw op als verantwoordelijke voor een bijkantoor van de Travel Experts groep van Mickey Creyf.
(1245) Reisbureau Autocars Jos. Bierinckx pvba, Geel, was eigendom van Roger en Jean Bierinckx. Het bedrijf ging failliet op 11 februari 1982. In 1987 werd door Garage Bierinckx n.v. een aanvraag tot vergunning ingediend, die echter werd geweigerd. Deze laatste vennootschap ging in 1999 failliet.
(1345) Bito Reizen, Kortrijk (biografie G. Bogaert 19.11.1975).
(1099) Boënne Reizen, Antwerpen, van dit bedrijf vinden wij in ons archief weinig terug, behalve dat de bedrijfsleider ene Marcel Boënne was en dat er in 1979 ontslag werd gegeven als VVR-lid. Het handelsfonds zou in het begin van de jaren tachtig overgenomen zijn door Reizen Verhoeven.
(1051) Boeykens Reizen pvba, later n.v., Dendermonde (thans TUI Retail), werd in 1963 opgericht door het echtpaar De Boeck-Boeykens en in 1979 overgenomen door de VTB (zie biografie van Frans De Boeck 03.10.1985).
De VTB wijzigde in 1984 de naam in Ikaros en in 1988 werd het VTB Reizen. In 2002 werd het TUI Travel Center en in 2006 Jetaircenter.
De grootste reisketen van België was dus oorspronkelijk een KMO-bedrijf. Een hele reeks managers passeerden de revue, maar hadden geen bevoegdheid, misschien met uitzondering van Dirk Dom (°1956, ex BBL Travel 1977-2000) die in 2016 werd uitgerangeerd.
(lic. onbekend) Brabant Toerisme Hillewaere Travel, pvba, Leuven. Failliet in 1983. Geen verdere gegevens beschikbaar.
(1911) Callu Reisagentschap n.v., Waregem, werd gesticht in het begin van de jaren zeventig door Jean (Jan) Callu (1945-2000). Aanvankelijk genoot het reisbureau en haar eigenaars een uit-stekende reputatie maar in de loop der jaren werd deze faam aangetast ingevolge de voortvarendheid van Jan Callu. Inderdaad, de man was zeer slordig bij de keuze van zijn partners, leveranciers en klanten. Zo was hij GSA van een dubieuze Canadese luchtvaartmaatschappij (Air Club International) en leverancier van TC Travel (Aernoudt) en Omega Travel (Van Parijs).
Dit had vooral te maken met de rol die Monique Vanquickelberghe, (°Gent 1945) de voornaamste medewerkster van Callu en (tweede) echtgenote van de beruchte Lieven Van Parijs (°Lede 1942, Reiscenter) in het kantoor speelde. Uiteindelijk verkocht Callu in 1997 het handelsfonds van Reisagentschap Callu aan een voormalig NMBS-personeelslid, en een familielid van zijn echtgenote, Winoc Van Thuyne (°Kortrijk 1943), die op dezelfde locatie het reisbureau Van Thuyne & Cie (V & C, vergunning 5749) exploiteerde. Deze vennootschap ging failliet in oktober 2014 en de oorspronkelijke n.v. Reisagentschap Callu legde de boeken neer op 12 november 2012 nadat op 13 september 2011 de naam werf gewijzigd in CDWK Te Kersken in Kersken.
(1141) Carov Tours-Reizen, Roeselare, was ooit één van de meest prestigieuze reisbureaus en autocarbedrijven van West-Vlaanderen en stond in 1977, toen het lid werd van de VVR, onder leiding van Karel Lefever, die toen ook lokaal voorzitter van het NCMV (thans Unizo) was. Door ziekte van Karel werd de leiding overgedragen aan zijn neef Johan Bruneel. Deze laatste verliet echter op 1 oktober 1986 het bedrijf nadat het in 1985 was verkocht aan Reizen Weemaes. Carov ging samen met Weemaes door faillissement ten onder op 1 april 2003. Op 26 maart 2012 werd het faillissement afgesloten en werden de vereffenaars (Eric Weemaes en Piet Volkaert) niet verschoonbaar verklaard.
(2021) Compas Travel Service pvba, Gent, waar Marijke Van Sande de plak zwaaide, ging failliet in 1983. Geen verdere gegevens beschikbaar.
(1191) Compasstours, Turnhout, vindt in feite haar oorsprong in het transportbedrijf, Bynens & Co van Albert Lauwers (+1982). Zoon Joseph (°1940) stichtte het reisbureau in 1972 en leidt het bedrijf tot op heden samen met dochter Laurence.
(1145) Continental Tours, Blankenberge (thans Knokke) bestond al vanaf 1933 en werd in het begin van de jaren zeventig overgenomen door André Wittesaele (1926-1994). Het handelsfonds werd in 1993 overgedragen aan een nieuwe gelijknamige vennootschap (KBO 450.387.331), eigendom van dochter Michèle (°1966) en haar echtgenoot Dirk Overstraete (°1965) die in 2014 werd omgevormd tot een vastgoedvennootschap, waarna er opneiuw een andere bvba (KB 552.915.836) het handelsfonds overnam.
(1057, 6097) Cool Reizen pvba, Aalst, werd in de jaren zestig gesticht door Antoine Cool (1922-2013) één van de betere Vlaamse reisagenten. Hiervoor kreeg hij samen met zijn echtgenote, Nelly Steenhaut, in 1985 de eerste Tone. Door gebrek aan opvolging verkocht het echtpaar Cool haar handelsfonds in 1992 aan Walter Merckx (°1948, ex. Airtour, ex-Flair, ex-Omnium Tours, enz.) en zijn (tweede) echtgenote Brigitte Minnebo (°1956) die in januari 1992 een nieuwe Cool Reizen bvba hadden opgericht en in 2004 het bedrijf op hun beurt verkochten aan de bvba Filmland (François Verachter), die de naam wijzigde in Cool Travel. Walter Merckx startte in 2014 met Icamp (erk. 9002) in Zingem (zie aldaar). In 2008 werd de zetel van Cool Travel overgebracht naar Herenthout en als zaakvoerders traden aan: Danny Vander Cruyssen en Marie Paul Van de Velde (°1960, ex Paradiso 1991-1993, ex Reisbureau Mertens 1995-1998, ex Limburg International 1999-2008). In september 2009 dook de bvba Pharmacom (François Vanschoorbeeck) op. In februari 2010 verhuisde men naar Genk.
(1277) Corso Reizen, Temse, werd opgericht door Odette Demmou-Vermeulen en op het einde van de jaren tachtig overgenomen door Reizen De Cauwer en in september 2001 gefuseerd met dezelfde vennootschap.
(1011) De Blauwe Vogel n.v., Sint Truiden (Sint Tuidendse Vervoer-onderneming) werd, volgens Willy-Paul Carlier (°1940, zie biografie maart 1978), gesticht in 1609. In 1991 werd de vennootschap failliet verklaard maar haar handelsfonds werd stilletjes ingepalmd door *American Benelux Corporation n.v., (gesticht in 1988). Deze vennootschap treedt sedert 1993 opnieuw onder de benaming De Blauwe Vogel op en heeft tevens het oorspronkelijk vergunningnummer (1011) verworven.
(1053) De Buck Travel, Gent (thans Eke-Nazareth) werd gesticht in 1929 door de familie De Buck. In 1989 werd het een vennootschap onder leiding van Denise De Buck-Cardoen (°1925) en haar dochters Carine (°1959) en Veronqiue De Buck (°1960). Thans heeft Frank Bouckaert (°1961) de leiding. Hij heeft het bedrijf uitgebouwd tot een belangrijke groep die actief is in alle geledingen van onze sector.
(1079) De Heidebloem, Lanaken, werd in 1952 gesticht door de familie Gobijn die er met Marc (tot 2003) en Jurgen (°1970) nog altijd de leiding heeft.
Het werd in 1997 gekocht door een Zweedse groep. Het lidmaatschap van de VVR werd opgezegd in het kader van het conflict tussen de FBAA en de VVR.
(1389) Delsun Travel bvba, Oostende, wordt opgericht op 1 december 1975 door André Delrue (°1930) en Yvan De Sutter (Europareizen Merelbeke) onder de naam Europareizen Delsun. De handelsbenaming wordt later gewijzigd in Delsun Travel. Men is lid van de VVR van 1979 tot 1981 en opnieuw vanaf 1987. In 1988 verwerft een nieuwe vennootschap, Delsun International, genaamd, maar thans zonder Yvan De Sutter, het handelsfonds. In 1995 neemt dochter Marie Claire Delrue de zaak over, maar sluit het kantoor in 2004.
(1423) Demerdal, Diest, was oorspronkelijk een eenmanszaak gesticht in de jaren zeventig door Francine Cooremans (°Ramsel 1940), die op 24 maart 2000 werd omgevormd tot een bvba. Francine Cooremans werd in 2001 in de dagelijkse leiding vervangen door Hans Smedts (°Leuven 1972) die al sedert 1995 actief was in het bedrijf. In 2006 nam zij ook ontslag als bestuurder. Eind 2009 werd de vergunning ingeleverd.
(1363) De Morgenster, Maasmechelen, zie biografie van Jean Verpoorten; 13.04.1978.
(1273) D & D Reizen bvba (2003: n.v.), Gent, werd in 1970 opgericht door Nelly Van Winckel en Leen d’Hertog (+2016), echtgenotes van twee zonen van de bekende Vlaams nationalist en gynaecoloog, Prof. Dr. Frans Daels (1882-1972). In 1979 nam Piet Daels (1930-1994, voorzitter van de VVR 1991-1992 (zie biografie 13.04.1978) de leiding en na zijn overlijden werd hij opgevolgd door zijn zoon Luc (lic. economie, °1960) en zijn dochter Lara (°1967), deze laatste verdween na enkele jaren uit het bedrijf. In 2010 werd het handelsfonds van D & D Reizen ingebracht in het nieuwe reisbureau Squatra, waar Luc Daels in 2012 meerderheidsaandeelhouder werd. Na het faillissement van Squatra in 2014 dook Luc Daels enkele jaren lader opnieuw op als kaderlid bij TUI. De vennootschap zelf werd failliet verklaard op 24 januari 2017. Wij hebben nog altijd geen verklaring waarom een dergelijk bedrijf zo een droevig einde heeft gekend.
(1251) De Noorderkempen, Merksplas, wordt in 1955 opgericht door Albert Van Dun (+1977). Hij wordt opgevolgd door Jef (°1953) en thans is Tim (°1980) klaar voor de opvolging.
(2057) Reisbureau De Nootstal, Maaseik, was de eenmanszaak van het echtpaar Brouns-Peerdeman. In 1994 werd het kantoor verkocht aan Intra Mundi.
(1301) De Permentier Reisbureau bvba, Hasselt, wordt in 1973 door een handelaar in elektrische toestellen, Albert De Permentier (+1986) en zijn echtgenote, Josine Bogaert (+1997) gesticht. Brigitte Verdonck (°1954) neemt het bedrijf in 1987.
(1103) Desmedt Reizen pvba, Roeselare, eigendom van André Desmedt, was ook autocar- en vervoerbedrijf. In 1981 gaf men ontslag bij de de VVR en in 1992 werd het bedrijf vereffend.
(1361) De Zwerver n.v., Heusden-Zolder, werd nog voor de IIde wereldoorlog opgericht door de familie Claes. Op 22 januari 1960 stichtten Ludovicus, Jozef en Hendricus Claes de naamloze vennootschap De Zwerver. Vanaf de jaren tachtig werd de dienst uitgemaakt door Raymond Claes (1949-2007) die in 1989 ontslag nam bij de VVR. In 2003 verdween Ramon van het toneel en werd herhaaldelijk veroordeeld wegens illegale reisorganisatie. Bij De Zwerver werd hij opgevolgd door Mathilde Quintens (°1951) die samen met Ronald Claes (°1956) thans de leiding heeft.
(2101) Dream Travel pvba, Strombeek-Bever, werd opgericht op 23 november 1978 door Rosita Van den Eede die in 1998 het bestuur overdroeg aan Raymond Roblain (+2002) en Jacqueline Van Camp die al sedert 1990 actief waren in het bedrijf. Roblain was enkele jaren voorzitter van Selectair. In 2001 werd het handelsfonds verkocht aan Horeco en werd Frederic Roblain ged. bestuurder van de vennootschap. De vennootschap bestaat nog steeds maar heeft sedert 2010 geen jaarrekeningen meer neergelegd. Deze Dream Travel heeft niets te maken met een andere Dream Travel uit Vorst die in 2002 werd opgericht en in 2004 failliet werd verklaard en eigendom was van twee Grieken.
(2097) DS Travel, Ninove, werd in 1978 gesticht door Eddy De Schrijver (°1926) die samen met zijn dochter Conny (°1963) nog dagelijks met grote inzet en toewijding zijn klanten verzorgt.
(1069) Duerinckx Reizen bvba, Mechelen, was samen met het zusterbedrijf, de touroperator Succestours, jarenlang de leidende reisonderneming in het Mechelse. Gerard Duerinckx (1918-1997) en zijn echtgenote Bertha Bruyninckx (1918-2008) kochten in 1948 hun eerste autocar en stichtten op 18 januari 1956 een bvba.
Het was Bertha die, ingevolge de ziekte van haar echtgenoot, het bedrijf recht hield. Zoon, Jean (1945-2000) slaagde daar echter niet in en verkocht in 1993 Succestours aan Europabus en in 1995 Duerinckx aan Florent Cammaerts (°1965) en zijn echtgenote Kristel Leenders (°1966).
Ondanks het feit dat beide hoogopgeleid zijn, Florent is handelsingenieur en Kris licentiaat in de financiële wetenschappen, ging het bedrijf toch failliet op 6 februari 2003. Alleen Ilse Vervoor-Duerinckx (°1952) bleef nog actief in de reissector.
(2015) Duquet Reisbureau, Antwerpen, werd gesticht in het begin van de jaren zeventig door Jeanine Duquet-Vandevelde (°1933). Zij stopte haar activiteiten als reisagente in 1988. Haar dochter Kathleen, startte opnieuw in 1993 met Blitz Travel (2337) maar eindigde met een faillissement (zie aldaar).
(1181) Durot Travel n.v., Antwerpen, werd gesticht in de jaren zeventig door Patrick Durot. In februari 1991 werd het handelsfonds verkocht aan Huybrechts Reizen. In 1993 werd de naam gewijzigd in Travel Service en Management en in 2001 in Total Service Management. De familie Durots is er nog actief.
(1085) Dylia Reizen, Mechelen, was de eenmanszaak van Annie Van de Ven, die in 1985 van het toneel verdween.
(1161) Elite Reizen bvba, Antwerpen, werd in 1968 gesticht door Chris Goethals. Zijn opvolger Rudy Fransen verliet de VVR in 1995 en de reisbureau activiteiten werden stopgezet in 2010.
(1389) Europareizen Beeck bvba, Keerbergen (zie biografie van Chris Beeck 19.11.1975).
(1059) Europareizen De Sutter n.v., Merelbeke (zie biografie van Yvan De Sutter, 00.10.1968) en Kathleen De Sutter (zie verder).
(2053) Europareizen Van Eeckhout n.v., Brugge (thans Belfort Reizen), gesticht in 1968 door Antoon Van Eeckhout.
(1055) Fenix Reisbureau (2015: Kriski), Gent, werd in de jaren zestig als eenmanszaak gesticht door Germaine Wittebroodt (+2005), in 1982 omgevormd tot pvba en in 1991 overgenomen door Edward Smitz (°1949) die het bedrijf in 2005 op zijn beurt overdroeg aan Kris Klingele (°1967).
(1173) Fiesta Reizen n.v. Leuven, wordt in 1965 opgericht door Guido Gielens (zie biografie 08.10.1975). Gielens verkocht in 1997 aan Ludo Smets (ex Express Travel) die in december 2003 de boeken neerlegde.
(2085) Fiesta Reizen-Reisbureau Vanbilsen, Tessenderlo, was oorspronkelijk een bijkantoor van Fiesta Reizen, Leuven (Guido Gielens) maar verkreeg op het einde van de jaren zeventig, onder leiding van Lea Leers, haar eigen vergunning. Het ging failliet in 1984. Lea Leers dook in 1995 opnieuw op met Base Travel in Mechelen maar stopte de reisbureau-activiteiten in 1999. De vennootschap ging in gedwongen vereffening in 2005.
(2035) Flying Toerisme, Ieper, was eigenlijk een taxibedrijf eigendom van Urbain Dedeyne (°1939). In 2000 werden de reisbureau-activiteiten beëindigd. Urbain Dedeyne is een verdienstelijk amateurhistoricus die enkele merkwaardige boeken over de tweede wereldoorlog heeft geschreven.
(2099) Fly & Sail pvba, Gent, werd op het einde van de jaren zeventig gesticht door Eddy Verbrugge (°1946). Deze lichtjes gestoorde figuur dook in 1992 nog op bij Cosmic Travel en in 1997 bij het dubieuze Topair/Invest Travel. Fly & Sail ging in 1983 failliet. Verbrugge verscheen later regelmatig als illegale verkoper.
(1223) Geerinckx Reizen pvba, Aalst, werd gesticht door Thierry Geerinck in het begin van de jaren zestig. Men werd in 1977 lid maar gaf ontslag in 1980. De pvba werd in 1999 opgedoekt.
(1421) Gemini n.v., Oostende, behoorde tot de zogenaamde groep van de British Boys (Bogaert, Deketelaere, Coene) maar ging einde van de jaren zeventig stilletjes failliet.
(1347) Ghysels Reizen pvba, Aalst, werd opgericht in 1967 door Fritz Ghysels.. De reisbureau-activiteiten werden gestopt in 1998 en de vennootschap werd correct vereffend. In 1993 dook Paul Ghysels, een familielid van Fritz opnieuw op in de reiswereld met Euro Travel in Ganshoren dat echter in 2001 een Franstalige vergunning aanvroeg en in 2005 failliet ging.
(1453) Hall Tours, Halle, werd in 1978 opgericht door Baudouin Brusselmans. Hij was lid van de VVR van 1979 tot 1983 en nam ontslag omdat hij meende dat indien een beroepsvereniging de commissies niet kon verhogen, zij geen nut heeft. Waarvan akte!
(1119) Ibis Reizen, Geraarsbergen, werd gesticht in 1954 als v.z.w. door de spoorwegmannen Marcel Duffeleer (1919-2007), Lucien De Nayer en (+) Roger De Grauwe. In 1979 werd de v.z.w. omgevormd tot een bvba. In 1988 verwierf Marcel Duffeleer alleen de controle en trad zijn zoon, Stefaan (°1954) in dienst. Deze laatste had de leiding vanaf 2001. In de jaren negentig was Geert “Bretel” (hij droeg altijd bretellen) Duffeleer er enkele jaren actief vooraleer hij in dienst trad van Johan Bruyneel. Geert Duffeleer, voortaan “Duffy” genoemd werd de vertrouwensman, vriend en privé kok van Lance Armstrong en operations manager van de wielerploegen geleid door Bruyneel. Volgens “De Morgen” zou hij een belangrijk rol hebben gespeeld in de dopingaffaire, maar dit is echter nooit bewezen. De activiteiten van het reisbureau werden, wegens ziekte van Stefaan stopgezet en op 20 december 2012 volgde het faillissement.
(1377) ID Reizen, Brasschaat, werd in de jaren zeventig gesticht door de familie Duytschaevers. In 1979 koos men er echter voor om een Neckermann-franchisekantoor te worden. Aangezien NUR Turistic/Neckermann (thans Thomas Cook) haar franchisenemers verbood om lid van de VVR te zijn, kwam er een einde aan het lidmaatschap. In 1987 werd het kantoor verkocht aan Thomas Cook/Neckermann en de vennootschap vereffend.
(2027) Info Reizen bvba, Antwerpen, werd in 1974 gesticht door Louis Mulquet (zie 26.04.1981) en zijn toenmalige echtgenote Irmgard Mollet die het in 1991 doorverkocht aan hun bediende Eric Van den Acker (°1967), die er al sedert 1988 actief was en zich heeft ontpopt als een gedreven en professioneel reisagent.
(lic. onbekend) International Travel Catrysse bvba, Knokke, werd opgericht in 1974 door Eddy Verlooven, die er de naam van zijn schoonvader, een bekende Knokse vastgoedmakelaar, aan verbond. Het reisbureau ging ingevolge wanbeleid frauduleus failliet in 1981.
(1501) J.B. Business Travel & Tours, Antwerpen, werd in 1979 als eenmanszaak gesticht door Jean Baeken. Hij werd in 1987 failliet verklaard.
(1735) Jupo Tours bvba, Tienen, werd gesticht door Willy Point en Raymonde Raymaeckers in het begin van de jaren zeventig en in 1983 ingebracht in een nieuwe bvba met dezelfde naam.
Sedert 1990 was Etienne Verbestel (°1939) bij het bedrijf betrokken en in 2006 nam hij de leiding volledig over. Ontslag bij VVR in 2015.
(1199) KAV Reizen n.v., Turnhout, was een autobusbedrijf onder leiding van Paul De Wolf (1933-2004). De vergunning werd in het begin van de jaren tachtig ingeleverd en de jaarrekeningen werden tot 1997 neergelegd, daarna vonden wij geen spoor meer van het bedrijf.
(1387) KVH Travel n.v. Stroombeek-Bever, werd in 1976 gesticht door Karel Van Houdt. Enkele jaren later verkocht hij zijn handelsfonds aan Neckermann en verdween van de markt.
(1619) Reizen Kim pvba, Zwijndrecht, werd gesticht in het midden van de jaren zeventig door Myriam (Mimy) Dillewyns-Loontjens. De activiteiten werden stopgezet op 31 december 2005. De vereffening werd correct beëindigd in februari 2010.
(1131) Kosmos Tourisme, Ieper, wordt in 1929 opgericht door de familie Verstraete en op 1 juli 1969 omgevormd tot pvba. Ingevolge het uitgesproken Vlaams imago van de VVR was het lidmaatschap van Kosmos Toerisme nooit van harte. In 1993 diende Nicole Verstraete (1946-2017) definitief ontslag in. De vennootschap werd in vereffening gesteld, die op 24 november 2005 werd afgesloten.
(1355) Kuyl Travel bvba, Vilvoorde, was voor de IIde wereldoorlog een onderdeel van een taxi onderneming. Men evolueerde naar een autobusbedrijf en in de jaren vijftig richtte de tweede generatie (Jean Kuyl) zich op het autocartoerisme (Omnium Tours). Toen (1953) werd de reisbureau-afdeling ondergebracht in een aparte vennootschap. Kuyl Travel was lid van de VVR van 1978 tot 1983 en opnieuw vanaf 1994. In 2005 werd het handelsfonds overgenomen door een nieuwe vennootschap,
Reizen *Kuyl die werd geleid door Maurice Kuyl (°1954), de broer van Ronny, en actief sedert 1979 in het bedrijf. Dit klassiek reisbureau bleek echter niet bestand tegen de uitdagingen waarmee de sector werd geconfronteerd zodat Maurice Kuyl onverwacht besliste om de boeken neer te leggen. Op 6 november 2012 werd dan ook het faillissement uitgesproken. Zijn broer, Rony (voorheen Omnium Tours en Worldwide) was nog actief in een ander reisbureau (Kon Tiki Travel in Gent).
(1375) La Garde Reizen-Alberta Tours, n.v., Oostende, werd op het einde van de jaren zeventig opgericht door Cyriel Delafontaine (°1928) en zijn dochter Elza (°1947) en schoonzoon Harold Praet.
Men was vooral actief in het project Castillo de Santa Clara in Torremolinos. Het bedrijf ging in de jaren tachtig failliet.
(1409) Autocarbedrijf Reizen L. Laurent pvba, Merksem, werd gesticht door Leo Laurent die de leiding van het bedrijf gedurende een aantal jaren overliet van Herman De Waele (°1940, later Dewi Tours). De reisbureau activiteiten werden in 1990 verkocht aan Worldwide en de vennootschap ging in 1992 failliet.
(3345, 1407) Reizen Liberty Cars pvba; Sint Niklaas, werd gesticht door de beruchte Jozef van Royen (+1981), die werd opgevolgd door zijn zoon Réné. Het bedrijf ging in 1987 onder diens zoon, Dirk, failliet.
(1123) Lido Tours pvba, Emblem-Ranst, werd gesticht op het einde van de jaren zeventig door Louis Dirckx. Op 14 augustus 1996 werd het faillissement ingesproken lastens Bernard Dirckx.
(1237) Reizen Arthur Linglez & Zoon pvba; Brugge, werd kort na de IIde wereldoorlog gesticht door Arthur Linglez. Het bedrijf werd later overgedragen aan zijn zoon (+) Antoine (°Sint Andries 1929). In 1990 fusioneerde men met Autocarbedrijf Traen n.v. en Bossant The Cock Tours pvba onder de naam Eltebe. Zoon Pascal Linglez (°1963, lic. rechten) behoorde tot de directie van Eltebe, maar werd in 2008 na een intern conflict buiten spel gezet.
(1445) *Maldo Reizen bvba, Maldegem, werd in 1978 gesticht door Roland Vandenbon. In 2005 werd de vennootschap verkocht aan Eveline Vermeulen (bachelor toerisme, °1978) die al sedert 2000 bij Maldo Reizen was betrokken.
(2013) Reizen Memlinck, Brugge, was een reisbureau-boekhandel, geëxploiteerd als eenmanszaak door Emiel Schepens. De licentie dateerde van voor 1966 zodat Schepens aanspraak kon maken op de, in die tijd vrijwel onbeperkte, overgangsmaatregel betreffende de hoofdbezigheid. Schepens ging met pensioen in december 1994.
(1473, 2437) Mercator Reizen bvba, Oostende, werd in de jaren zeventig gesticht als eenmanszaak door Xavier Wijnen, een neef van de Oostendse burgemeester Piers.
Nadat hij zich had aangesloten bij het Neckermann-franchise-systeem droeg hij in 1980 zijn handelsfonds over aan een nieuwe vennootschap.
(1415, 6291) Mira Tours bvba, Haecht, werd opgericht als autocarbedrijf in de jaren vijftig door de familie Vermeulen. In de jaren zeventig traden Roland Vermeulen en zijn echtgenote Anita Severs (°1950) aan. Ingevolge gezondheidsproblemen van Roland werd het handelsfonds in 2007 verkocht aan Glenn Stevens die het onderbracht in de nieuwe bvba Mira Tours Travel Services.
(1213) Modern Toerisme-Van Riet, Asse, werd in 1960 gesticht als eenmanszaak door het echtpaar Willy Desot en Marie Louise Van Riet (zie biografie van Willy Desot, 04.03.1982) en in 1966 omgevormd tot bvba (later n.v.). Het bedrijf werd in 2001, wegens gebrek aan geïnteresseerde opvolgers, verkocht aan het Open Tours van Alexander Dochy (°1963). Hedwig de Kegel (°1946), die er al sedert 1975 werkzaam is, bleef nog lang de rots in de branding.. Eind 2016 werd de reisbureau erkenning ingeleverd.
(1235) Mondial Tours De Reys pvba, Mechelen, werd in de jaren zestig gesticht door Albert De Reys (°1934) en zijn echtgenote Adela Parijs. De vergunning werd ingeleverd in 2007 en het handelsfonds overgedragen aan het zusterbedrijf Mondial Travel bvba (5059) dat in 1983 was opgericht door dezelfde familie.
(2061, 1315) Mondo Reizen, Antwerpen, was in 1974 al lid van de drukkingsgroep, en vervoegde de VVR-vzw in 1978. Eigenaar was een zekere Mevrouw Van Cleemput. In het begin van de jaren tachtig volgde het faillissement.
(1509) Reizen New Travel, Gent, was de eenmanszaak van Jean-Pierre Mombert en ging in het begin van de jaren tachtig failliet. Verdere gegevens ontbreken.
(1065) Olaerts Intercontinental Travel n.v. (OIT), Genk, werd in de vroege jaren zestig gesticht door Edmond Olaerts. De voornaamste activiteit van OIT was een agentuur van African Safari Club, een belangrijke Zwitserse touroperator en dé Europese pionier voor safari’s. In het begin van de jaren negentig werd het handelsfonds verkocht aan All Round Travel en de vennootschap werd in vereffening gesteld op 10 oktober 1997.
(1395) Oranjetours n.v., Diest (thans Heist op den Berg) werd op 21 september 1976 opgericht door Gilbert Schaeken, bijgestaan door zijn tweelingbroer Guy. In de loop der jaren heeft men zich ontwikkeld tot een kleine reisketen met een wisselend aantal verkooppunten. Sedert enkele jaren zijn Sabine en Lisa, dochters van Gilbert ook bij het bedrijf betrokken. Ook de vakantie-woningen-touroperator Gallia is ontstaan uit Oranjetours, maar is later haar eigen weg gegaan.
(1483) Pacific Travels bvba, Geraarsbergen, werd opgericht op 4 december 1978 door Raf en Linda Van Melckebeke-Delplace. In Geraardsbergen is het een vaste waarde en voor de VVR is het een discrete betrouwbare partner.
(1439) Palace Tours, Mol, is de éénvrouwszaak van Monique Perpete, gesticht in 1976 (zie biografie 17.10.1984).
(2051, 1711) Reisburo Palm-Air, Lier, werd begin 1980 als éénv-rouwzaak gesticht door Anny Antonissen (°1948) en omgevormd tot bvba op 10 december 1980. In juli 2002 verkocht het echtpaar Van Echelpoel-Antonissen het kantoor aan de Brugse leraar en licentiaat in de economische wetenschappen Erwin Gryson (°1955) maar dochter Nancy (°1972) bleef tot augustus 2004 het dagelijks bestuur waarnemen. Gryson bleef in Brugge wonen en pendelde alle dagen naar Lier. Op termijn was dit niet houdbaar en hij verkocht in juni 2008 op zijn beurt aan Bart Christiaens en Veronique Peeters (°1977, bach. tToerisme).. Beide overnames waren te duur betaald en leidden tot voortdurende financiële problemen die uitmonden in een faillissement (17 december 2012).
(1385) Pano Reizen, Aalst, werd in 1976 opgericht als eenmanszaak door de Hendrik De Sutter en in 1984 omgevormd tot n.v. Deze fenomenale vakman runde op zijn eentje, een bloeiend reisbureau en een vakantiewoningenverhuurder (Tropico). De activiteiten werden eind 2014 gestopt.
(1293) Autobus-Autocars Parmentier, Menen, werd van 1972 tot 1988 geleid door Roger Parmentier. Toen het bedrijf werd overgenomen door de familie Saelens uit Eeklo werd hij vervangen door Monica Vandewinckele. In 1998 werd de reisbureauvergunning ingeleverd en in november 2008 werd het bedrijf overgenomen door Ets. E. Lenoir.
(2071) Provoost Reizen bvba, Ronse, werd gesticht op het einde van de jaren zeventig door Freddy Provoost, een vrolijke apothekerszoon die ook actief was in de verzekeringssector en voordien een bijkantoor had geëxploiteerd van Europareizen Merelbeke. In maart 2001 werd het handelsfonds overgedragen aan de bvba P&G Reizen en nam zoon Frederic (°1971), actief als reisagent sedert 1993, de leiding over. In 2010 werden de reisbureau-activiteiten stopgezet.
(1227) Ramoudt Tours n.v., Oostende (later Brugge, 2010: Jabbeke, zie ook biografie van Didier Ramoudt 13.04.1978). Het autocarbedrijf werd opgericht in 1922 door Charles Ramoudt (+1959). Na zijn overlijden werd het verdergezet door zijn vijf zonen, waaronder Roger, de vader van Didier (°1949). Op 25 maart 1964 werd de pvba Ramoudt Continentaal Tours gesticht die op 20 december 1988 werd omgevormd tot de n.v. Ramoudt Tours. Deze laatste werd in november 1998 verkocht aan de Eltebe groep die de vennootschap op 13 juli 1999 fuseerde met andere vennootschappen. Didier Ramoudt werd vanaf december 1999 tot mei 2008 vervangen door Pascal Linglez (°1963) die dan werd opgevolgd door Michel Traen (°1948). Na tal van strubbelingen namen Reddy Deschacht (°1958, ex Gino Tours) en de Luikenaar Marc Remouprez de leding over tot de vereffening per 31december 2019 door de groep Keolis.
(1479) RC Travel Mart pvba, St. Pieters Leeuw, werd opgericht op 28 oktober 1978 door Willy Coppens (°Ninove 1956) en Jean Pierre Gosset (°Zele 1945). Men nam ontslag bij de VVR in 1980 en ging failliet in 1983. Willy Coppens dook in 1989 nog op bij Playatours, dat op zijn beurt failliet ging in 2003.
(1211) Rejo Autocars, Antwerpen, werd gesticht door Elise De Laet in het begin van de jaren zeventig.
In 1990 werd het bedrijf overgenomen door Johan Wydooghe (°1957, actief in het bedrijf sedert 1979) die in 1994 een bvba oprichte, (Reisbureau Rejo). Sedert 2006 is ook Ilse Depovere zaakvoerder. De reisbureau-activiteiten werden op 31 december 2012 stopgezet.
(1455) Ritmo Travel pvba, Oostende, werd opgericht in 1979 door de Oostendse familie Vandermeulen (Fiat garage). De goedgelovige Vandermeulens vertrouwden de leiding van het bedrijf toe aan de beruchte Aubin Van Belleghem (ex Belgavia) die een verleden had als illegale reisorganisator voor de Brugse supportsclub Blauw Zwart. Het bedrijf ging in 1981 failliet en Van Belleghem week uit naar de Verenigde Staten.
(2037, 1775) Riviera Reizen, Hamme, was oorspronkelijk een bij-kantoor van Europareizen Merelbeke. Het werd uitgebaat door het echtpaar Catrysse-Lenssens maar werd in 1979 zelfstandig en in 1983 een bvba. In 1990 verliet men de VVR maar in 2005 kwam men onder de nieuwe eigenaar (sedert 1997) Inge Van Lusebeth (ex Sunair, ex-Seagull) terug.
(1165) Royal Tours, 0ostende, zie 00.09.1974.
(1019) Sarlée Reizen, Hasselt (zie ook biografie van Charles Sarlée 03.10.1985). Werd opgericht als éénvrouwszaak in 1960 door Maria Bosmans en in 2002 omgevormd tot naamloze vennootschap. Zoon Edward (°Hasselt 1966) is sedert 1987 bij het bedrijf betrokken en heeft thans leiding. Het is het toonaangevend reisbureau van Hasselt.
(1259) Scaldis Reizen, Sint Niklaas, werd op het einde van de jaren zeventig als eenmanszaak opgericht door Guy De Hert en Chris Van Eynde en op 21 augustus 1985 omgevormd tot bvba. Zoon Glenn (°1976) heeft thans de leiding.
(1451) Seagull Reisburo pvba, later n.v., Wenduine-Den Haan, wordt in 1978 gesticht door Luc Deketelaere (zie biografie 06.06.1996). De vennootschap wordt in 1997 door Jetair overgenomen en in mei 1999 geruisloos geliquideerd.
(1135) Selecta Cars De Swaef Rene en Zonen n.v., Gent, werd opgericht in 1933 in Erpe-Mere door Réné De Swaef die echter nog voor de IIde wereldoorlog naar Gent verhuisde. Op 30 juni 1953 werden de activiteiten in een vennootschap ondergebracht.
In de jaren zestig kwam het dagelijks beheer in handen van de drie zonen van Réné (Roger, Lucien en Herman) en thans is de derde generatie met o.a. Marc, Christine, Philippe en Isabelle aan bod.De hoofdactiviteit is en blijft personenvervoer en op dit gebied is Selecta Cars het grootste autocarbedrijf van Oost-Vlaanderen. Enkele jaren geleden verwoeste een brand het bedrijf maar de wederopstanding was merkwaardig.
(1239) Reisbureau Sercu, Roeselare, werd in de jaren zestig gesticht door Robert Sercu (1924-2008). In 1992 werd de een-manszaak omgezet in een bvba. In 1981 nam Sercu ontslag bij de VVR omdat deze toen partij had gekozen voor zijn streekgenoot Luc Glorieux (toen BAAV) in zijn conflict met de FBAA. Toen Glorieux vrede sloot met de FBAA waren de Sercu’s te rancuneus om terug te keren naar de VVR. In 1998 namen Jan Sercu en zijn echtgenote Anne-Marie De Lange (°1954) het roer over.
(1629) Siga Reizen n.v., Merksem, werd in het midden van de jaren zeventig gesticht door een zekere Van Buggenhout. In 1984 werd de oorspronkelijke vennootschap geliquideerd en het handelsfonds verkocht aan een op 15 december 1980 opgerichte vennootschap die toen de naam Siga Reizen aannam maar in 1993 haar naam wijzigde in Sigame n.v.
De ene directeur volgde op de andere (L.Van Assche, Michel Vandekerckhove, Eugène Van Dessel). Deze laatste was een beruchte illegale reisorganisator die door toedoen van de VVR herhaaldelijk was veroordeeld met zijn vennootschappen Atlanta Travel, Flanders Business Travel en Flanders Car Travel. Hij heeft ook familiebanden met Guido Van Dessel. In januari 1993 werd het handelsfonds nog maar eens verkocht aan een nieuwe n.v. gecontroleerd door het echtpaar Guido Van Dessel-Anita Lamot (Pallieter Reizen). De exploitatiezetel werd verplaatst naar Lier maar er werd geen vergunning aangevraagd wat resulteerde in een door de VVR ingestelde procedure. Toerisme Vlaanderen had blijkbaar geen moeite met het illegaal exploiteren van een reisbureau en verleende uiteindelijk toch een nieuwe vergunning. Zoals te verwachten, ging Siga Reizen in februari 2002 failliet.
(1143) Sima Tours pvba, Lichtervelde, wordt als eenmanszaak transportbedrijf gesticht in 1951 door Paul Vandevelde (1912- 1994) en in 1976 omgevormd tot bvba. Later zal het bedrijf worden opgesplitst in verschillende vennootschappen.
De huidige erkenning is verleend aan de bvba Sima Tours, opgericht als n.v. op 30 december 1992. Na Paul Vandevelde kwamen zijn zonen Daniel, Norman en Romain aan het roer. Zij werden in 2007 opgevolgd door Lieven Vandevelde (°1968) die samen met zijn oom Daniel (°Lichtervelde 1949) de dagelijkse leiding waarneemt (zie biografie Daniel Vandevelde 26.04.1981)
(1013) Sint Truidendse Vervoeronderneming pvba/bvba, Sint Truiden, was het in 1929 opgerichte autocarbedrijf van de familie Carlier. Het werd in 1991, onder protest van Willy-Paul Carlier failliet verklaard. Maar zoals verwacht werd het faillissement op 15 januari 2004 door de rechtbank van koophandel definitief bevestigd. (zie ook biografie van Willy Paul Carlier maart 1978).
(2067) Reisbureau Spillemaeckers bvba, Boom, en haar op 23 december 1999 opgerichte opvolgster, Reizen Spillemaeckers n.v.; was één van de grootste onafhankelijke reisbemiddelaars.
Ernest Spillemaeckers (°1934) startte zijn carrière in 1970 als franchisenemer van Reizen De Zwaluwen (toen eigendom van Airtourbaas Bob De Meuter). Na een passage bij Boeykens Reizen, stichtte hij op 15 septembef 1976 samen met zijn echtgenote, Maria Smets (1937-2011) zijn bvba Reisbureau Spillemaeckers. Sedert een aantal jaren had zoon Dirk (°1964), de leiding. Deze moest ingevolge wanbeleid en de corona crisis in oktober 2020 de boeken neerleggen.
(1307) G. en P Staelens Reizen pvba/bvba, Wetteren, wordt opgericht op 27 maart 1965 door Geert (°1942) en Peter (°1943) Staelens (zie ook biografie van Geert Staelens 22.08.1990). Reeds op 10 januari 1974 dringt Geert Staelens aan op de stichting van een Vlaamse beroepsvereniging, maar het zal echter tot begin 1978 duren eer men effectief lid wordt. Geert Staelens heeft immers een probleem met de verkoopmethodes van één van de stichters van de VVR (Yvan De Sutter) die tevens een directe concurrent is. Maar sedert men lid is geworden van de VVR is Staelens Reizen altijd een trouw maar kritisch lid gebleven. Peter Staelens is al lang uit de vennootschap verdwenen, maar Geert zijn zoon Wim (°1972) is er sedert 1992 actief. Geert Staelens houdt zich vooral bezig met het bijkantoor in Anderlecht dat in 1993 uit het faillissement van Quick Tours werd aangekocht.
(1083) Stevens Travel Bureau n.v. Antwerpen, werd in 1958 als reis- en wisselkantoor gesticht door Leo Stevens en Wim Meert. De reisbureau activiteiten werden in 1988 stopgezet en de naam gewijzigd in Leo Stevens & Cie. De vennootschap bestaat nog steeds als wisselkantoor onder leiding van Ingrid en Marc Stevens.
(1499) Stevens Travel Brussels pvba, Brussel, werd opgericht door een verwante familie als hierboven in het begin van de jaren zeventig. In februari 1996 werd de vergunning ingetrokken maar de reisactiviteiten werden zondermeer verdergezet. Dit leidde tot een veroordeling wegens illegale verkoop en een dwangsom van 125.000 €. Het faillissement werd op 11/02/1997 uitgesproken.
(2107, 1497) Sunset Reizen pvba, Gent, werd op 14 december 1978 opgericht door Paul Van den Hende (°Beernem 1945). In april 1990 werd een A-vergunning bekomen en legde men zich toe op de reisorganisatie met als voornaamste bestemming Sri Lanka. Van den Hende was van opleiding vertaler/tolk (PHTI, Gent) maar heeft zijn ganse carrière in de reiswereld doorgebracht, eerst als medewerker van een Amerikaanse touroperator, later bij Reizen Van Royen in Antwerpen (1975-1976) en tenslotte bij Viking Reizen in Gent (1976-1978). Op 17 december 2013 werden de boeken neergelegd, het betrof een frauduleus faillissement waarvoor Van den Hende ook werd veroordeeld..
(2147) Super Travel n.v. Grimbergen (later Ganshoren) werd op 29 september 1976 opgericht maar verliet in 1979 de VVR omdat men een franchiseovereenkomst had afgesloten met Neckermann. In 2008 droeg het echtpaar Nestor en Francine Pilette-Vandenbrande de leiding over aan dochter Ingrid (°1967). Zij verkocht echter het handelsfonds in 2010 aan Thomas Cook. De vergunning werd ingeleverd maar de vennootschap bestaat nog.
(1217) Toptours, Aarschot, van Willy Coremans was oorspronkelijk een eenmanszaak maar werd op 17 maart 1988 omgevormd tot een n.v. Men was zowel reisbureau als autocar-bedrijf en gedurende een aantal jaren had men de ambitie om uit te groeien tot een belangrijke autocar-touroperator. Hiervoor werd het handelsfonds van Relaxtours (Vandenbossche, Antwerpen, Flandria Reizen) overgenomen. In 2002 vervoegden Tommy en Katja Cooremans (°1973) de leiding. De reisbureau-vergunning werd in 2006 ingeleverd.
(1411) Traco Tours, Geel, was het reisbureau- en autocar-éénmansbedrijf van Louis Coppens. De reisbureau activiteiten werden gestopt in 1998.
(lic. onbekend) Travelclub, Gent (niets te maken met Travelclub Ledeberg) was de eenmanszaak van Patrick Heldenbergh (Kortrijk 1944-Knokke 2013), één van de kleurrijkste figuren van de Vlaamse reisbureauwereld. Zijn liederlijk-sympathieke levenswandel was legendarisch. Hij was de vader van Johan (°1967), de acteur, die in sommige opzichten op zijn vader lijkt. Het bedrijf van Heldenbergh werd in december 1978 failliet verklaard. Het Hof van Beroep in Gent zette dit in oktober 1981 om in een frauduleus faillissement. Patrick dook nog op bij Parisis Reizen (1983), Poly Travel (1988), en Ostend Travelwing (1992) maar genoot tot aan zijn dood van een redelijk comfortabel OCMW-bestaan in Knokke.
(1323) Travel Studio n.v., Oostende, werd op 15 juni 1973 gesticht door Danny Van Hedeghem, maar Geert Bogaert, Luc Deketelaere en de andere van de Oostendse club waren er ook bij betrokken. Het bedrijf ging failliet in 1981.
(2031) Unic Reizen, Lommel (2006: bvba), werd gesticht door de Nederlander Jan Visser. Na zijn overlijden werd het bedrijf verdergezet door zijn echtgenote Joke van Hee samen met haar latere vriend Frans Schepkens (1939-2011). Na het overlijden van deze laatste werden de reisbureau-activiteiten beëindigd (2011).
(1388) Reizen Universitas bvba, Leuven, werd gesticht door Francine-Hilda Godderis (°1950) en haar echtgenoot, de advocaat André Van der Velpen. In 1999 werd het handelsfonds overgedragen aan een nieuwe vennootschap Reizen Universitas International. bvba Men is vooral gespecialiseerd in (gesloten) groepsreizen.
(1269) Reizen Vander Kuylen bvba, Brussel, werd gesticht door Henri Vanderkuylen (+1984) en in 1987 verkocht aan de Go Bluebird Groep van Charly Mannerie. De vennootschap werd in 1988 in vereffening gesteld.
(1195) Reisbureau Van Dycke pvba/bvba, Oostende, werd opgericht op 24 december 1970 door Gilbert Van Dycke. Het betreft een gemengd reisbureau/autocarbedrijf. In 2005 vervoegde Hans Van Dycke de leiding.
(1295) Reizen Van Royen-Intertravel, Sint Niklaas, werd opgericht door Jozef Van Royen (+1981) en na zijn dood door zijn weduwe en zoon Dirk verder gezet. Het ging later met het zusterbedrijf Autocars Van Royen failliet.
(1427) Reizen Verhoeven bvba, Antwerpen, was een belangrijk reisbureau- en autocarbedrijf dat op diverse locaties in Antwerpse actief was. Ingevolge, wat later bleek, ongefundeerde eisen van de belastingen, werd de Groep Verhoeven in september 1991 failliet verklaard. Onder leiding van Johan (°1964) werden later een aantal nieuwe vennootschappen opgericht die zonder problemen functioneren.
(1263) Viking Reizen-Travels pvba, Gent, wordt in 1969 opgericht door Remi De Meester (zie biografie 13.04.1978). Deze eerste Viking-vennootschap wordt vereffend in oktober 1988. Op 27 november 1988 wordt een nieuwe bvba, opgericht door Johan (zie biografie 02.01.2001) en Anne De Meester (°1956), die het handelsfonds overnenem.
Anne verlaat het bedrijf begin 1990 en wordt gemeenteambtenaar. Vanaf 1999 neemt Marleen Kiebooms (°1961, voorheen mevrouw De Meester) het dagelijks bestuur waar. Begin 2012 wordt de vergunning ingeleverd en de vennootschap omgevormd tot een patrimonium- en management-vennootschap.
(2029) Viva Tours pvba/bvba, Kortrijk, wordt op 3 oktober 1975 gesticht door Siegried Van Iseghem (°1941) en zijn echtgenote Miet Vanackere (°1942, actief bij Sun Reizen sedert 1969). Miet is het gezicht van Vivatours, zij vervult deze taak, ondanks een zware tegenslag – zij verloren één van hun drie dochters – op een onnavolgbare wijze. Kim (°1970, bachelor toeirmse) en Dorien Van Iseghem staan in voor de opvolging.
(1373) WDR, Wim Desmet Reizen n.v., Hasselt, wordt op 8 november 1977 opgericht door Wim Desmet (zie biografie 00.11.1979). In het kader van het conflict tussen de VVR en Neckermann verlaat WDR de beroepsvereniging. In 1998 wordt de benaming gewijzigd in WDR Travel en verdwijnt Desmet uit het bedrijf. De familie Nulens is sedertdien eigenaar.
(1465) Autocars en Autobussen Reizen Weemaes pvba (later n.v.) Kieldrecht–Beveren, wordt kort na de IIde wereldoorlog als eenmanszaak gesticht door Theofiel Weemaes (+1984) en in 1975 omgevormd tot pvba (later n.v.). Onder leiding van Eric Weemaes neemt het bedrijf een hoge vlucht, zo verwerft men in 1994 het prestigieuze ISO-certificaat. Maar ingevolge een aantal verkeerde beslissingen en gewaagde overnames gaat het snel bergaf. In februari 2003 wordt het faillissement uitgesproken.
(1047) Agence de voyages Ch. Weinberg bvba, Antwerpen. De eerste Weinberg vennootschap werd opgericht in 1952 door de diamantair Charles Weinberg (+1970) en zijn echtgenote Erna (+1960). In 1960 werd het bedrijf gedeeltelijk, en later volledig, overgenomen door Sabine Schanzer-Löwy (°1926, lic. filologie) die op 1 januari 1968 de bvba Agence de voyages Ch. Weinberg sticht. Later werden haar dochter (Caroline Schanzer, °1954) en haar schoonzoon (Gheorghe Rivel, °1947) (2) bij het beleid betrokken.
Weinberg was de belangrijkste Antwerpse reisbemiddelaar met de (Joodse) diamantwereld als voornaamste clientèle. In 1991 leverde men zich, louter om financiële motieven, over aan de groep gecontroleerd door financiële avonturier, Georges Gutelman (1938-2019, TEA, Sunsnacks, Wirtz, EBA, Citybird, Birdy Airlines) maar even voor het faillissement van TEA kocht de familie alle aandelen terug. In 2007 werd Weinberg en de er aan verbonden vennootschappen door de Britse groep Hogg Robinson overgenomen, die daartoe op 27 juli 2007 *HRG Belgium stichtte. Het echtpaar Rivel-Schanzer had er tot 2012 de leiding. Op 27 juli 2009 werd de bvba Weinberg in vereffening gesteld. In oktober 2020 beëindigde de nieuwe eigenaar van HRG (American Express) de activiteiten.
Decennia lang werd Weinberg beheerst door de figuur van Sabine Löwy, die tot op hoge leeftijd, in feite tot aan de overname door Hogg Robinson, er de dienst uitmaakte. Zij sprak al haar klanten met Chérie aan, wat haar de roepnaam Madame Chérie, oplevert. De doortastendheid, vak- en mensenkennis van Sabina Löwy zorgde ervoor dat zij in alle omstandigheden haar zin kreeg en zelfs managers van grote luchtvaartmaatschappijen plooiden voor haar. Als Franssprekende Joods-Antwerpse overlevende van de concentratiekampen, heeft zij geen enkel voorbehoud ten overstaan van de VVR want in 1976 had zij een diepgaand gesprek met de toenmalige voorzitter, dat zij afsloot met de historische woorden: Mijnheer Van Eeckhout, ik heb u gewogen en zwaar genoeg bevonden. Weinberg wordt lid en zal het altijd blijven
(2039, 5387) White Reizen n.v., Tongeren, wordt gesticht op 5 december 1977 door Jean Vanvinckeroyen (1930-2014), reisagent en schoenhandelaar. In 1993 krijgt men een A-vergunning. Zowel Tony Vanvinckeroyen (°1957)
als zijn jongere broer Jo (°1969, zie biografie04.04.1998) zijn bij het bedrijf betrokken maar Jean blijft de patron tot aan zijn overlijden. Jo verlaat het bedrijf in 2006 en richt later zijn eigen kantoor op. Tony runt, samen met zijn zusters en schoonbroers, het reisbureau.
(1487) Autocars Willrob Tours pvba, Galmaarden-Tollenbeek, werd opgericht in het midden van de jaren zeventig door Willy Devroede en verkreeg in 1979 een reisbureauvergunning. Het verdween in 1984 van het toneel.
(1401) Yellow Tours pvba, Gent, werd in 1977 gesticht door Piet De Clippele (1937-2004, zie biografie 00.12.1997). De reisbureauactiviteiten werden in 1997 stopgezet en de erfgenamen van Piet legden op 7 februari 2005 de boeken neer.
(1383) Reizen Zeppelin pvba, Kapellen, werd in het midden van de jaren zeventig gesticht door Luc Geubbelmans die in 1983 werd opgevolgd door Louis Van Driessche (later Oriental Travel Service). Het faillissement werd in maart 1990 uitgesproken.
(1469) Zodiac Reizen n.v. Antwerpen, was een, op het einde van de jaren zeventig opgericht, zusterbedrijf van de zakenluchtvaartmaatschappij Hessennatie-Sotramat Aviaiton. Het werd geleid door L. Goossens. De activiteiten van Zodiac werden beëindigd in 1982, Sotramat stopte in 2002.
(lic. onbek.) Beneluxtravel Odysseus pvba, Mortsel, wordt in 1947 als autocarbedrijf gesticht door Louis Van Camp (1913-1973).
Etienne Van Camp
Etienne Van Camp wordt geboren in Mortsel op 17 december 1947. Nadat hij een licentie toegepaste economische wetenschappen heeft behaald aan de Sint Ignatius Hogeschool te Antwerpen komt hij in 1970 in het bedrijf. In 1973 maakt Etienne Van Camp zijn eerste intercontinentale reis naar het toen onbekende Jamaica.
Het is de start van een nieuwe wending in de commerciële politiek van het bedrijf. Voortaan is de wereld het actieterrein van Odysseus, maar dan wel zijn in haar mooiste vorm, deze van de ultieme luxe. In 1989 wordt het handelsfonds van Beneluxtravel overgedragen aan, de op 27 september 1989 opgerichte, Odysseus n.v., die later naar Lier verhuist. Benelux Travel wijzigt haar naam in Aramis Travel en beëindigt haar activiteiten in 1995.
Etienne Van Camp is een man die je, met zijn meer dan twee meter, niet over het hoofd kan zien. Maar ook figuurlijk is hij een sterke, maar daarom niet minder charmante, persoonlijkheid. Deze charme, gekoppeld aan een niet altijd even gelukkig inzicht, voor zakelijke opportuniteiten, heeft er voor gezorgd dat Odysseus niet alleen in ons land maar ook in Frankrijk, Nederland, Duitsland, India, Vietna en de Arabische Emiraten actief was. Deze té voortvarende expansiedrang zorgde later voor onoverkomelijke problemen.
Dochter Sofie Van Camp (°1974, lic. politieke en sociale wet.) staat in voor de continuïteit in het toerisme (zij heeft sedert 2011 in Brussel haar eigen reisbureau, Golivia Travel) waar zoon Pieter Van Camp (°1977, lic. geschiedenis) voor een carrière als ambtenaar bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel heeft gekozen.
De laatste jaren had de subsector waar Odysseus actief is, het niet gemakkelijk. Het internet en vooral de eigen buitenlandse aanbieders zijn geduchte concurrenten.
Dit mondde uit in een WCO-statuut en uiteindelijk in het verdwijnen van Odysseus door faillissement op 23 januari 2012.
1979, juli, Air Belgium
Stichting van Air Belgium, aanvankelijk onder de benaming Abelag Airways, door Sunair, de Herfurth Groep en Abelag. De Sun Groep van Vanmoerkerke zal later de maatschappij volledig overnemen en een associatie met Sobelair aangaan. De Air Belgium die in 2018 werd opgericht heeft niets met de “oude” te maken.
1979, 10 juli, Wetgeving
Publicatie van de wet op de staatshervorming die het toerisme toewijst aan cultuur en cultuur aan de Gemeenschappen. Minister van verkeer, Jos Chabert (1933-2014) deelt aan de VVR mee dat toerisme niet meer tot zijn bevoegdheid behoort maar tot deze van de minister van cultuur, Rika De Backer (1923-2002).
1979, november, Luchthavenvervoer
De reisbureaus beginnen met gratis luchthavenvervoer nadat Sunair haar gratis luchthavenvervoer heeft afgeschaft. Dit zal tot één van de grootste problemen in de reisbureausector leiden. Koploper is het latere failliet gegane Quility Travel.
1979, november, Neckermann
Na een testperiode beslist Neckermann Nederland om als semi-directe verkoper naar België te komen. Wim Desmet wordt tot algemeen directeur aangesteld.
Wim Desmet
Wim Desmet wordt geboren in Zelzate op 30 juli 1948 als enige zoon (hij heeft nog twee zussen) van Maurice (°1921) en Santina Dieleman, eigenaars van een drogisterij en decoratiezaak in dezelfde stad. Wim, zelf heeft drie kinderen: Hans (°1972) licentiaat toegepaste economie en algemeen directeur van een groot bedrijf in de voedingsbranche, An (°1976) en Stefanie (°1986) die in de voetstappen van hun vader zijn getreden en dus toerisme studeerden.
Hij volgt moderne humaniora in het St. Laurentiusinstituut in zijn geboortestad maar weet niet echt wat hij later wil aanvangen. Een goede vriend vertelt hem over een leuke opleiding toerisme in Brussel. Aangezien aardrijkskunde en geschiedenis hem altijd hebben geboeid en een verblijf in de hoofdstad hem wel aantrekt, kiest hij voor de Ceria (thans Erasmus).
Hij doet zijn stage bij Anna De Buck (Flandria Reizen, Gent) en krijgt er steeds meer zin in. Na zijn studies trekt hij in 1970 naar Generalcar (3) van Jean Robert. Maar wanneer Neckermann Nederland zich in 1972 in Limburg vestigt, trekt men hem aan als directeur. Later neemt hij het Neckermann kantoor in Hasselt over en doopt het om tot Wim Desmet Reizen, snel volgt een filiaal in Antwerpen. Door negatieve ervaringen met UPAV, waar zijn vroegere baas, Robert, voorzitter was, wordt hij lid van de VVR.
Na grondige studie en overleg met de directies van Nederland en Duitsland beslist Neckermann een volwaardige keten in België uit te bouwen. In 1979 pakt men de markt aan met 8 eigen en 7 franchisekantoren. Desmet heeft altijd beweerd dat hij niet van plan was om uitsluitend met eigen kantoren aan direct verkoop te doen, maar dat de VVR hem – door haar onredelijke eisen – daartoe gedwongen heeft.
Vooreerst heeft Wim nooit geantwoord op het verzoek van de VVR om zijn samenwerkingsvoorwaarden bekend te maken en via inside informatie waren wij er van op de hoogte dat hij nooit van plan is geweest om met alle reisbureaus samen te werken. Als beroepsvereniging was het ondenkbaar om een deel van onze leden te laten uitsluiten.
Niemand kan ontkennen dat het door Desmet uitgewerkte project (4) een succes is. Maar het heeft ook beperkingen. Aangezien men slechts één product verkoopt kan men het systeem omschrijven als structureel plafond gevoelig. Er moest dan ook een uitweg naar de open distributie gezocht worden. Maar vooraleer deze stap te zetten boekt Desmet, althans volgens zijn eigen mening, nog een succes. In 1987 haalt hij de minimum selling fares (5) onderuit.
In 1991 biedt de kans tot uitbreiding naar de open distributie zich inderdaad aan. De luchtvaartmaatschappij TEA komt in financiële moeilijkheden en moet zijn touroperator, Sunsnacks, verkopen. De marktleider, Sunair, ligt op de loer, maar de VVR wilt ten koste van alles voorkomen dat deze dominante speler op de markt nog machtiger wordt. In samenspraak met André Deelen (1944-1996), toenmalig directeur van Sunsnacks, wordt een schema opgezet die de overname door Neckermann moet mogelijk maken.
Nooit hebben Wim Desmet of zijn toenmalige rechterhand, Marc Peeters (6) een blijk van erkentelijkheid ten overstaan van de VVR betoond. Dat had ik ook niet verwacht, want moest er een andere kandidaat voorhanden zijn geweest, dan had ik Neckermann buiten spel gezet.
Misschien was dit één van de redenen, om de volgende grote overname, deze van Allair in 1993, gedurende meer dan een jaar angstvallig te ontkennen en geheim te houden. Om het allemaal uit te leggen nodigden Wim Desmet en Jan Depuydt mij toen uit in een sterrenrestaurant in Brugge. Zij waren echter zo onvoorzichtig om de wijnkeuze aan mij over te laten. Naar men mij later vertelde was er bij het opmaken van de rekening (discreet) gejuich in het restaurant, maar bij ontvangst ervan tandengeknars bij Wim Desmet.
Ondertussen bouwt hij verder aan zijn carrière en het succes van de groep. In 1997 wordt hij verantwoordelijk voor Nederland en in 2000 voor gans West en Oost Europa (behalve Duitsland); in 2002 wordt de eigen luchtvaart-maatschappij opgezet.
Maar Wim ondervindt ook tegenslagen: zijn huwelijken lopen op de klippen en in 1999 wordt hij verdacht van fiscale fraude. In Luxemburg ontdekt men een vergeten bank-rekening met ruim 2,5 miljoen €.
Na een dading met de fiscus wordt het dossier ook strafrechtelijk geklasseerd en wordt hij over de ganse lijn vrijgepleit (7). Maar de meest bedreigende ervaring komt in september 2003. Tijdens een blitz bezoek aan Senegal loopt Wim malaria op. Hij zweeft een tijd tussen leven en dood en moet daarna een lange herstelperiode doormaken.
Wat betreft het vertrek van Desmet zijn twee versies in omloop. De eerste stelt dat men in Duitsland heeft vastgesteld dat der Belgier toch niet zo onmisbaar is, als wordt gedacht, maar dat de executie nog even wordt tegengehouden door zijn oude vriend CEO Wolfgang Beeser (°1942), die tijdelijk was teruggeroepen om de chaos van zijn opvolger, Stephan Pichler (°1958) op te ruimen. De nieuwe CEO, Thomas Holtrop (°1955) zou echter niet echt opgezet zijn geweest met de sluwe vos uit Vlaanderen. Wim zelf ontkent dit verhaal in alle toonaarden en houdt staande dat het zijn eigen beslissing was.
Op 31 juli 2006 neemt hij – onder tromgeroffel en trompet-geschal – met een reeks rijkelijke recepties, uitgebreid afscheid van de reiswereld. Sedertdien is hij, terecht, een hooggewaardeerd adviseur en/of onafhankelijk bestuurder bij verschillende grote bedrijven (o.a. Concentra). Voor de rest houdt hij zich bezig met de logistieke begeleiding van een aantal vastgoedprojecten.
Mijn voorspelling, ooit geformuleerd tijdens een toevallige ontmoeting op de trein, werd dus bewaarheid: Als ze jou bij Neckermann beu zijn, ben je niets meer dan al die andere loonslaven die daar werken. Zijn voorspelling in 2004: in 2007 zal het aantal reisbureaus in België met een vierde zijn teruggelopen, is echter niet bewaarheid.
Alhoewel Wim Desmet jarenlang een tegenstrever is geweest en wij talloze processen hebben gevoerd met het bedrijf waarover hij de leiding had, zijn wij – in tegenstelling tot met Bart Brackx of Mark Vanmoerkerke – altijd on speaking terms geweest. Wim Desmet is uitgekookt en sluw, maar niet oneerlijk of achterbaks. Ik ben ervan overtuigd dat hij van mij hetzelfde denkt.
Wim Desmet is de beste manager die de Belgische reisbureau-sector ooit heeft gekend. Het was een gepassioneerde professioneel met een klare visie op verleden, heden en toekomst van de reisbureausector. Maar hij was vooral manager, en geen ondernemer, want de stap naar het eigen bedrijf heeft hij nooit gezet. Hij mag dus niet vergeleken worden met Rudolf Vanmoerkerke, Christophe Wirtz of Gerard Brackx. Wel met bijv. Bart Brackx.
Voetnoten
- André Wittesaele had ook nog een zoon: Anthony (°1965), notaris in Tielt en schepen voor toerisme in Knokke-Heist.
- Gheorghe Rivel (°1947) is van Georgisch/Joodse afkomst en is burgerlijke ingenieur. Van zijn toenmalige werkgever (Olivetti) kreeg hij de opdracht om het Italiaanse reisbureau CIT te informatiseren en maakte op deze wijze kennis met de reiswereld. Hij was de stille kracht achter het reisbureau van zijn schoonmeoder, Weinberg, en van de vele andere bedrijven waar hij bij betrokken was.
- Generalcar is later opgegaan in Transcontinental, werd daarna herdoopt in Belgium International, vervolgens TUI Center en thans BCD.
- Het bestaat nergens anders in Europa, overal verkoopt Neckermann ook door tussenkomst van de open distributie.
- De minimum selling fares zijn gebaseerd op een internationaal verdrag dat de nationale luchtvaartmaatschappijen moet beschermen. Chartermaatschappijen werden verplicht om niet goedkoper te verkopen dan het laagste tarief of lijnvluchten.
- Marc Peeters (°Antwerpen 1953, lic. TEW) kwam in dienst bij de Neckermann groep in augustus 1979 en bleef er tot augustus 2001. Toen werd hij ged. bestuurder bij de Veritas groep, het bedrijf waar zijn echtgenote (groot)aandeelhouder was.
- Er zijn vermoedens dat Desmet in deze zaak werd gerold door een vroegere medewerker. De naam Peuteman wordt het meest genoemd.