1983

Inhoud

1983, Toerisme

De World Tourism Organization meldt dat in 1982 238,526 miljoen toeristen wereldwijd 100,873 miljard $ uitgaven. Dit is, naast 2003, het enige jaar, dat het mondiaal toerisme is achteruitgegaan.

1983, Cruises

Gerard Schmitter (+2012), een restauranthouder uit Straatsburg, lanceert zijn eerste echte rivericruise met de “Alsace” nadat hij al in 1976 CroiseEurope heeft opgericht die enkel dagtrips verzorgde. Het zou de grootste riviercruise rederij van Europa worden.

1983, januari, Witte Reizen

UTO International, een samenwerkingsverband tussen Fiesta Reizen, Reisbureau Van Eeckhout en Sunnytours lanceren met groot succes de Witte Reizen. De ged. bestuurder van UTO International, Eddy De Smet, formuleert het concept als volgt: Witte Reizen zijn reizen, met alle vervoermiddelen, zonder accessoires d.w.z. vervoer plus logies. Dus geen hostess, reistas, verzekering, transfers, enz.  Meer dan 25 jaar geleden werd in Vlaanderen een formule gelanceerd die nog niet zo lang geleden als revolutionair werd omschreven.

1983, Accor

Stichting van de groep Accor door Paul Dubrulle (°Tourcoing 1934) en Gérard Pélisson (°Lyon 1932). Deze groep verwerft Novotel (gesticht in 1967), Ibis (gesticht 1974), Mercure (gesticht 1975), Sofitel (1980) en later (1991) ook de hotels van Wagonslits (Pullman, Etap, PLM, Altea, Arcade) en in 1999 de hotels van Frantour.

1983, Sabena

Voorzitter Van Raefelghem neemt een aantal maatregelen die zouden moeten leiden tot de gezondmaking van Sabena. filialisering wordt het sleutelwoord. Dit omvat de oprichting van ondermeer Sabena Catering (productie en verkoop van vliegtuig-maaltijden) en Sabena Technics (onderhoud van vliegtuigen). Alleen Sabena Technics zal op termijn winstgevend blijken te zijn.

1983, januari, Brandstoftoeslagen

Exact tien jaar na de eerste brandstoftoeslagen duikt dit monster van Loch Ness opnieuw op.

Reisbureaus en touroperators vragen zich af waarom de toeslagen worden ingevoerd op een ogenblik dat de olieprijzen opnieuw dalen; waarom de toeslagen niet verschillend zijn naargelang de plaats waar het vliegtuig tankt of hoeveel het betreffende vliegtuig verbruikt. Men verbaast zich tevens over de snelheid waarmee de ambtenaren van het ministerie van economische zaken hebben gewerkt: de aanvraag om prijsaanpassing bij het ministerie op 2 november; de goedkeuring: op 12 november; de eerste inning van de toeslagen op 14 november.

1983, 1 januari, Brugge

De familie Maertens opent het Navarra Hotel in Brugge. Alleen al de verbouwingswerken vertegenwoordigen een investering van 2,5 miljoen €. Michel Maertens (°Oostende 1955) zal later zijn touroperator (Transeurope) verkopen aan Koen Stuyts om zich volledig op de hotelexploitatie te richten.

1983, 1 februari, Sabena

Het kapitaal van Sabena wordt met 119,5 miljoen € verhoogd tot 178,5 miljoen. De volgende banken, holdings en verzekerings-maatschappijen treden toe: ASLK, de NIM, AG, BAC, ABB, DVV, PS, HBK en Cobepa.

1983, maart, Purperen Kemel

De VVR kent de Purperen Kemel(s) toe aan vier touroperators (Airtour, Eurosun, Sunair, Sunsnacks) die een (toen) onvoorstelbare prijzenslag uitvochten.

1983, 18 mei, naamloze brief

De voorzitter van de VVR ontvangt een beledigende naamloze brief. De tekst luidt als volgt (taalfouten worden niet verbeterd):

We horen de laatste tijd niets meer van je. Heb je dan je grote bek verloren. Sedert de overname van Airtour ben je blijkbaar je jas gekeerd. Gedaan met Vanmoerkerke aan te vallen. Nu ga je zijn handen likken en proberen bij hem op een goed blaadje te komen. Je bent de meest walgelijke man die we ooit hebben gekend. Geen enkele scrupule. Vanmoerkerke had gelijk toen hij een farizeer noemde. Dan ben je ook. We hopen nu maar dat je er bij een eerstkomende alg.vergadering door onze leden uitgeknikkerd wordt. Het is een schande dat wij door zo’n kwal worden vertegenwoordigt.

Nu Vanmoerkerke zal wel snel komaf met je maken. Hij heeft nog zoveel appeltjes met je te schillen en het uur van de afrekening slaat. Een aantal gedegouteerde leden.

Na een grondig, ook strafrechtelijk, onderzoek bleek de auteur van dit schrijven een zekere Willy Van Walleghem te zijn (Eurojet, later Aquasun). Hij werd tot in beroep veroordeeld.

1983, mei, Aantal reisbureaus

Het aantal verkooppunten in België overschrijdt de duizend, 554 vergunninghouders hebben samen 1120 kantoren.

1983, 29 juni, Geschillencommissie

Oprichting van de v.z.w. Geschillencommissie Reizen. Stichters zijn: Gilbert Castelain, Roland Counye, Hans De Coninck, Francois Ruelle, Marie Tack, Anne-Marie De Coster (allen Test-Aankoop), Gaston Vandevelde, Johan Bruneel, Eddy De Smet, Guido Gielens, Franke Lok, Antoon Van Eeckhout (allen VVR), Gerard Brackx (Jetair), Jean Helft (Voyages Baes), Jos Hermans, Dirk Renard (VTB). Eerste voorzitter wordt Roland Counye (Test-Aankoop).

1983, 29 juni, Faillissement

Een belangrijke vakantiewoningenverhuurder, Locasud, gaat onverwacht en frauduleus failliet. De eigenaar, een zekere Terbooven duikt even later opnieuw op bij de vergunninghouder Villamar in Turnhout die op zijn beurt failliet gaat op 28 juni 1988.

1983, september, Club Med

Club Med neemt een nieuwe koers inzake de distributie van haar producten. Naast BBL Travel worden: Astar Voyages, Voyages Brasseur, Compasstours, Agence Copine, D&D Reizen, Reizen de Permentier, Halltours, Havas, Reizen Huybrechtrs, Reizen Montaine, Ramoudt Tours, Seagul, Sunnytours Mechelen (1), Transintra en VTB Reizen aangesteld.

1983, 11 oktober, Airtour 2000

In een buitengewone algemene vergadering deelt de raad van bestuur aan de aandeelhouders, waaronder een aantal bestuurders van de VVR, mee dat er een urgente kapitaalsnood van 1,5 miljoen € bestaat. Aangezien er geen voldoende verbintenissen tot kapitaalsverhoging voorhanden zijn, wordt een nieuwe vergadering gepland op 10 november 1983..

Op deze vergadering neemt de Sun groep Airtour 2000 over. Mark Vanmoerkerke (°Oostende 1952) wordt algemeen directeur en voert een vernietigende sanering door.

1983, 1 november, Holiday Club

De touroperator van de vakantiedorpen Holiday Club houdt het voor bekeken. Voortaan zal Sunair, zoals in de periode 1974-1978, dit product exclusief verdelen.

1983, 31 december, Sabena

In 1983 boekt Sabena een omzet van 888,549 miljoen € en een winst van 560.239 €. Achteraf zal blijken dat de cijfers lichtjes werden aangepast en dat Sabena helemaal geen winst had gemaakt.

Voetnoten

  1. Deze merkwaardige toestand kwam voor ingevolge een vriend-schappelijke relatie tussen de directeur van Club Med en het kantoorhoofd van Sunnytours.