1993

Inhoud

1993, VTB/VAB

Eric Suy-Verburg (Gent 15 augustus 1933-Knokke 7 september 2020) wordt voorzitter van de VTB/VAB. Prof. Suy was doctor in de rechten (Gent) en in de internationale politieke wetenschappen (Geneve) en gewoon hoogleraar aan de KUL van 1963 tot 1974 en van 1988 tot 1998. Hij was medewerker en later adjunct-kabinetschef van minister Renaat Van Elsande (1916-2000) en belandde via deze politieke connectie bij de Verenigde Naties waar hij adjunct secretaris generaal werd in 1974 en later directeur-generaal van de zetel in Geneve. Mede door deze functies behoorde hij tot de meest vooraanstaande en gerespecteerde juristen inzake internationaal recht. Na zijn pensionering woonde hij in Knokke en was er gedurende korte tijd NVA-gemeenteraadslid. Maar hij bleef toch altijd zijn eigen standpunten verdedigen. Zo verklaarde hij ooit: “de staat moet in de eerste plaats voor zijn eigen mensen zorgen” (= Eigen Volk Eerst) en “het toelaten van immigranten uit te veel culturen zal vroeg of laat voor conflicten zorgen”. Als NVA-mandataris bleek hij ook geen probleem te hebben om het Vlaamse Belang te vertegenwoordigen in het Vlaams Vredesinstituut.

1993, januari, Sabena

Sabena en Air France sluiten een vergaand samenwerkingsakkoord. Deze alliantie zal echter niet lang standhouden en een complete mislukking worden.

1993, januari, Sunair

Het organisatorisch genie van Sunair, Willy Vanholme wordt (voortijdig) gepensioneerd.

Willy Vanholme (°Oostende 1932) was samen met Rudolf Vanmoerkerke de architect van het succes van de Sun Groep. Zijn verdwijnen was één van de oorzaken van de afgang van deze touroperator, ook al werd hij later voor korte tijd teruggehaald als adviseur. Vanholme was een oud-militair en een aanhanger van het DOT-principe (discipline, organisatie en trouw), maar deze golden enkel voor het eigen kamp.

Voor Vanholme was de reisagent de vijand, maar in deze context toch nuttig, want zonder vijand was de militair (hijzelf) overbodig! In het society leven, dat hij overigens ontweek, genoot hij bekendheid als schoonvader van een zekere Iris Vandekerckhove (Wendy Van Wanten), maar van deze dame kreeg hij, naar eigen zeggen, enkel nachtmerries.

1993, januari, Sunair

Patrick De Maeseneire volgt Mark Vanmoerkerke op als algemeen directeur van Sunair. De Maeseneire zal niet alleen de contacten met de VVR herstellen, (oktober) maar tevens in juni 1995 het lidmaatschap van de VVR aanvragen.

Patrick De Maeseneire

Patrick (sedert 2008 baron) De Maeseneire wordt geboren in Vlierzele op 21 oktober 1957 als zoon van Willy (1931-2014) en (+) Juliette Eeckhout.

patrick de maeseneire

Hij stamt uit een vrijzinnige liberale Aalsterse familie en doet latijn-wiskunde, uiteraard in het Atheneum van Aalst. Hij studeert voor handelsingenieur aan het Solvay Instituut en de VUB en vervolmaakt zich verder aan de Universiteit Gent, de Vlerick Business School en de London Business School.

Van 1980 tot 1983 is hij consultant bij Arthur Anderson en de volgende jaren stort hij zich op de informatica, eerst bij Wang Computer Belgium (1983-1986) en vanaf 1986 als algemeen directeur voor België van Apple.

Via een head hunters bureau belandt hij bij Sunair maar op termijn stelt hij vast dat hem een hopeloze opdracht wacht.

De visie op het bedrijf van de twee figuren die boven hem staan (Rudolf en Mark Vanmoerkerke) zijn totaal verschillend en zijn beslissingen worden voortdurend doorkruist. In 1996 acht hij het dan ook voor bekeken en na een passage bij VTM (commercieel directeur 1996-1998) vindt hij zijn ware mentor in de Duits/Zwitserse industrieel, Klaus Jacobs (1936-2008), eigenaar van Adecco, Barry Callebaut en talrijke andere ondernemingen.

Van 1998 tot 2001 is Patrick algemeen directeur van Adecco België, later van de ganse Benelux en van 2001 tot 2002 wereldwijd algemeen directeur van Adecco special products met basis in New York; van 2002 tot 2009 is hij CEO van Barry Callebaut, de grootste chocoladefabrikant ter wereld en in 2009 wordt hij CEO van Adecco wereldwijd. Na de verkoop van Adecco wordt hij topman van de holding van de familie Jacobs en wordt zo een van de invloedrijkste zakenmensen van Europa.

De Maeseneire wordt in zaken- en politieke kringen vooral bekend als bestuurder van Sabena, waar hij door zijn twee vrienden/generatiegenoten, van verschillende partijen, maar samen in de regering, Hendrik (Rik) Daems (VLD, °Aarschot 1959) en Johan Vande Lanote (Sp.a., °Poperinge 1955), de opdracht krijgt om onze nationale luchtvaartmaatschappij te redden of tenminste in schoonheid ten grave te dragen.

Hiervoor ontwikkelt hij een parallelle strategie, los van de eigenlijke bestuursorganen, wat door de toenmalige Sabena voorzitter, Ferdinand (Fred) Chaffart (1936-2010) niet in dank wordt afgenomen.

Patrick De Maseneire is een schitterend communicator. Hij heeft er het uiterlijk voor (het is een rijzige en knappe man); de welbespraaktheid, de culturele en intellectuele achtergrond, de feeling en de middelen. Hij slaagt er in om in alle omstandigheden de juiste attenties aan de juiste persoon toe te kennen.

Enkele voorbeelden: aan koning Albert II schonk hij ooit een motorfiets, op ware grootte, in chocolade; mijn vrouw kreeg jarenlang, ook als hij al weg was bij Sunair, op haar verjaardag een grote tuil bloemen; journalisten ontvangt hij voor een interview in het “Hof van Cleve” … 

Als het een tijdje stil is rond zijn persoon of zijn bedrijf komt hij steevast in het nieuws met een controversiële uitspraak die al dan niet wordt geapprecieerd. Is de weerstand te groot dan heeft hij geen probleem om zich uitgebreid te verontschuldigen en hij haalt dan nog maar eens het nieuws!

In zijn communicatie komt de Sunair Groep echter nooit meer aan bod. Zijn carrière in Oostende wordt meestal discreet weggelaten.

Kort na zijn aantreden bij Sunair hadden wij een diepgaand gesprek over de reissector in het algemeen en Sunair en de VVR in het bijzonder. Toen al wist ik, dat Patrick geen lange carrière bij de Sun-groep zou verdragen. Zijn beslissing om VVR-lid te worden zorgde trouwens voor het eerste conflict met de Vanmoerkerkes, maar hij zette zijn wil door.

Dit is kenmerkend voor Patrick. Zijn onmiskenbare charme is geen schijn, maar gemeend, maar het zal zijn daden niet beïnvloeden. Achter een fluwelen handschoen, een hartelijke handdruk en een meevoelende blik schuilt een ijzeren vuist die, wanneer het volgens zijn overtuiging moet, direct of via anderen, wordt uitgehaald. Hoe dan ook, De Maeseneire is één van de meest succesrijke managers van Vlaanderen. Hij staat al 20 jaar aan de top, boekt schitterende resultaten en verdient, naast de talrijke aandelenopties die hij onderweg heeft opgepikt miljoenen euro per jaar.

Alhoewel wij de laatste jaren contact hebben verloren beschouw ik de periode waarin wij regelmatig ontmoetingen hadden als bijzonder aangenaam en uitzonderlijk boeiend. Patrick is voor mij, letterlijk en figuurlijk een noble man.

Patrick De Maeseneire is gehuwd met Betty Evenpoel een economiste die enkele jaren in Aalst als zelfstandige ondernemer, een franchisekantoor van Neckermann uitbaatte. Zij hebben twee kinderen Diederich (°1985) en Ulrike (°1988). Patrick woont in Zürich, maar kocht enkele jaren geleden de villa van Helmut Lotti in Merelbeke.

1993, 14 januari, VVR

De VVR aanvaardt volgende leden:
(5153) BMS, Wemmel
(5201) Reizen Depauw, Bellegem
(5211) Nobel Reizen, Belsele
en als geassocieerde leden:
Alpha Informatica, Perforenco
RMT,
Sun Reizen Menen en Worldspan.

1993, 26 januari, VCGT nieuwe vergunningen

Het VCGT kent volgende vergunningen toe: (cursief niet meer actief als reisbureau – *wordt VVR lid)

(5363) All Star Belgium bvba, Wemmel, werd opgericht in november 1989 in Brecht en verhuisde na een reorganisatie in 1990 naar Wemmel.

In januari 1993 vroeg Anne Tavernier (ex VTB 1976-1988, ex Fly Away Reizen 1988-1992) een vergunning aan. Deze werd ingeleverd in 1997 en de vennootschap werd in vereffening gesteld op 15 juli 1999 met als vereffenaar Yolanda Van Roye.

(5231) Ambi Travel, Tongeren, werd gesticht als eenmanszaak door de Spanjaard Mateu de la Casa, die al sedert 1971 actief was bij verschillende Belgische reisbureaus. In januari 1995 werd een bvba opgericht en in september nam Olivia Mateu de la Casa (°1974) de leiding over. De vennootschap werd op 23 december 2003 in vereffening gesteld en de vergunning uiteraard ingeleverd.

 (5239) *Club Exotica nv, Beveren (oktober 2010: *Global Contacts) werd gesticht op 9 oktober 1992 door Jean Luc Busschaert (1957-2009), zijn echtgenote Christine De Smet (°1958) en Magdalena Van Overloop (°1946). Deze laatste, die ook medeeigenares was van Beveren Travel, werd belast met het dagelijks bestuur. Deze niche reisorganisator was gespecialiseerd in begeleide langeafstandsreizen maar werd na het overlijden van haar stichter in 2009 overgenomen door European Tourism Consulting & Management nv van Koen Foubert (°1955), die eveneens eigenaar was van de Waalse touroperator Azur en een oudgediende was van de VTB. In 2015 fusioneerden Global Contacts en Azura. Op 29 maart 2019 ging de vennootschap, zogenaamd omdat zij haar voornaamste klant (de Socialistische Mutualiteiten) had verloren, failliet.

(3255) De Nachtegaal, Genk, was de eenmanszaak van Christiane Van Calster die eind 1992 het handelsfonds had overgenomen van haar overleden vader Domenicus. De vergunning werd begin 1997 ingeleverd toen de groep Van Heusden het handelsfonds overnam.

(2235, 6129) *De Rop Reizen, Kapellen, was de eenmanszaak van Robin De Rop (°Schoten 1967, ex Wirtz 1989-1990, ex ADN Travel 1991-1993) die op 1 februari 2006 werd omgevormd tot gcv en in 2009 tot bvba waar ook zijn echtgenote Sandra Huyghen (°Brasschaat 1970) was bij betrokken. De reisbureau activiteiten werden in 2019 stopgezet.

(2233, 5251) *Gandae Reizen, Gent, was de eenmanszaak van Christiane Baeke (°1953, ex Hotelplan 1979-1990), maar die reeds actief was in de sector sedert 1975. In oktober 2001 werd het handelsfonds verkocht aan Veerle Bettens (°Antwerpen 1968, ex Weinberg Reizen), die echter in 2002 de reisbureauactiviteiten beëindigde

(5229) *International Travel Consultants-ITC, nv, Brussel, werd in december 1992 opgericht door Kris Geyskens (°Diest 1944, ex De Wimpel, zie 19.11.1975) en Jean-Pierre Hannon. Men was vooral gespecialiseerd in zakenreizen en incentives. In 2006 werd het bedrijf verkocht aan Wagonlits, die het op 21 augustus 2007 fusioneerde met de bvba Navigant, een vennootschap die op haar beurt in 2008 fusioneerde met Wagonlits.

(3279, 5241) H. *Schocaert, Patrick Cars, nv, Smetlede, werd op 28 november 1979 opgericht door Herman Schocaert die reeds in het bezit was van een C-vergunning en in 1993 een A verkreeg. Zijn zoon Patrick (°Wetteren 1959) leidde vanaf 1993 de reisbureauactiviteiten. In juni 1999 werd het reisbureauhandelsfonds overgenomen door de op 17 augustus 1993 opgerichte nv The Belgian Institute for Osteopathy uit Aartselaar die haar naam in 1999 wijzigde in *Reisburo Patrick Cars, die in 2013 haar reisbureauactiviteiten heeft stopgezet en op 14 mei 2018 werd failliet verklaard..

(5237) *Trias Travel bvba, Antwerpen, werd gesticht in december 1992 door Brigitte Neefs (ex CIT, 1983-1989), Veerle Van de Loock, die het bedrijf echter verliet in 1998, en Helena Modina (°1954). Deze laatste nam in januari 2002 het dagelijks bestuur en de aandelen over van Brigitte Neefs. Na financiële moeilijkheden werd de vergunning in 2004 ingeleverd en de vennootschap werd ontbonden op 31 augustus 2004.

(lic. onbekend) Van Hulst Reizen nv, Lanaken, werd in november 1992 opgericht door de Nederlander Franciscus Van Hulst (°1935) die vanaf 1976 al actief was bij Reisbureau Van Hulst BV in Nederland, Frank Van Hulst en Antonius Lenaertz. In 2000 werd de vennootschap verkocht aan de Scandinavische groep Linejbuss (later overgenomen door Veolia), de zetel verplaatst naar Brussel en de naam gewijzigd in Active ISP nv. De vereffening volgde in 2006. De vergunning is in 2000 ingeleverd.

(5235) *World Travel Representation Belgium-WTR bvba, Lubbeek, werd in december 1992 gesticht door Jean-Pierre Gosiau (ex Reizen 2000, ex Euram) en Patrick Vodry.

In 1995 werd de vergunning ingetrokken en het faillissement volgde op 2 februari 1999 nadat Gosiau een tijd illegaal  was opgetreden.

Een vergunning werd geweigerd aan De Wereldreiziger bvba, Sint Niklaas, een vennootschap die werd opgericht door Hermina Gijs (°1949), de bijzit van de beruchte Jacky Aernoudt (°1952).  

Maar de man achter de schermen was de oplichter, Lieven Van Parijs (°1942, ex Reiscenter, ex TC Travel) die zijn echtgenote, Monique Van Quickelberghe (°1945) als strovrouw opvoerde.

1993, maart, Succestours

Europabus, toen onder leiding van Jean Wyns, (°1945) neemt Succestours over en controleert op deze wijze 70 % van de pakketreizen per autocar in België. De omzet van Succestours bedroeg toen ongeveer 6 miljoen €.

1993, maart, ABTO

Willy Van Walleghem (°1938, toen Aquasun) wordt voorzitter van ABTO in opvolging van Mark Vanmoerkerke. Iedereen weet dat Van Walleghem onbetrouwbaar en gestoord is maar de grote touroperators gunnen elkaar het voorzitterschap niet (meer) en kiezen dus voor deze (nood)oplossing.

1993, 9 maart, VCGT nieuwe vergunningen

Het VCGT kent volgende vergunningen toe: (cursief niet meer actief als reisbureau – *wordt VVR lid)

(5255) *ABC Yet Tur Travel, Trouva Tour bvba, Gent, werd in juni 1992 opgericht door Jean-Pierre De Smet (°1947, later actief bij Cameleon Travel), die toen werkzaam was als kaartjesknipper bij de NMBS. Hij belastte Jeanine Bogaert (ex Royal Tours, later reizend van het ene reisbureau naar het andere) met het dagelijks bestuur. Men ging echter al in juli 1994 failliet. Het feit dat De Smet niet verschoonbaar werd verklaard, had geen invloed op zijn nieuwe vergunning (Cameleon) die in 1999 door Toerisme Vlaanderen zonder probleem, noch grondig onderzoek werd afgeleverd.

(5055) Albatros Travel Corporation (ook Albatours International) nv Holsbeek, werd in januari 1993 opgericht door de orthodoxe Amerikaanse joden Leib en Jozef Waldman en de Vlaamse Anne-Marie Persoons, met de bedoeling de activiteiten van het failliete TC Travel verder te zetten.

Men nam het handelsfonds en het vergunningsnummer van de gelijknamige eenmanszaak van Persoons over maar de vergunning werd al in juni ingetrokken. Niemand heeft ooit begrepen waarom Toerisme Vlaanderen de vergunning afleverde. In november 1993 werd het faillissement uitgesproken.

(2239) *Anmi Reizen, Neerpelt, was de eenmanszaak van Antoon Van Baelen (°1932, ex King Travel 1988-1993). Het handelsfonds werd op 1 oktober 1998 verkocht aan Rose-Marie Heirman (°1945), die een nieuwe vergunning aanvroeg (zie aldaar).

(5245) Reisbureau Dirk *Creton, Ardooie, was de eenmanszaak van Dirk Creton die sedert 1988 een bijkantoor van Lotus Reizen uitbaatte. Creton diende zijn activiteiten wegens ziekte in 1994  stop te zeten.

(3177, 5257) Autobus-Autocars *Demuynck & Vansteelandt bvba (2003: nv) Bellegerm, werd opgericht als autocarbedrijf op 1 januari 1974 door Noel Vansteelandt (+1999) en Antoine Demuynck (°1951). In 1982 verwierf men een C-vergunning en in 1993 een A. In 1999 nam Agnes Demuynck (°1939) het bestuur over, vanaf 2004 bijgestaan door Emmanuel Vansteelandt (°1974) en Antoine Demuynck. Ook Xavier Vansteelandt is bestuurder.

(2237, 6099) Reizen *De Wissel bvba, Arendonk, werd op 23 januari 1993 gesticht door Ann Spapen (°1963, ex Reizen Verhoeven 1988-1991). Vrij snel opende men een aantal bijkantoren en in januari 2004 verkreeg men een A vergunning. In april 2005 werd de vennootschap overgenomen door de familie Hoeks (Carolus Reizen, Primatours) die Dorien De Laet(°1980, ex Maxi Holidays) belastte met het dagelijks bestuur.

(5243) *Happy Holidays nv, Sint Niklaas, werd in februari 1993 opgericht door Jef De Cauwer (1929-2005), Johannes Van Ruyse en Rafael Rambelli. De Cauwer nam het dagelijks bestuur waar maar werd in juni 1996 vervangen door Godelieve Vervrangen (°1943) die in 2003 ged. bestuurder werd. In oktober 2005 werd de vergunning ingetrokken, het faillissement volgde op 15 maart 2010 en Steve Van Driessche bleek toen ged. bestuurder te zijn.

(5247) *Ihlas bvba (vanaf januari 2001 Anka Travel nv), Antwerpen, werd in januari 1993 opgericht door de Turk Huseyin Cakmek (°1965) die Flora De Gruyter-Van den Broek (ex Intersol 1979-1984, ex Fiesta Reizen 1986-1992) belastte met het bestuur

De eigenlijke operationele directeur was echter Diederik (Dirk) De Gruyter (°1945, ex Intersol, ex VVR-bestuurder, zie 26.04.1981). De minachting van Cakmek voor de Belgische wetgeving en de arrogantie en grootheidswaanzin van De Gruyter leidden tot het faillissement op 4 oktober 2001 die mede werd veroorzaakt door de vestiging in Nederland.

Het was het grootste dossier waar de toenmalige verzekeraar insolventie voor VVR-leden (Gerling Konzern) moest tussenkomen. Cakmek en De Gruyter lieten op zondag 30 september 2001 nog honderden passagiers vertrekken en legden op maandag de boeken neer! Gerling had geen andere keuze dan alle passagiers,  hun vakantie te laten afbreken en te repatriëren (1). Tenslotte bleek dat de Nederlandse klanten niet gedekt waren door de verzekering. Een geruchtmakende procedure en mediaheisa, waar ook de VVR werd bij betrokken, bracht, voor de Nederlandse reizigers, geen aarde aan de dijk. Want hun eisen werden zowel door Nederlandse als Belgische rechtbanken afgewezen

(1568, 5253) *Ulysse Tours sc (1990: nv), Elsene (1993: Wemmel (door verhuis dient de Franstalige vergunning te worden omgezet in een Vlaamse) wordt gesticht in 1971 als dochterbedrijf van Transintra, de scheepvaartgroep van de familie Buytaert. In 1986 wordt het door haar directeur Jean-Baptiste Murrath (1931-2011) overgenomen. Onder zijn leiding wordt deze touroperator een schitterende Griekenland specialist. Het bedrijf wordt in 1992 opnieuw overgenomen door de flamboyante exploitant van reclamepanelen en een beetje louche lobbyist, Freddy Van Dijck. Ulysse Tours gaat failliet op 12 januari 2010, onder meer door het frequent wisselen van de directie: Manu De Smedt (ex Finair, ex-Cathay, ex-MAS), Leo Hellemans (ex KLM, ex-Martinair), Isabelle Timmerman, Jos Quicken en Réné Tollenaers (ex. MAS) kwamen er achtereenvolgens aan de bak.

Thomas Cook Group Ltd, Brussel. Het ging hier om twee Belgische dochtermaatschappijen van de originele Britse Thomas Cook Group Ltd, die niets te maken hadden met het Duits/Britse Thomas Cook.

Vooreerst (1457) Thomas Cook Belgium, die werd vereffend in 1991 en (1850) Thomas Cook Group Belgium,  die werd gesticht in 1991 en werd vereffend in 2003.

De directeur was een zekere Frank De Roeck. De eigenaars van de originele Thomas Cook Group (die teruggaat tot 1841) waren achtereenvolgens: de familie Cook (1841-1928), daarna het Belgisch-Franse Wagonlits (1928-1940), de Britse Overheid (1940-1941), de vier belangrijkste Britse spoorwegmaatschappijen (1941-1948), de British Transport Commission en haar opvolgster de British Railways Board (1948-1972), een consortium bestaande uit de Midland Bank, Trusthouse Forte Hotels en de British Automobile Association (1972-1995), de Westdeutsche Landesbank (toen ook eigenaar van TUI, 1995-2002) en tenslotte C(ondor)&Nur Turistic) (voorheen Neckerman) en haar opvolgers die in 2019 failliet werden verklaard.

1993, 18 maart, VVR nieuwe leden

De VVR aanvaardt volgende nieuwe leden:

De VVR aanvaardt volgende nieuwe leden:
(2231, 6225) Easy Travel, Ronse
(1417) Pauwels Travel, Zaventem.
Geassocieerde leden:
Toeristische Dienst van Spanje
Travel/productions/Travel Magazine en

1993, 18 maart, Allair

De NUR Groep (Neckermann) koopt in het diepste geheim de Oostendse specialist in autovakanties Allair (later All Seasons en nog later opgeslorpt en gefusioneerd met Sunsnacks) van Jan Depuydt. Men houdt dit ruim een jaar angstvallig geheim. Deze aankoop, waarvan de kostprijs naar verluid 15 miljoen €, bedraagt geeft NUR het marktleiderschap in de autovakanties.

1993, 31 maart, Federatie

Frank Beuselinck (°Ukkel 1952) directeur van Touring Club wordt voorzitter van de Federatie van de Toeristische Industrie (FTI/FIT) Beuselinck was beminnelijk maar niet succesrijk in de reisbureausector. Hij werd verplicht de reisbureauactiviteiten van Touring Club af te bouwen en werd later directeur bij DHL. Touring Club Reizen werd verkocht aan het later ook al opgedoekte Ticket BBL.

1993, april, Erasmus Project

Van Eeckhout wordt aangesteld tot gastdocent bij het Erasmus Project Tourism van de Universiteit Gent. Dit project was een uitwisselingsprogramma van Europese Universiteiten. Voor België was prof. Willy Faché (°Gent 1936) verantwoordelijk. Wegens gebrek aan fondsen werd het project na twee jaar stopgezet.

1993, april, Selectair

Roger Hagelstein (1940-1994, Voyages Helios) volgt Geert Staelens op als voorzitter van Selectair. Deze laatste was 10 jaar voorzitter en bouwde Selectair uit tot het sterkste samenwerkings-verband van het land.

1993, 8 april, Geschillencommissie

Melchior Wathelet (°Petit-Rechian 1949), CDH-minister van justitie en van economische zaken, erkent de Geschillencommissie De vzw krijgt onderdak in de gebouwen van het ministerie van economische zaken.

1993, 18-24 april, UFTAA

De VVR organiseert in Brugge de Secretary General Meeting van de UFTAA. (wereldfederatie van reisbureauverenigingen). Een dertigtal voorzitters en secretarissen-generaal van reisbureauverenigingen, die sleutelposities bekleden in hun respectievelijke landen, maken kennis met Brugge als congresstad. De toenmalige voorzitter van de UFTAA de Spanjaard-Castiliaan (+) Juan Caraega deed, bijna in tranen, op het afscheidsdiner volgende gedenkwaardige uitspraak: Overal ter wereld worden wij goed ontvangen, maar hier in Vlaanderen vinden wij niet alleen de overweldigende pracht van uw monumenten en musea, de onvervalste levenskunst op uw rijk gedekt tafels, het echte professionalisme van de ware vakman, maar vooral een hartelijkheid die wij ons leven lang zullen herinneren ….

1993, 22 april, vergunningen

Het VCGT kent volgende vergunningen toe: (cursief niet meer actief als reisbureau – *wordt VVR lid)

(3555) Daniel De Coster (2001: bvba) Keerbergen, was tot 2001 de eenmanszaak van Daniel De Coster (°1949) die in dat jaar een bvba oprichtte samen met zijn echtgenote Elena Ann Nafziger. De hoofdactiviteit werd echter steeds vervoer zodat de reisbureau-activiteiten op 31 december 2018 werden beëindigd.

(5341) De Keyzer Thornton Travel Antwerpen nv, (ON  0451.118.294, ook bekend onder de naam DKT Travel maar vanaf 29 december 2000 *Cruise Connection Antwerpen, werd opgericht op 15 oktober 1993 door Jacques (1927-2017) en Peter Mathieu (°Kopenhagen 1968) en Dirk Peeters. Jacques Mathieu begon zijn carrière in de reis- en vervoersector in 1945 bij de van oorsprong, Britse, scheepvaartagent Thornton, waar zijn nicht met een van de eigenaars (Frank Thornton) was gehuwd.

Twee vennootschappen van deze groep:

De Keyzer Thornton Travel Brussel n.v. (ondern. nr. 0403.266.810, opgericht op 10 november 1948 (2) en De Keyser Thornton Antwerpen n.v. (ON 0404.520.979, opgericht op 3 november 1922)  (3).

waren gespecialiseerd op Scandinavië en actief als reisbureau en scheepsagent. Men nam in 1994 de vertegenwoordiging van een aantal cruisemaatschappijen over. Sedertdien is Cruise Connection een van de marktleiders van de cruisesector.

(3297) Reizen De Wit nv (2009: B&V Reizen), Hechtel-Eksel, werd opgericht door Jozef De Wit en Jozef Berchmans (°1961). In 2009 werden Berckmans en zijn echtgenote Inge Verjans de enige eigenaars. Het betreft hier vooral een autocarbedrijf.

(5267) Geo bvba, Herzele, is een dochtermaatschappij van Sylvae Tours/Caractère van de familie Van Den Bossche (Marc en Carmen) die tot 2001 een reisbureauvergunning bezat. Het handelsfonds werd toen overgedragen aan Caractere.

(5263) *Globus Reizen, Lede (2001: bvba; Gent, 2012: Merelbeke) werd gesticht als eenmanszaak door Hubert Töpke (°1939), als exploitant van het Lotus Reizen bijkantoor in Lede, vanaf 1993 als volledig zelfstandig reisagent met een eigen vergunning. In 1989 vervoegt zoon Ludwig (°1966, bachelor toerisme, zie biografie 25.06.2006) het bedrijf en neemt het in 2001 met een nieuwe bvba over.

(5259) *Jari Reizen, Herselt, was de in 1993 opgerichte eenmanszaak van Julia Kennis (°1953) die voorheen een bijkantoor van Lotus Reizen uitbaatte. In 1996 werd het handelsfonds verkocht aan de bvba Bogalux met als eigenaars: Wivina Vandecauter, André Bogaerts en Julie Kennis (zie aldaar).

(5269) *Meyvaert-Artevelde Reizen bvba, Ertvelde, werd opgericht op 4 december 1984 door Andreas Meyvaert (°1928) en verkreeg in 1993 haar reisbureauvergunning. Het dagelijks bestuur werd toegewezen aan Martine Meyvaert (°1956). In 1999 werd zij vervangen door Gina D’hondt (°1961) die in februari 2003 opnieuw werd vervangen door Martine Meyvaert die vervolgens in augustus van hetzelfde jaar de fakkel doorgaf aan haar broer Peter Meyvaert (°1964). 

In februari 2008 werd de vergunning ingeleverd.

De vennootschap bestaat nog onder een andere naam (PC Services Stabroek) met een andere activiteit (computers). In 2006 werd nog een andere vennootschap opgericht onder de naam Artevelde Travel, die echter nooit een vergunning heeft aangevraagd. In 2008 werd de naam en het doel gewijzigd (Mumfus filmproducties).

(5261) *Okido Travel, Beveren-Leie, was de eenmanszaak van Martine Ongenaert en haar echtgenoot Carlos Sabbe (°1955), De vergunning werd eind 2003 ingetrokken.

(5271) Omega Tours nv, Gent, werd opgericht op 27 januari 1993 door Lieven Van Parijs, ex-commercieel directeur van TC Travel, ene Johannes Verschuure (4) enkele oud-medewerkers van TC Travel (ondermeer Fran(ci)s Van Hoof) en enkele reisagenten.

Na een kort en turbulent bestaan (met onder meer een reeks charters op Curaçao) ging het op 16 maart 1994 failliet. Het werd vervangen door Omega International (5441, zie aldaar).

(5265) Orchidee Reizen nv, Merchtem, werd in juli 1993 gesticht door Godelieve Pattyn (°1948), haar zoon Danny Lanourette en Nathalie Van Wynendaele. Godelieve baatte sedert 1988 een bijkantoor van Lotus Reizen uit. De reisbureauactiviteiten werden in november 2011 gestopt, de vereffening volgde in februari 2013.

(2241,6041) Pick Wick Reizen bvba, Scherpenheuvel, was sedert juni 1993 de eenmanszaak van Willem Snoecx (ex Lotus Reizen, +2001), die in september van hetzelfde jaar werd omgevormd tot bvba. In 2001 nam Katrien Snoecx (°1966) de leiding over. Op 11 augustus 2009 werd het faillissement uitgesproken.

(2243) *Sports Travel Reizen Dossche bvba, Dendermonde, werd op 22 januari 1993 gesticht door Cesarine Dossche (°Gent 1951). Albert De Wilde (°1958, zie (2202) Reizen De Wilde), werd belast met het dagelijks bestuur maar afgevoerd en vervangen door Jozef Van Damme. In maart 2001 werd de vergunning ingeleverd en werd men een bijkantoor van Flash Travel. In 2009 nam ook dit een einde en werd Cesarine Dossche vervangen door haar echtgenoot, de apotheker Didier Dhaene (°Kortrijk 1950).

(3527) Viviane Cars bvba, Hoeselt, werd opgericht op 17 december 1993 door Richad Tits die voorheen al een éénmans autocarbedrijf uitbaatte. In 1998 werd de leiding van het bedrijf overgenomen door Ivan Tits (°1962). De vergunning werd op 8 juni 1999 ingetrokken

1993, 12 mei, Luchtvaart

De Canadese luchtvaartmaatschappij Nationair gaat failliet. De indirecte schade is aanzienlijk. Ondermeer Calu Reizen (Waregem) zal dientengevolge verdwijnen.

1993, 13 mei, VVR nieuwe leden

De VVR aanvaard volgende nieuwe leden:

(5239) Club Exotica, Beveren
(5245) Creton Reizen, Ardooie
(5263) Globus Reizen, Lede
(5229) International Travel Consultants, Brussel
(5259) Jari Reizen, Hasselt.

Geassocieerd lid:
Gateway, Heusden-Zolder

1993, 1 juni, VCGT nieuwe vergunningen

Het VCGT kent volgende vergunningen toe: (cursief niet meer actief als reisbureau – *wordt VVR lid)

(5283) Atraktief bvba, Brussel, werd opgericht door Jean Pierre Swings (°1955) en Eddy Verbrugge (°1946, ex Fly & Sail, failliet). De vergunning werd op een onbekende datum (vermoedelijk in 1994) ingetrokken. Swings dook later opnieuw op bij Tornado Travel (failliet 1997, zie aldaar) en Bomaver (gestopt 1998, zie aldaar) maar doet het sedert 2004 vrij goed als zaakvoerder bij Raphael Cars/JPS Tours (zie aldaar).

(5273) *B Tours bvba, Keerbergen (2007: Sint Martens Latem) werd opgericht op 19 mei 1993 door Anne-Marie Seps-Persoons (ex Albatros). Men specialiseerde zich op reizen naar Oost-Europa. In 2003 werd het bedrijf overgenomen door de tandarts Freddy Byn en zijn echtgenote Suzy De Wulf, die deze overname echter slechts op 26 mei 2007 afsloten door Persoons en en haar echtgenoot Karl Seps te ontslaan en de zetel over te brengen naar Sint Martens Latem. Men richtte zich thans vooral op begeleide culturele reizen.

(5291) *D(etroit) E(xchange) F(inances) De Blauwe Vogel nv, St. Truiden (2001: Luik), werd opgericht in april 1987 door de familie Carlier. De vergunning werd in november 2000 ingeleverd en het handelsfonds overgedragen aan American Benelux Corporation-1609/De Blauwe Vogel nv (zie aldaar).

Op 31 januari 2003 legde de vennootschap die de naam Detroit Exchange Finances–European Headquarters, Europäisches Sitz, Centrale Européenne DEF-EEC, had aangenomen de boeken neer.

(2247) *Reizen De Zandberg (2010: bvba Isinga), Izegem, was oorspronkelijk de eenmanszaak van Luc Sintobin (°1948) die sedert 1980 een bijkantoor van Lotus Reizen uitbaatte. In 2010 werd het handelsfonds overgedragen aan de bvba Isinga, opgericht op 26 augustus 1976. Luc Sintobin verliet het bedrijf in 2006 en werd als zaakvoerder vervangen door zijn ex-echtgenote Charlotte Vanryckeghem (°1948).

In maart 2007 traden op als vennoten: Sam  (°Izegem 1973) en Tom Sintobin (°Izegem 1970), Réné Denolf (°Assebroek 1936) en Bérenice Lybeer (°Izegem 1939). Op 25 maart 2013 namen Tom Sintobin en  echtgenote Annick Delbare (°1963) het bedrijf over.

(5287) Event Travel nv (2015: bvba), Sterrebeek, werd opgericht op 22 mei 1993 door Proto nv, Josyn Verhuur bvba (Rudy Cludts) en Yvan Schotmans. De beruchte Filip Droste (ex Reizen 2000, ex Reizen 2000 Plus) werd belast met het dagelijks bestuur. Hij werd echter in mei 1994 vervangen door Jozef de Gelaen (°1950) die op zijn beurt in januari 1997 werd opgevolgd door Anja Maes (°1970). In augustus 2005 trad de eigenaar Rudy Cludts (°1958) aan. Event Travel was slechts kort lid van de VVR maar werd verzocht haar lidmaatschap niet te vernieuwen wegens onaanvaardbare kortingspraktijken. De reisbureauactiviteiten werden op 1 september 2017 beëindigd en het handelsfonds werd overgedragen aan een nieuwe vennootschap : (9106) New Event Travel (zie aldaar).

(5289) *Happy Days bvba, Lovendegem (1994: Gent) werd opgericht in januari 1992 door William en Helena De Corte. De reisbureauactiviteiten werden gestopt in 1998. Op 14 september 2001 volgde de gerechtelijke ontbinding. Ondertussen was het handelsfonds verkocht aan (5741) Happy Travel (zie aldaar)

(5279) *Lotus Reizen-Donair Travel, Staden, was de eenmanszaak van Donald Vandebulcke die er al vanaf 1984 een bijkantoor van Lotus Reizen uitbaatte. In januari 2002 nam Anja Vandererckhove (°1969, bachelor toerisme) die er sedert 1990 werkzaam was, het handelsfonds over (zie aldaar).

(5277) *Transglobal Travel bvba, Gent, werd in mei 1993 gesticht door Koen Van Hauwermeiren (°Aalst 1949, bachelor toerisme, zie 21.04.1994).

In mei 1995 trad Rony Kuyl (ex. Omnium Tours) toe tot het aandeelhouderschap maar in maart 2003 werd het bedrijf overgenomen door het Nederlandse Talisman BV.

In januari 2006 verliet Van Hauwermeiren het bedrijf en werd de vergunning ingeleverd. In december 2006 werd de vennootschap in vereffening gesteld.

(5275) *Travelscape, Jabbeke, werd als eenmanszaak opgericht op 12 mei 1993 door Martine Dewispelaere (°1967, bachelor toerisme, ex Jetair en Royal Tours 1987-1993). Het is een voorbeeld van een betrouwbaar, zelfbewust en uiterst professioneel KMO-reisbureau die zich ook op de eigen reisorganisatie profileert.

(B licentie, 5679) Benny *Vandamme, Zedelgem-Veldegem. (2019: BV). Benny Vandamme (5) en zijn echtgenote Betty Verbandt zijn al sedert 17 januari 1986 als zelfstandigen actief en vanaf 1988 als exploitant van een bijkantoor van Lotus Reizen en sedert 1993 met hun eigen vergunning. In 2016 droegen zij hun bijkantoor in Knokke over aan TUI en exploiteren het als een hard franchiser. Zedelgem blijft haar eigen vergunning houden en werd in augusuts 2019 omgezet tot een vennootschap.

(5285) Reisbureau Wille bvba, Aalst-Moorsel, werd gesticht door Réné Wille en Jozef Bastiaensen. De vergunning werd begin 1996 ingetrokken en het faillissement volgde op 20 januari 1999.

Het VCGT beslist om volgende vergunning in te trekken:

(1127) Transintra n.v., Antwerpen. Dit bedrijf, opgericht op 21 september 1935; was actief in de scheepvaart en had bijkomend een reisbureauvergunning. De reisbureauactiviteiten werden verkocht aan Belgium International, toen behorend aan de TUI groep. In 1999 werd de naam gewijzigd in SDV Transami.

1993, 17 juni, VVR nieuwe leden

De VVR neemt volgende leden aan:

(5255) ABC Trouva Tours, Gent
(1983) AEP Wings, Gent
(2239) Anmi, Neerpelt
(5171) Asian Travel, Antwerpen
(5227) Atlantis Holidays, St. Niklaas.

(1935) *Benitours, Opwijk, werd eind 1985 gesticht als eenmanszaak door Berenice De Smet, die stopte in september 2010, en haar handelsfonds overdroeg aan (7073) Anami (zie aldaar).

(5209) Blue Travel, Mechelen – (2193) Carmens Reisshop, Anzegem

(5291) DEF-De Blauwe Vogel, St. Truiden
(2267, 6099) De Wissel, Arendonk
(2233, 5251) Gandae Reizen, Gent .

(5075) Reizen Gery (1995: Gechriti bvba); Zottegem, was de eenmanszaak van Gery De Vuyst (°1943) die ook taxi’s exploiteerde en voor verschillende reisbureaus reizen verkocht. Van 1988 tot 1991 baatte hij een bijkantoor van Reizen Verhoeven uit en verkreeg op 12 februari 1992 zijn vergunning. Op 31 maart 1995 stichtte hij de bvba Gechriti die in januari 1997 het handelsfonds van de eenmanszaak overnam. In 2009 werd Tim De Vuyst (°1976) zaakvoerder.

(5173) Green Lotus, Grimbergen
(5289) Happy Days, Lovendegem
(5243) Happy Holidays, Sint Niklaas
(1535) Ideal Cars, Zonnebeke
(5213) Isis Reizen, Diksmuide
(5147) Master Tours, Antwerpen
(5099) Reizen
Morel Mechelen
(1579)
Odysseus, Mortsel
(1139)
Proza Reizen, Mechelen
(2209)
Ria Reizen, Turnhout
(5207)
Romantic Travel, Mechelen
(3335)
 Scheldeboorden bvba, Temse
(5019)
Skipy Tours, Lint.

(2139) Tesslo Reizen, Tessenderlo, was de eenmanszaak van Laurette Janssens (°1949) maar werd in maart 2000 omgevormd tot bvba met Philippe Bertains en Chaterine Dewael als extra  aandeelhouders. De reisbureau activiteiten werden op 1 juli 2012 zonder merkbare problemen beëindigd.

(5237) Trias Travel, Antwerpen
(1568, 5253) Ulysse Tours, Wemmel
(lic. onbekend) Van Hulst Reizen, Lanaken
(1085) V&D Reizen, Staden
(5235) WTR, Lubbeek.

(2033) Zeebrugge Transport nv, Brugge, was de reisbureauafdeling van een gelijknamige scheepsagentuur die al in 1947 in Zeebrugge actief was en geleid werd door een zekere Ducheyne. Mw. Wyckmans was jarenlang de verantwoordelijke directeur. In juni 1997 werd het handelsfonds verkocht aan (5023) Travel Plus en de vennootschap werd in vereffening gesteld in januari 2005 nadat zij gedurende korte tijd in handen was geraakt van Chinezen.

Geassocieerd lid:
Pala Voyages, Brussel

1993, 25 juni, VCGT

Het toenmalig Vlaams Commissariaat Generaal voor Toerisme  organiseert in Antwerpen het eerste en tot op heden enige toekomst gericht congres over toerisme in Vlaanderen.

1993, juli, Sun Reizen

Mede onder druk van de VVR stoot de Sun Groep haar verkoopnet van reisbureaus af. Een aantal kantoren gaan naar Mondial Tours (dat later in handen valt van NUR Touristic), andere naar Maretours.

1993, 8 juli, VGCT nieuwe vergunningen

Het VCGT kent volgende vergunningen toe: (cursief niet meer actief als reisbureau – *wordt VVR lid)

(5295) Charto Travel nv Tielt, is een filiaal van (3145) De Meibloem, opgericht op 25 maart 1992 door Bart (°1962) en Hugo Eelbode, Bibiane Vermeersch (°1962) en Mariette Meeuws.

In 1962 nam Bibiane Vermeersch het dagelijks bestuur over van Bart Eelbode.

(5293) Omnium Tours Worldwide nv (1997: Contrast) Vilvoorde, werd in april 1993 gesticht als dochtermaatschappij van (1035) Omnium Tours door Ronny (°1945) en Maurice Kuyl (°1954) en Christine Bouckaert met de bedoeling de langeafstandsreizen er in onder te brengen. Aanvankelijk kende men succes maar mede door het beleid van de directeur, Jos Lecossois (6), werd het faillissement uitgesproken op 30 september 1997.

1993, 3 augustus, Sabena

Het personeel van Sabena verwerpt het saneringsplan dat door Pierre Godfroid (°1934) en de vakbonden werd onderhandeld. Enkele dagen later neemt Godfroid ontslag, wat hij op 20 augustus intrekt, nadat de vakbonden hun leden hebben overtuigd om het plan te onderteken.

1993, 24 augustus, Prijs Jan Van Eeckhout

De VIde Prijs Jan Van Eeckhout, voor een verdienstelijk proefschrift in verband met de reissector wordt toegekend aan Sofie Landuyt, studente aan het HTI (thans Vives) te Brugge voor het proefschrift: Toerisme, vitamine of kankercel voor Egypte.

1993, september, FBAA

De Federatie van Belgische Autocar- en Autobusondernemingen (FBAA) start een afdeling reisbureaus in concurrentie met de VVR en UPAV. De thans nog bestaande liliputvereniging, VLARA, is daar nog een overblijfsel van. De VVR reageert furieus, de UPAV lauw. Na een oproep van Luc Glorieux aan de leden van de FBAA die ook aangesloten zijn bij de VVR om deze laatste te verlaten, waar een aantal effectief op ingaan, escaleert het conflict, dat zal leiden tot grote verdeeldheid in de Vlaamse reisbureausector.

1993, 1 september, VCGT nieuwe vergunningen

Het VCGT kent volgende vergunningen toe: (cursief niet meer actief als reisbureau – *wordt VVR lid)

(5299) Abba Travel nv Turnhout (1994: Mechelen) werd, onder impuls van Jacky Aernoudt (°1952, ex TC Travel) opgericht op 23 augustus 1993. Hugo Michiels (°1941, ex SAL; ex-Alltech) werd dagelijks bestuurder. De reisbureaulicentie kwam er op 1 september met 3 stemmen voor en 3 stemmen tegen. De doorslaggevende stem van de voorzitter (Glorieux) zorgde er voor dat dit stelletje oplichters duizenden reizigers kon bedriegen.

Op 16 december 1994 werd het bedrijf door Aernoudt volledig overgenomen en de expansie ingezet. Het verhaal van Abba Travel was identiek aan wat zich in 1992 bij het faillissement van TC Travel had voorgedaan in zoverre zelfs dat niet alleen de hoofdacteur, de periode (december), de bestemming (Egypte), als de manier waarop de boeken werden neergelegd identiek zijn. Zelfs een aantal gedupeerden (banken, carriers, hoteliers en klanten) zijn dezelfde. Een andere gelijkenis met TC Travel is de onverklaarbare apathie van de overheid, inzonderheid Toerisme Vlaanderen.

In het voorjaar van 1993 werd de aandacht van de VVR getrokken door een verdacht reisaanbod van de firma Melarti uit Bonheiden, eigendom van een zekere Ludo Heirbaut. Dus snel even telefoneren en vragen naar de verantwoordelijke van de reizen.

Geen probleem zei de vriendelijke telefoniste: ik verbind u door met de heer Aernoudt!. Enkele maanden later werd de bvba Melarti door toedoen van de VVR veroordeeld wegens illegale reisorganisatie. Uiteindelijk wist Aernoudt zijn nieuwe vriend Heirbaut ervan te overtuigen dat de enige manier om (veel) geld te verdienen er in bestond een touroperator op te richten. Zo gerust was Heirbaut er toch niet in want hij zocht binnen zijn zakenrelaties een aantal geïnteresseerden die mede het risico hielpen dragen.

Abba Travel werd gesticht met een kapitaal van 125.000 € door vier officiële en één geheime partners. Naast Ludo Heirbaut waren de stichter aandeelhouders en tevens (kortstondig) afgevaardigd bestuurders .

– VRL, Administratie & Beheer, een accountantskantoor uit Turnhout onder leiding van Luc Lenaers.

– Jozef Verhulst. Deze laatste was overigens niet de eerste de beste : directeur en eigenaar van de Molse Bouwwerken en handelsrechter te Turnhout. Hij nam ontslag op 4 juni 1994.

– Ingenieur Roger Vos, van het studiebureau Cedas te Deurne, nam ontslag op 5 januari 1995.

– Een personeelslid – Marina Bogers – was in een eerste korte periode gedelegeerd bestuurder en nam ontslag op 10 november 1993;

Dus allemaal personen die belangrijk genoeg waren en voldoende eerlijk leken om door de VVR persoonlijk te worden ingelicht over de achtergronden van hun partner en consultant: de heer Jacky Aernoudt. Dit gesprek had plaats te Leuven in aanwezigheid van Antoon Van Eeckhout, Guido Gielens, Jozef Verhulst, Roger Vos en Hugo Michiels, die ondertussen tot algemeen directeur en bestuurder van Abba Travel was aangesteld. Zij hadden nauwelijks van Aernoudt gehoord en moesten zij hem toevallig toch ontmoeten dan waren zij toch slim genoeg om de nodige maatregelen te treffen.

Kortom een dovemansgesprek met over hun paard getilde en door hebzucht verblindde dwazen. Vooral de houding van Verhulst beviel mij allerminst. De man wist niet alleen goed wie Aernoudt was (zijn functie van handelsrechter gaf hem toegang tot allerlei informatie), maar hij was zelfs afgevaardigde bestuurder van een vennootschap die voor 50 % aan Aernoudt toehoorde.

Na korte tijd stelden de aandeelhouders van Abba Travel vast welk (rot) vlees zij in de kuip hadden en laf als zij waren, kozen zij voor de zachte aanpak. De aandelen werden naar elkaar doorgeschoven zodat, na amper één jaar, Jozef Verhulst als de enige officiële aandeelhouder overbleef. Uiteindelijk verkocht Verhulst op 16 december 1994 alle aandelen aan Aernoudt en Hermine Gijs voor 125.000 € waarvan het grootste deel door dit onvermogend koppel cash werd betaald.  Het saldo werd, aan een tempo van 1.250 € per maand, door de vennootschap zelf (dus niet door de kopers van de aandelen) aan Verhulst vereffend. Mijnheer de rechter stond dus toe dat de vennootschap door haar aandeelhouders werd bestolen om zijn ondoordachte investering te kunnen recupereren.  

Tevens verschenen twee nieuwe figuren op het toneel:

Sayed Abdel Fatah Mohamed Samir, was één van de eigenaars van de Shedwan Hotel groep, de basishotels van TC Travel én Abba Travel in Hurghada. De relatie tot Aernoudt was vreemd. Ondanks het feit dat de vennootschappen van Sayed Samir voortdurend zogenaamd slachtoffer waren van de praktijken van Abba Travel werd de samenwerking steeds maar hernieuwd. Sayed Samir, evolueerde zelfs van leverancier naar aandeelhouder en bestuurder van AbbaTravel!

Jozef August Schrauwen, werd  letterlijk en figuurlijk de joker van Abba Travel. Als verwende zoon van een welvarende familie, met een portefeuille vol met naamkaartjes (7) huppelde deze Gust onbezorgd door het leven en plukte de blaadjes en bloemetjes waar hij ze maar vinden kon.

Begin 1995 had Aernoudt dus de handen vrij: de stichters waren aan de kant gezet; de directeur dacht alleen maar aan zijn wedde; de administratie was stevig in handen van Hermine Gijs (8) en joker Schrauwen tekende alles wat hem werd voorgelegd, inclusief ontelbare cheques zonder dekking!

In 1996 realiseerde men nog een omzet van 10 miljoen € met 13 kantoren waaronder een aantal franchisers (9). Eind 1996 begonnen de moeilijkheden eerst goed. De traditionele vervoerder (AMC) kreeg  er schoon genoeg van steeds opnieuw op zijn geld te moeten wachten en was niet meer tevreden met voorschotten. De alternatieve vervoerders (bijv. Constellation) wilden boter bij vis.

Ongelukkig was Aernoudt daar niet om, hij kreeg zijn toestellen toch niet meer vol en kocht liever losse seats bij Egyptair en anderen dan een half leeg vliegtuig te moeten betalen. Dat zijn prijsberekening daardoor helemaal niet meer klopte, drong gewoon tot zijn beperkt verstand niet door, want Aernoudt is alleen maar sluw, niet slim.  Bij Abba Travel is er zo een 25 miljoen € binnen en vooral buiten gegaan. Waar is dit geld heen?

– er werd 300.000 € overgemaakt aan de Egyptische management vennootschap Diamond, waarvan L. Hamad en M. Hafez van de incoming agent Fly Well (10), mede-eigenaars waren. Vermoedelijk ging het om een overschrijving ten gunste van de Egyptische rekening van Aernoudt waar de hogergenoemde “Fly Well-boys” (tegen commissie) als brievenbus dienst deden.

– Abba Travel investeerde 250.000 € in Eurodirect, een kleine luchtvaartmaatschappij uit Wevelgem.

– Hotel Horus in Hurghada ontving 200.000 € zonder dat daar klantenfacturen tegenover stonden.

– Er werd miljoenen overgemaakt aan het Royal Wings Hotel in Hurghada en aan een hotelproject op de Kaap Verdische Eilanden, waar ook Deblaere (van Eurodirect) en Leifer bij betrokken waren.

Blijft de figuur van Elimellech Leifer. Hij noemde zich diamantair en vastgoedhandelaar. In feite was hij noch het ene, noch het andere, alhoewel hij in deze sectoren ooit geprobeerd had zaken te doen.

Het ging om een mythomaan die des te gevaarlijker was, omdat hij als eerlijk overkwam. Hij gebruikte hiervoor, bewust  zijn imago van orthodoxe jood, die doorgaans aan strenge morele regels gebonden zijn. Hij imponeerde zijn potentiële partners vooral met een verbluffende kennis van informatica maar was zakelijk een mislukkeling. Personen die hem kennen, blijken enige sympathie voor hem te hebben, die soms overslaat in medelijden (Leifer heeft talrijke kinderen en zit financieel volkomen aan de grond).

Ik heb daar mijn bedenkingen bij. Leifer was slim genoeg om er voor te zorgen dat hij een Canadees én Israëlisch paspoort bezit, wat hem vrijwel onbereikbaar maakt voor sommige rechtelijke procedures. Steeds opnieuw dook hij op in dubieuze dossiers zoals Kona Voyages, TC Travel, Albatros en Abba Travel en gedroeg er zich dan als een despoot. Geen van zijn bekenden, zelfs lands- en geloofsgenoten wilde hem iets leveren dan tegen contante betaling. In februari 1997 wordt Abba Travel failliet verklaard en Aernoudt verblijft van 9 mei tot 8 juli 1997 in de Leuvense gevangenis.

(5309) (*) Azuriet Reizen bvba, Oostende, werd op 24 juli 1993 gesticht door Marie France Vandenberghe (°1952, ex ’t Houtland) die de vennootschap in 1998 verkocht aan Nathalie Nowack (°Oostende 1969, ex International Tours, ex Neckermann) en haar echtgenoot Stefaan Debruyne. Met de overname verviel ook het VVR-lidmaatschap.

(5311) *Belgium Cruise Center bvba, Hoogstraten (1995: Wuustwezel, 2000: Antwerpen) werd in september 1993 gesticht door de Nederlander Johannes van ’t Hooft (°1948, ex Holland International 1974-1987) die Denise Bruyneels (°1950, ex Wirtz 1970-1990) belastte met het bestuur, tot hij dit zelf overnam. Op 2 december 2000 werd de vennootschap failliet verklaard.

(5303) *Reizen Dehaene, Menen, was de, begin 1993 gestichte, éénmanszaak van Marc Dehaene (°Menen 1948, ex Sun Reizen 1983-1993) Deze bekwame reisagent zette op 31 december 2008 een punt achter zijn zelfstandige activiteit en baat sedertdien op dezelfde locatie een bijkantoor uit van het Waalse reisbureau Laurence Voyages.

(5317) Reizen (*) C.M. De Vlieger bvba, Wenduine, werd in augustus 1993 gesticht door Carine De Vlieger (°1959, lic. handels en financiële wetenschappen) die Erik Vandenbriele (°1957) aanvankelijk belastte met het dagelijks bestuur.

De bvba had immers zijn handelsfonds overgenomen.  Maar nadat De Vlieger had vastgesteld dat dit waardeloos was, werd Vandenbriele (fictief) vervangen door de autocarist Roger Ramoudt, met wiens zoon, Didier, de (toen) bloedmooie Carine een bijzonder vriendschappelijke relatie onderhield. Het was overigens merkwaardig dat een lid van het technisch comité die geacht werd de wetgeving te bewaken, zich ophield met dergelijke manipulaties.

Ondanks haar universitair diploma bleken de capaciteiten van De Vlieger zich te beperken tot haar uiterlijk en de prestaties die er ongetwijfeld aan verbonden waren, want op 14 november 1996 werd het faillissement uitgesproken.

In 1997 probeerde zij het opnieuw in Knokke onder de naam First Service Travel en op 24 juni 1997 adviseerde het Technisch Comité met 3 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 8 onthoudingen haar dossier gunstig, maar Toerisme Vlaanderen weigerde de vergunning af te leveren. De vennootschap verhuisde naar Koksijde en een nieuwe medezaakvoerder, Johannes Volckeryck, dook op. Vermoedelijk was men nog een tijdje actief als illegale reisverkoper maar het faillissement werd op 9 maart 2003 uitgesproken.

(5297) *Inter Sun Reizen bvba, Zulte, werd op 18 juni 1992 gesticht door Cecilia Moerman die voorheen (1979-1993) een franchisekantoor van Sun Reizen uitbaatte. In december 2011 werd de vennootschap overgenomen door Kathy De Meulemeester (°Waregem 1971). Men werd VVR lid in 2006.

(5301) (*) Laurens Reizen bvba, Ranst, werd in juli 1993 gesticht door Ludwig Laurens (°1950, ex Hotelplan 1981-1988, ex Omnium Tours 1988-1990). Deze, van zichzelf vervulde, reisagent nam ontslag bij de VVR omdat hij het niet eens was met de politieke strekking van sommige bestuurders. De vergunning werd ingeleverd in juli 2010 waarna men in vereffening ging.

(5353) Recrea vzw, Mortsel, was een in 1983 opgerichte vzw die nauw samenwerkte met Reisburo Van Mullem maar die na een dagvaarding door de VVR, haar eigen vergunning aanvroeg, Jos. Van Mullem was zowel bestuurder als belast met het dagelijks bestuur. De echte leider was de sportfunctionaris Wilfried Verrycken (°1953) die in 2001 de commerciële activiteiten van de vzw overdroeg aan de nv (5989) *Jongerentravel (thans Het Reishuis). De vzw werd op 13 februari 2004 vereffend.

(5313) Reisbureau *Robinson Cruise Away bvba (1998: Cruise World International) Hoogstraten, werd gesticht in juli 1993 door Cornelis Michielsen, de eigenaar van Cruise World International BV in Breda die Denis Bruynseels (°1950, ex Wirtz 1970-1990, zie ook 5311 Belgium Cruise Center) belastte met het dagelijks bestuur. In oktober 1994 werd zij vervangen door Cornelia Breitbach (ex Holland Overseas Travel 1982-1992).

In 1998 werd het bedrijf overgenomen door Augustinus Roffelsen die zijn schoonzoon, de Noor, Eric Klepzig (°1949) aanstelde tot zaakvoerder. In augustus 2002 werden de reisbureauactiviteiten stopgezet en op 26 september 2003 volgde de vereffening. Klepzig startte kort daarna opnieuw met (6089) Exclusive Voyages & Expeditions maar eindigde opnieuw in schoonheid in 2011.

(5315) Tackx-De Witte bvba, Erenbodegem-Aalst, werd op 11 december 1980 gesticht door Willi Tackx (°1939). In 1993 vroeg de bvba, waar Willi en Jan Tackx (°1964) en Eliane Vanderauwere (°1949) aandeelhouders waren en waar Vanderauwere ook het dagelijks bestuur waarnam, een vergunning aan. Men opende snel  een aantal bijkantoren maar vanaf 2000 begonnen, ingevolge de ongebreidelde expansiedrift, de financiële problemen die leidden tot de intrekking van de vergunning en uiteindelijk ook het faillissement op 5 augustus 2003.

1993, oktober, Sabena

De directie van Sabena lanceert het voorstel van uitvlagging van Sabena piloten. Dit wordt door de politiek (11) en de vakbonden afgeschoten. Hiermee wordt een kans tot financiële sanering van Sabena (opnieuw) de grond ingeboord. In dezelfde maand wordt de samenwerking tussen Air France en Sabena  opgeschort. Dit heeft te maken met de wijziging aan de top van Air France. De socialist Bernard Attali (°Algiers 1943), werd vervangen door de Chirac-getrouwe Christian Blanc (°Terance 1942).

1993, 5 oktober, VGCT nieuwe vergunningen

Het VCGT kent volgende vergunningen toe: (cursief niet meer actief als reisbureau – * wordt VVR lid, (*) neemt later ontslag)

(5323) Anne-Marie Reizen vof, Desselgem-Waregem, werd in september 1993 gesticht door Anne-Marie Albers (°1960) die sedert 1988 werkzaam was in een bijkantoor van Sun Reizen. Op 31 december 2012 werden de reisbureauactiviteiten stopgezet.

(5321) *Bora Reizen, Ieper, is als éénmanszaak opgericht op 3 november 1993 door Ignace Langouche (°1950) die al sedert 1978 werkzaam was in het bijkantoor van Sun Reizen in Ieper. De reis-bureauactiviteiten werden stopgezet op 31 december 2013.

(3461, 5325) Reizen Devriendt Redgy, Oudenburg, (later Kortemark) is het éénmans-autocarbedrijf dat al op 1 februari 1975 werd opgericht door Redgy Devriendt  en in de jaren tachtig een C-vergunning verkreeg die werd omgezet in een A. De vergunning werd eind 2013 ingeleverd.

(5319) Ensor Reizen bvba, Oostende, werd in september 1993 gesticht door Anne Eneman die Christiane Rottiers (°1946, ex VIP Reizen 1978-1993) belastte met het dagelijks bestuur. Het betrof hier de overname van een bijkantoor van VIP Reizen. De vergunning werd in maart 1995 ingetrokken en de gerechtelijke vereffening volgde in oktober 1996.

(3557) *Paret nv, Avelgem, werd op 11 december 1984 als autocarbedrijf opgericht door Marc (°1948), Tony en Danny Paret. In oktober 1993 verkreeg men een C-vergunning. In 1998 werden de reisbureau-activiteiten stopgezet en de vergunning ingeleverd. Men is nog steeds actief als vervoerder.

(2269) *Universe Travel bvba, Aalst, werd opgericht in oktober 1993 door Chantal Liekens die Heike Konigs (ex Belgium International 1990-1993) belastte met het dagelijks bestuur. Op 13 maart 1998 werd het faillissement uitgesproken.

1993, 21 oktober, VVR

De VVR aanvaardt volgende nieuwe leden:

(5311) Belgium Cruise Center, Hoogstraten
(5301) Laurens Reizen, Ramst
(2269) Universe Travel, Aalst.
Geassocieerd lid:
Mondial Tours, Brussel

1993, november UFTAA

De Canadees Leonard (Len) Taylor (12) wordt voorzitter van UFTAA. Door een conflict met zijn secretaris-generaal, Garreth Davies, ook een Canadees, begint de afgang van de UFTAA.

1993, 18 november, VCGT nieuwe vergunningen

Het VCGT kent volgende vergunningen toe: (cursief niet meer actief als reisbureau – * wordt VVR lid, (*) neemt later ontslag)

(2337) *Blitz Travel bvba, Antwerpen, werd opgericht op 12 oktober 1993 door Kathleen Duquet (°1956) die het reizen met de paplepel had binnen gekregen van haar  moeder, Jeanine Duquet-Vandevelde (°1933) maar den stiel had geleerd bij Wirtz Reizen (1984-1991).

De erkenning werd in janauri 2015 ingetrokken en het faillissement werd op 26 oktober 2016 uitgesproken. Kathleen Duquet was enkele maanden actief als Travel Counsellor wat dan weer illustreert hoe weinig kieskeurig deze keten is bij de selectie van haar medewerkers.

(5347) (*) DBL Travel nv, Groot Bijgaarden, werd opgericht in november 1993 door Maria en Rita Kempeneers en Luc De Backer (°1949, Sun Reizen 1988-1993), deze laatste werd belast met het dagelijks bestuur. De vergunning werd ingeleverd en de vennootschap werd in vereffening gesteld op 6 december 2006.

(5327) Gertours Travel, Gent, was de eenmanszaak van de Argentijn Carlos Gerzanich (°1940). In 1997 verdween deze figuur van de markt nadat zijn vergunning was ingetrokken.

(5335) Henno Travel bvba, Gistel (later Diksmuide) werd in november 1993 gesticht door Chantal Henno (°1961, ex Sunair 1985-1988, ex Sunsnacks 1988-1992). In 1995 werd de vergunning ingeleverd en  de activiteit gewijzigd in Paardensport Muys.

(5337, 6093) *Hermes Travel bvba, Heusden-Zolder (2003: Overpelt, 2007: Hamont-Achel) werd opgericht in april 1993 door Wouter Decaluwe (ontslag juni 1994), Franciscus Clymans (ontslag juni 2008) en Sabine Meeus (°Leut 1953, ontslag oktober 2003). Deze laatste, die voorheen werkzaam was bij Fito-De Dageraad en korte tijd een eigen reisbureau had (5003 Reizen Sabine) werd belast met het dagelijks bestuur. De activiteiten werden stopgezet in 1999 maar opnieuw opgestart in december 2003 door Erik De Koninck die Dominique Kenis (°1968, ex Uniglobe 1996-2003) belastte met het dagelijks bestuur en de Uniglobe groep vervoegde. In november 2004 werd zij opgevolgd door Peter Wallace (°1962, ex Fiesta Reizen Herk-ten Stad). Het faillissement werd uitgesproken op 17 oktober 2013.

(5329) *Montemar Travel bvba, Waarschoot, werd opgericht op 22 oktober 1993 door Joseph (Jef) De Backer (°1947, ex BBL Travel 1970-1993). De reisbureau-activiteiten werden stopgezet in december 2011 en het handelsfonds overgedragen aan (2445) Coordination Centre.

(5349) *Sirius Reisburo, Diest-Zelem, was de eenmanszaak van Els Van Craeyevelt (°1964, bachelor toerisme, ex Ikaros 1989-1993). De activiteiten werden  beëindigd in 2000.

(5333) *Space Travel nv Werchter (1998: Wommelgem) was de touroperator afdeling van Fiesta Reizen en werd in november 1993 gesticht door (+) Guido, Inge en Kirstel Gielens en (+) Godelieve Gielens-Winten. Kristel Gielens (°Leuven 1 maart 1964), actief bij Fiesta Reizen sedert 1986, werd belast met het dagelijks bestuur. In augustus 1997 werd Space Travel overgenomen door de groep Hernould die echter op 16 november 1999 de boeken neerlegde.

Space Travel was een top product, maar na het vertrek van Guido Gielens werd het een aanhangsel van de groep Hernould en kreeg het niet de aandacht dat het verdiende. Kristel die enkele jaren de leiding waarnam was een lieve dame, bijzonder populair bij de mannelijke reisagenten, maar daarmee was (bijna) alles gezegd.

(5331) *Sun Travel, Izegem, is de eenmanszaak van Connie Desmet die sedert 1982 het bijkantoor van Sun Reizen in Izegem exploiteerde. Men vervoegde de VVR in 1998.

(lic. onbekend) The Travel House, Knokke, was de eenmanszaak van Philippe Verheye (°1955, ex Sun Reizen 1988-1993). Het kantoor was slechts enkele maanden operationeel.

(5345) Tornado Travel bvba, Borgerhout, werd in juli 1988 gesticht in Wezembeek Ophem onder de benaming Balis bvba en verhuisde in 1993 naar Borgerhout  waar men de naam T en T Tornado Travel aannam. Toen verscheen Carina Schellens als zaakvoerder, later vervangen door Elske de Vries en werd Guido De Leeuw (°1952, ex Siga Reizen 1982-1991, ex Augustus & Partners 1991-1993) belast met het dagelijks bestuur. In 1997 dook Schellens opnieuw op, maar het faillissement volgde op 13 oktober 1997. In maart 1998 verscheen een nieuwe (5775) *Tornado Travel Benelux met dezelfde  Guido De Leeuw (zie aldaar).

(5339) *Travelland-Meridiaan bvba, Bornem, werd in oktober 1993 gesticht door Sonja Van Troyen (°1964, bachelor toerisme, ex VTB 1989-1993) en haar partner Alain Van Keer. Nadat in juni 2011 (1633) Dewi Tours werd overgenomen volgde in 2013 de fusie met deze vennootschap.

(2251, 6107) *Vado Reizen, Diksmuide (later Brugge) werd in november 1993 in Diksmuide als eenmanszaak gesticht door

Karel Van den Abeele (°1957) en zijn echtgenote Mauricette Doom (°1963). Voorheen baatten zij sedert 1990 een bijkantoor van Sun Reizen uit. In 2004 verkreeg men een A vergunning.  

Hij was niet populair bij zijn collega’s want ten allen prijze verkopen was zijn motto. Zo was hij één van de reisagenten die, tegen een verlaagde commissie, Sunjets op de markt hielp. Maar toen Jetair de open distributie van Sunjets stopzette, was ook zijn lot bezegeld. Van den Abeele werd herhaaldelijk veroordeeld wegens overtreding van de handelspraktijkenwet en legde er in 2008 als reisagent het bijltje bij neer. Zijn bedrijf heette voortaan Vado Foods en baatte een frietkot uit. Naar verluid verkocht hij zelfs zijn frieten onder de marktprijs! In 2012 werd de vennootschap overgenomen door Wouter Vereecke, die zich bezig houdt met elektronica.

1993, december, Geschillencommissie

Gaston Vandevelde (1927-2012) wordt als algemeen secretaris opgevolgd door Miek Naessens (°1970, bachelor toerisme). Zij zal in 1997 de Geschillencommissie verlaten voor Bosphoures (sales manager 1997-2000), Escape (marketing manager 2000-2001) om tenslotte Group Marketing Manager te worden bij Sioens Industries.

1993, 14 december, VCGT nieuwe vergunningen

Het VCGT kent volgende vergunningen toe: (cursief niet meer actief als reisbureau – * wordt VVR lid, (*) neemt later ontslag)

(5373) *Aktua Reizen bvba, Tielt, werd opgericht in november 1993 door Alexander Capiau (°1968, ex Fiesta Reizen 1990-1993, neef van Walter Capiau) en Walter Mensaert (°1948, ex Agritour 1980-1992). Mensaert verliet het bedrijf in 1996. Mede ingevolge een (vecht)scheiding ging Aktua Reizen over kop. Op 13 augustus 2004 werd het faillissement uitgesproken.

(5357) Autocars *De Hulst nv, Hulsthout, werd opgericht in juli 1990 als autocarbedrijf door Michel Wouters (+1999, ex Cargus Travel), Ingrid Boeckx (°1958) en August De Coux (zie Cargus Travel). Later vervoegden ook Jozef Bruydonckx en Geraard Helsen het bestuur. De reisbureauactiviteiten werden gestopt in 2001 en het faillissement volgde op 11 februari 2003.

(5369) *Diamond Travel & Tours nv, Mortsel, werd in december 1993 gesticht door de sympathieke en dynamische Marleen Wauters (°1953, ex Jeto Worldwide) en Johannes Greene.

Ingevolge ziekte van Marleen werd de vergunning in 1997 ingetrokken en op 28 oktober 2008 volgde de gerechtelijke ontbinding van de vennootschap.

(5355) *Discovery Expeditions bvba, Herentals (2001: Kasterlee) werd opgericht op 27 augustus 1992 door Geert Henau (ex Connections 1986-1991). Het was een kleinschalige specialist in avontuurlijke reizen. Op 19 juni 2018 werd het faillissement uitgesproken dat achteraf bleek frauduleus te zijn.

(5359) E(ric) G(eboers) Travel bvba (1996: *Xenia Tours n.v.), Mechelen, (1997: Haren-Brussel) werd in september 1993 gesticht door de motorcrosser Eric Geboers (°Neerpelt 1962) en Marie Pauline Delsaerdt die de onbetrouwbare Paul Heylen (13) belastten met de leiding. Heylen  werd in maart 1995 opgevolgd door Jenny Nagels (°1967, bachelor toerisme, ex Belgavia 1988-1993, later Miramar Tours).

In september 1996 volgde Paul Van Mello (°1941, ex FTS 1965-1985, Tourtraco 1986-1989; Wasteels 1989-1992) en in mei 2006 Kil Van Houtte (°1971). In januari 1996 werd de meerderheid van de aandelen overgenomen door Patrick Schollaert (°Sint Truiden 1960), die reeds bestuurder was sedert 2 juni 2009, en zijn partner Catharina Verbeelen (bestuurder van januari 1996 tot februari 2010), samen met Paul Eliaerts (bestuurder van januari 1996 tot januari 2006).

Eric. Geboers en Stromberg verdwenen uit het bedrijf in juni 1997. Later doken nog op als bestuurder: Sonja Duyck (juni 2001 tot juni 2003), Roy (vanaf juni 2003) en Melissa Van Bellingen (vanaf juni 2008), zoon en dochter van Verbeelen. Begin 2010 kwam Xenia Tours, dat zich had gespecialiseerd in cruises, in moeilijkheden. In mei 2010 werd Mr. Werner Daemen aangesteld tot bewindvoerder die op 17 mei 2010 een vonnis in WCO verkreeg maar niet kon verhinderen dat het bedrijf op 19 oktober 2010 failliet werd verklaard. Ondertussen was het handelsfonds voor 1 € verkocht aan Wats/Wirtz Reizen die, behalve het afhandelen van de lopende dossiers, er niets mee uitrichtte.

Xenia Tours speelde een aantal jaren een belangrijke rol als schakel tussen de cruiserederijen en de reisagenten.

Men voerde een uitstekende marketing en kreeg daar door vertrouwen bij vele reisagenten.

Een te voortvarende verkooppolitiek, gebrek aan echt financieel management en het feit dat een paar belangrijke kaderleden werden afgesnoept door de concurrentie (Thomas Cook) waren elementen die leidden tot de ondergang.

(5371) *Leading Travel bvba, Antwerpen, werd in december 1993 opgericht door Jack Van der Wieken (°1947, ex Reizen Alexander Behr). Jack was van Joodse afkomst en een deel van zijn zakencijfer was dan ook uit die middens afkomstig. Jarenlang was het een trouw lid van de VVR en het samenwerkingsverband Travelcoop maar in 2009 zette hij ze beide in de zak, door een totaal onverwacht faillissement dat werd uitgesproken op 13 augustus  2009. Ongetwijfeld heeft het plotse en tragisch overlijden van zijn echtgenote, Noëlla Vandael in februari 2007 hierin een rol gespeeld. Noëlla kreeg een fatale hartaanval op de begrafenis van haar vader. Jack slaagde er wel in om zijn patrimoniumvennootschap (Leading Immo) buiten het faillissement te houden

(5367) *Performance Travel nv, Roeselare, werd in december 1993 gesticht door Lieven en Freddy Vlaeminck (°1954, handelsingenieur) en Noël Desmyttere. Yolande Aelvoet (°1943, ex Transamerica 1987-1993, later Ygra Travel, Lovendegem) werd belast met het dagelijks bestuur. Zij werd in april 1994 opgevolgd door Annie Verbeke (°1950, bachelor toerisme, ex Huybrechts Reizen 1970-1983) en een maand later (augustus) door Gilbert Moors (ex Voyages Melia 1979-1985, Gerlach Travel 1985-1989, Nicolaides Travel, 1989-1994). In 2003 werd het handelsfonds en de vergunning overgedragen aan Evenementours. De naam werd gewijzigd in Performance Trading, men verhuisde naar Gent-Sint Amandsberg waar men in 2011 in vereffening ging.

(3207, 5377) Autocars-Transport Soers bvba, Gingelom, was eigendom van Maurille Soers (ontslag 2004) en Lea Vanvinckeroye en had al in 1978 een C-vergunning. In 2006 werden de reisbureau-activiteiten stopgezet en de vereffening volgde op 10 september 2007.

(5361) *Stabroek Travel nv, Stabroek, werd gesticht op 3 december 1993 door Maria Cosemans (°1958), Eric Joppen (ontslag als ged. bestuurder in 2006) en Guido Van Dingenen (°1955, ex Wirtz Reizen, ex-Incentive Travel). Van Dingenen werd in 1998 opgevolgd door Coosemans. In 2006 werden de reisbureau-activiteiten stopgezet en het handelsfonds verkocht aan Cindy Travel. De vennootschap zelf werd overgedragen aan Danny en Gert De Laet die de naam wijzigden in Vastgoedmaatschappij Vlaanderen de zetel overbrachten naar Schoten. 

(5365) *Walter & Co, Londerzeeel, is de eenmanszaak van Walter Willems (°1955, ex Lord Reizen 1989-1993). Het is een zelfbewuste, vakbekwame en eigenzinnige professioneel die niet met zich laat sollen.

Patrick Schollaert

Patrick Schollaert wordt geboren op 7 maart 1960 in Sint Truiden als zoon van een postbode. Na zijn middelbaar onderwijs studeert hij gezinswetenschappen in Gent en zou daar in 1981 een A1 (bachelor) gehaald hebben

patrick schollaert

In elk geval duikt hij in 1982 op in het kabinet van toenmalige SP minister, Marc Galle (1930-2007). Zoals wel meer kabinetsmedewerkers is zijn functie, taak en opdracht wazig, wat ons noopt iets meer uitleg te verschaffen over de werking van een ministerieel kabinet.

Op een kabinet zijn drie soorten medewerkers actief: kabinetschefs, kabinetsdeskundigen en kabinetsratten. De chefs zijn meestal universitairen die in hun regio of woonplaats een politiek mandaat vervullen en die voorbestemd zijn om, via politieke benoemingen, de hoogste posten van de administratie te bemannen/bevrouwen.

De deskundigen hebben meestal een lagere opleiding en moeten zich tevreden stellen met een duwtje in de rug voor een betrekking in het bedrijfsleven (deze ondernemingen zijn meestal ook toeleveringsbedrijven van de overheid) of een lagere functie (directeur, afdelingshoofd, bureauchef) in de hogergenoemde administratie.

De kabinetsratten zijn voor de minister het belangrijkst, want zij zijn onmisbaar. Zij weten meer van de minister dan zijn kabinetschef. Zij regelen alle klusjes die de minister niet via officiële weg kan in orde brengen, en dat zijn er in dit land nogal wat! Zij gaan over van de ene minister naar de andere, en soms worden zelfs de partijgrenzen overschreden. In het geval van Schollaert blijken zijn relaties met liberale kabinetten, inzonderheid van Poma en Dewael, al even frequent te zijn als deze met SP ministers.

Wanneer de ratten het kabinet verlaten, meestal voor het bedrijfsleven, genieten zij bescherming die eindigt wanneer de zaakjes waarbij zij betrokken waren zijn verjaard. Welnu, Patrick Schollaert was een echte kabinetsrat en zijn agenda stond vol nuttige telefoonnummers. Een paar voorbeelden: toen wij in 2000 een onderhoud wilden met de minister van toerisme (Renaat Landuyt) en daar maar niet in slaagden, was één telefoontje van Schollaert genoeg om een afspraak te versieren.

Toen de douane in februari 2001 in de koffer van Schollaert enkele miljoenen euro’s ontdekte en hij, ondanks het voorleggen van een diplomatiek paspoort, ter plaatste werd aangehouden, kwam hij twee dagen later opnieuw vrij.

Wat Schollaert tussen 1985 en 1991 heeft uitgespookt is niet duidelijk. Naar eigen zeggen was hij actief in de import en export maar de vennootschap die effectief deze activiteiten uitoefent (Omega Trade, sedert 29 december 2010 Thalisca) werd slechts in oktober 1996 opgericht.

Wij ontmoetten Schollaert voor het eerst in 1989 in het dossier van ene Jozef Leen, een illegale reisorganisator. Hij dreigde ons toen in brutale termen af, wat natuurlijk geen indruk maakte, maar er wel voor zorgde dat wij zijn naam en kenmerkend stemgeluid nooit meer zouden vergeten.

In 1991 dook hij op bij TC Travel en in verschillende interviews (Travel Magazine nr. 5, Travel Express nr. 117) ging hij er prat op dat de (onterechte) vergunning van TC Travel door zijn tussenkomst bij het kabinet Dewael, was verkregen. Maar Schollaert vertoont nog andere gelijkenissen met het betreffende knaagdier.

Hij verlaat namelijk (bijna) altijd het schip vooraleer het zinkt.

Dit was zo met TC Travel en evenzo bij Baccara Travel waar hij in 1991 opdook en in 1993, een jaar voor het faillissement, opnieuw verdween.

Ook bij EG Travel/Xenia Tours slaagde hij er in om de hete aardappel enkele maanden voor het einde door te schuiven naar een voorlopig bewindvoerder wat hem nu toelaat te beweren: met het faillissement van Xenia Tours had ik weinig  te maken.

Een bijzonder verhaal is dit van Brussels International Airlines. Deze carrier die in augustus 1991 onder de naam Red Air, in Gosselies was opgericht veranderde in juli 1999 van naam en in oktober 1999 van zetel. De toenmalige eigenaars, de India/Bangladesh familie Rahman had het blijkbaar verkocht aan Turken die ook een rol speelden in het dossier van de later failliet gegane, luchtvaartmaatschappij en illegale touroperator, Alfa Air. Patrick Schollaert en zijn partner Katharina Verbeelen vervulden in dit dossier blijkbaar, tegen royale vergoeding, de rol van stroman/vrouw (14). Het hoger genoemde verhaal van het transprot van miljoenen euro’s kaderde eveneens in die opdracht. BIA werd failliet verklaard op 13 februari 2001.

Als mens is Schollaert nog merkwaardiger dan als zakenman. Ingevolge zijn bescheiden afkomst, gecombineerd met een (tijdelijk) zakelijk en financieel succes, worstelt hij met een sterke profileringsdrang. Zo liet hij zich ooit door Goedele Liekens in één van haar TV programma’s opvoeren als een miljonair die met zijn privéjet gasten naar strandfeestjes aan de Middellandse Zee bracht. Bij mijn weten is dit nooit gebeurd, maar de feestjes voor reisagenten in zijn riante woning in Steenokkerzeel waren wel populair.

Schollaert kleedt zich slecht, eet vooral junk food en drinkt cola, maar hij heeft (had) wel een villa in Marbella met een Rolls Royce in de garage; een appartement in Nieuwpoort met een jacht in de haven en verplaatste zich lang met een Ferrari. Op vergaderingen informeerde hij steevast of hij zijn voertuig, voor de veiligheid, in de garage kon parkeren!

Enkele keren heb ik met Patrick Schollaert persoonlijke gesprekken gevoerd o.a. op een cruise met de Seadream, waar ik de enige van zijn gasten was die betaalde.

Het blijkt dat Patrick eigenlijk een gevoelig en sociaal voelend man is, in staat tot mededogen voor de medemens die het minder goed heeft dan hij, maar wel op voorwaarde dat het geen zakenrelatie betref, want die pakt hij altijd waar mogelijk of noodzakelijk.

Hij was nog actief in zijn import en export bedrijf Thalisca (failliet in januari 2021) en in de bvba Thalisca Holding die, volgens haar statuten, zowat alles mag doen, maar vooral airport services verzorgt. Hij woont thans, officieel, in Knokke.

1993, 16 december, VVR

De VVR aanvaardt volgende nieuwe leden

(5309) Azuriet, Oostende
(1675) Flamingo Busvakanties, Harelbeke
(1355) Kuyl Travel bvba, Vilvoorde
(5371) Leading Travel, Antwerpen
(5333) Space Travel, Werchte.

(1305) Lotus Reizen (1997: United Travel Group) nv, Brussel (1993: Niel; 1997: Borgerhout) werd gesticht in mei 1972 onder de naam Sun Reizen als dochtermaatschappij van de groep Hoste (Het Laatste Nieuws) en ging toen een nauwe samenwerking aan met Sunair. Na korte tijd werd de benaming Sun Reizen vervangen door Lotus Reizen, dit om geen verwarring te laten ontstaan met de gelijknamige reisketen van de Sun Groep.

Kenmerkend voor de groep was de creatie van een groot aantal bijkantoren, geleid door zelfstandigen, die later vrijwel allen een vergunning aanvroegen. In 1993 werd de vennootschap verkocht aan de vervoersgroep Pierre die toen onder leiding stond van Paul Pierre. Hij belastte Hugo Beeckmans met het dagelijks bestuur. Een jaar later, verkocht Pierre de vennootschap op zijn beurt aan Eddy Hernould (°1950) van Intertravel die het in 1997 doorverkocht aan Global Travel, wiens toenmalige directeur, Thierry Rayé, op 18 december 2001 besliste om de boeken neer te leggen.

Geassocieerd lid:
British Rail

1993, 31 december, Sabena

In 1993 boekt Sabena een omzet van 51,4 miljard € en een verlies van 113,5 miljoen €. Er is een negatief bedrijfskapitaal van 360 miljoen € .

1993, 31 december, Reisbureaus

Op 31 december 1993 waren er in Vlaanderen 657 vergunde reis-bureaus met 447 bijkantoren en 133 autocaristen (C-vergunningen), dus een totaal van 1237 verkooppunten. In het Franstalig landsgedeelte waren er 463 vergunningen met 273 bijkantoren en 66 autocaristen, dus 702 verkooppunten. België telde dus in totaal 2039 vergunde verkooppunten.

1993, 31 december, Toerisme

Volgens de World Tourism Organisation (WTO) gaven in 1993 495,7  miljoen toeristen wereldwijd 332,6 miljard $ uit.

Voetnoten

 1. (De schaderegelaar (Adviesbureau Van Eeckhout) deed in dit dossier een beroep op Thomas Cook die ter zake zeer professioneel optrad. Lizy Meunier (°1949) die wij al kenden van haar tijd bij Wirtz Reizen, speelde hier een bepalende rol.
 2. Dit bedrijf werd in 1994 aan Microsoft verkocht. Sedert 2003 is het in België bekend onder de naam Egencia, vergunning A1126.
 3. De activiteiten van dit bedrijf gingen terug tot 1853 toen een De Keyzer een scheepvaartagent oprichtte in Antwerpen. In 1913 organiseerde men zelfs een cruise naar de Noordkaap en Spitsbergen.
 4. Verschuure had de Nederlandse nationaliteit; zijn bedrijf was gevestigd in Londen en hij deed zaken in Frankrijk. Achteraf bleek hij ook betrokken bij de oplichting rond Promance International (waardeloze waardebonnen).
 5. Benny Vandamme (°1958) is het prototype van de positieve Vlaamse opportunist. Oorspronkelijk programmeur zag hij in de jaren tachtig nieuwe kansen in de reissector en stapte met een beperkte voorkennis over. Hij sloot wel aan bij een grotere groep die hem structureel kon steunen , eerst Lotus , later TUI.  Benny is dus een teamspeler, wat vermoedelijk wel iets te maken heeft met zijn carrière als verdienstelijk volleybalspeler.
 6. Jos. Lecossois (°Halle 14 augustus 1949) is een aimabel man maar heeft het nadeel dat vrijwel alle reisbureaus waar hij heeft gewerkt vroeg of laat, failliet gaan. Hij haalde een bachelor bij Coloma in 1971 en ging na zijn legerdienst werken bij Kuyl Travel, Omnium Travel en Worldwide. Na het faillissement van deze laatste in 1997 ging hij naar Volantis en vervolgens naar Protravel. Vanaf 1999 was hij product manager bij Escape. Hij was ook nog actief bij Intertravel en Travel Counsellors.
 7. Jozef Schrauwen was onder meer ged. bestuurder van Travel Consultancy, Omniglobe, Diamond (niets te maken met Diamond Travel & Tours), Travel Invest en de bvba Jozef Schrauwen.
 8. De administratie van Abba Travel was een puinhoop behalve wat betreft het incasseren van de visumkosten. Tweemaal per week begaf Gijs zich naar de luchthaven en inde van elke passagier 25 $ visumkosten (Abba betaalde zelf slechts 15 $ aan de Egyptische autoriteiten). Van de resterende 10 $ (x 20.000 pax) is nooit een spoor gevonden!
 9. Voornaamste franchisend waren: Schrauwen (Turnhout, Kortrijk), Van Boxum (Vilvoorde, Leuven), Kegels (Lier, Antwerpen), Hallaert (Aalter, Geraardsbergen).
 10. De bvba Fly Well te Gent die er het Abba kantoor uitbaatte. De overige 50 % behoorde aan Gino Vandecasteele, een natuurlijke zoon van Aernoudt, en die reeds een rol speelde bij TC Travel.
 11. De verantwoordelijke voor deze stommiteit was de PSC’er Philippe Maystadt (1948-2017) die, om electorale redenen, zich tegen deze maatregel verzette.
 12. Leonard (Len) Taylor werkte voor Mc Donalas, Burkess Worldwide Travel, Global Travel Computer en sedert 1983 voor Merlin Travel en was ook voorzitter van de Canadese vereniging van reisbureaus (ACTA) van 1989 tot 1991
 13. Paul Heylen (°Leuven 1949) was een van de beruchtste figuren van onze sector. Hij was betrokken bij tal van reisbureaus die allen failliet gingen: De Warande (1980-1982), Lierke Plezierke (1983-1985), Paul Heylen Masi Travel (1986-1987), Via Consultancy (1991-1992).
 14. Blijkbaar was de rol van Schollaert in BIA toch nog belangrijker dan dat men dacht. Toen op 21 januari 2021 een andere vennootschap van Schollaert (Thalisca bvba) failliet ging bleek dat in het “actief” van deze vennootschap nog voor 1.363.414 € (waardeloze) aandelen van BIA zaten.